Βενιζέλος: Η υπογραφή δεσμεύει τη χώρα σε ένα τετελεσμένο
«Ζητώ, απαιτώ και ως Έλληνας πατριώτης παρακαλώ την κυβέρνηση να βελτιώσει το κείμενο» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της βουλής
Η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα προφανές νόημα, να ακυρώσει την επικοινωνιακή απάτη στην οποία βασίζεται η κοινοπραξία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος απαρίθμησε τα λάθη που εμπεριέχει η συμφωνία, όπως η αναφορά στη «Μακεδονική» γλώσσα και στη «Μακεδονική» ιθαγένεια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ζητήσει βελτιώσεις αν προηγηθούν οι αλλαγές στη γείτονα χώρα.
Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με το όνομα, αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση που την έφερε και συνομολόγησε ότι θα υπογραφεί πριν έρθει στη Βουλή για κύρωση. Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι η συμφωνία θα έρθει εκ των υστέρων, μήνες μετά την υπογραφή, χωρίς να είναι δυνατή η επεξεργασία της. «Παρακαλώ την κυβέρνηση να φροντίσει να βελτιώσει το κείμενο στα σημεία που είναι ανοιχτά, για κακή χρήση στο μέλλον όπου εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα τετελεσμένο», τόνισε.
Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «το νόημα που εγώ θέλω να δώσω στην πρόταση δυσπιστίας είναι η απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του κυρίου Τσίπρα ως ομογάλακτος μεγάλος αδελφός του Πάνου Καμμένου και τάχα ρυθμιστή σχέσεων τόσο στην στη ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής». Σύμφωνα με όσα είπε, η πρόταση δυσπιστίας έχει ως αντικείμενο τη σύγκρουση δυο αντιλήψεων ως προς την άσκηση εξωτερικής πολιτικής
«Έχω μία σταθερή θέση που έχω διατυπώσει από το 1993. Ναι, χρειάζεται λύση με γεωργικό προσδιορισμό και erga omnes και χρειάζεται να αναθεωρηθεί το σύνταγμα της γειτονικής χώρας», υπογράμμισε. Όμως, πρόσθεσε, «λέγαμε πάντα ότι αναπόσπαστο στοιχείο είναι η ακύρωση κάθε είδους αλυτρωτισμού με την έννοια της ιδεολογικής χρήσης».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια αποτελούν κρίσιμα στοιχεία και συνιστούν προβληματικό συγχρονισμό με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι εφόσον η συμφωνία περάσει από τη γειτονική χώρα, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ζητήσει βελτιώσεις.