Βενιζέλος: Θα επικρατήσει η εκδοχή Ζάεφ για «Έλληνες και Μακεδόνες»
Δημιουργείται μία κατάσταση πραγματική και νομική η οποία δεν είναι ανατρέψιμη, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Αυτά τα τρία σημεία, τα οποία τα είδαμε, νομίζω, ανάγλυφα μπροστά μας με την ομιλία που έκανε ο κύριος Zaev, ο οποίος την έκανε σκοπίμως και ευφυώς, για να υπάρχει ένα στοιχείο ιστορικής ερμηνείας, ας το πούμε έτσι, της υπογραφής που έβαλε ο Υπουργός του των Εξωτερικών στη συμφωνία αυτή, λέγοντας «οι Έλληνες και οι Μακεδόνες, οι Μακεδόνες και οι Έλληνες», χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τον όρο κατά τη δική του εκδοχή και ερμηνεία και αυτή, δυστυχώς, θα επικρατήσει». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με το Σκοπιανό, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Ο κ Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την υπογραφή της συμφωνίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, δημιουργείται μία κατάσταση πραγματική και νομική η οποία δεν είναι ανατρέψιμη, σημειώνοντας ότι «βεβαίως πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά όχι να διχάσουμε τον ελληνικό λαό και να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα το οποίο τροφοδοτεί τον αντισυστημισμό, τον εθνικολαϊκισμό και τα άκρα».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το κείμενο που υπεγράφη χθες εμπεριέχει δύο συμφωνίες. Την κύρια συμφωνία, η οποία τίθεται σε ισχύ μετά την κύρωση και από την ελληνική Βουλή, μετά από μήνες, αφού θα έχουν κάνει όσα πρέπει οι γείτονές , αλλά εμπεριέχει και μία ενδιάμεση συμφωνία για την ενδιάμεση περίοδο. «Αυτή η υποκείμενη, η υφέρπουσα ενδιάμεση συμφωνία τίθεται σε ισχύ διά της υπογραφής, είναι απλοποιημένης μορφής συμφωνία».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν αλλάζει τη θέση του με βάση το ποιος είναι κυβέρνηση, «αντιθέτως, ευθύς εξαρχής, όλους αυτούς τους μήνες, έχω τοποθετηθεί λέγοντας ότι το momentum είναι θετικό» και επισήμανε: «H κυβέρνηση Ζάεφ αλλάζει μία κατάσταση η οποία ίσχυε στη γειτονική μας χώρα τα τελευταία περίπου 16 χρόνια και η οποία παρεμπόδιζε τη λύση, γιατί υπήρχε κακοπιστία από την άλλη πλευρά και μία εσωτερική κατάσταση η οποία ήταν απρόσφορη. Και, δεύτερον, έλεγα ότι θα έπρεπε η λύση αυτή να έχει όλες τις θεμελιώδεις εγγυήσεις. Η διαφωνία μου με αυτό που τελικά υπεγράφη έγκειται στο γεγονός, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη στη Βουλή, ότι δεν υπάρχει η ορθή και λειτουργική λύση για την ιθαγένεια και για τη γλώσσα και δεν υπάρχει σωστός συγχρονισμός σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «χρησιμοποίησε εξαρχής το ζήτημα αυτό ως μοχλό σύγκρουσης για να φέρει σε δύσκολη θέση την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας», αλλά και «να κάνει μία παρέμβαση «δημιουργική» στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, δημιουργώντας προβλήματα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής» και προέβλεψε: «Έτσι θα πάει στις εκλογές ο κ. Τσίπρας, με ρήξεις δήθεν στην εξωτερική πολιτική, με ρήξεις σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με ρήξεις σε σχέση με τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, και μετά θα έρθει και πει mea culpa, όπως είπε στη συνέντευξή του στην Die Welt». Χαρακτήρισε τη στάση του πρωθυπουργού «υδαρή, όχι υδραργυρική, υδαρής, δηλαδή δεν έχει καμία υπόσταση, δεν έχει ραχοκοκαλιά, παίρνει το σχήμα του δοχείου στο οποίο τοποθετείται κάθε φορά».
Τέλος, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τους υπαινιγμούς που έχουν διατυπωθεί ότι αυτή τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας θα την ανταλλάξει με μία καλύτερη συμφωνία για το χρέος, για τα μεταμνημονιακά, για τις συντάξεις κ.λπ., λέγοντας πως «αν αληθεύουν είναι τραγικά. Δηλαδή θα έχουμε για πρώτη φορά μία, θα έλεγα, ευτελιστική διασύνδεση της οικονομικής κατάστασης της χώρας με την εξωτερική πολιτική». «Ουδείς μέχρι το 2015 που παραδώσαμε εμείς την κυβέρνηση, τόλμησε και διανοήθηκε, το λέω ρητά και κατηγορηματικά, να έρθει να μας πει, ελάτε να συμψηφίσουμε την οικονομική σας ανάγκη, τη διαπραγμάτευση για δάνεια, τη διαπραγμάτευση για το χρέος με την εξωτερική πολιτική, με το θέμα του ονόματος, με το θέμα της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία ή πολύ περισσότερο με τα ελληνοτουρκικά ή με το Κυπριακό, ουδείς ποτέ», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.