Τα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας με ΠΓΔΜ- Πού αναιρείται το erga omnes
Τι προέκυψε από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα και πού χρειάζονται διευκρινίσεις
Νέα ερωτήματα γύρω από το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ προκύπτουν μετά το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού καθώς προστίθενται νέα δεδομένα στην κυοφορούμενη λύση του Σκοπιανού τα οποία σίγουρα χρειάζονται διευκρίνιση, καθώς ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και έντονο σκεπτικισμό.
Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε, την φράση «αρχαία ελληνική Μακεδονία», την οποία διατύπωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Προκόπη Παυλόπουλου για την επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας αυτή τη φορά ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση οι βόρειοι γείτονες μας, δεν θα αμφισβητούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Δεν προκύπτει σε όλη την ιστοριογραφία, ύπαρξη αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας καθώς η αρχαία Μακεδονία ήταν μία και αδιαίρετη με αποτέλεσμα με την αναφορά αυτή να επιμερίζει τον ιστορικό χώρο της Μακεδονίας και να δημιουργεί από μόνος του διεκδίκηση αρχαίας (κάτι άλλο) Μακεδονίας.
Εισήγαγε έναν περίεργο νεωτεριστικό όρο, που θα πρέπει να εξετάσουν τόσο οι ιστορικοί, όσο και οι γλωσσολόγοι, την «ελληνομακεδονική» γλωσσική κληρονομιά. Για να υπάρχει «ελληνομακεδονική» γλωσσική κληρονομιά, θα υπάρχει και μια άλλη (κάτι)μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
Σε σχέση με την υπηκοότητα, ανέφερε, ότι στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας, θα αναγράφεται: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».
Πρόκειται για ένα σημείο ιδιαίτερα προβληματικό, το οποίο χρήζει διευκρινήσεων, καθώς ίσως θέτει σε αμφισβήτηση τη λειτουργία του «erga omnes». Σύμφωνα με τη μορφή της εθνικότητας η οποία είναι διττή, τα κράτη διεθνώς θα μπορούν να αναγνρίζουν το Μακεδόνας, παραλείποντας το Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί το: «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».
Αξίζει δε να θυμίσουμε ότι το 2008 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αρνήθηκε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ ήταν σε ισχύ η ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Τώρα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αυτήν την ενδιάμεση συμφωνία προσκαλεί η ίδια τα Σκόπια, να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαδικασίες τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.