Εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας προκάλεσαν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Μόλις τα φώτα του σόου της φιέστας των Πρεσπών έσβησε οι προβολείς έπεσαν και πάλι στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπου πυροδοτούνται ραγδαίες εξελίξεις.

Τα πολιτικά διαζύγια, ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, και ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙΟΥ για πολλούς είναι ο πρόλογος της επόμενης ημέρας που θα εξελιχθεί σε νέα ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων με αφορμή ένα εθνικό θέμα, το οποίο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαχειριστεί με ψυχραιμία και σύνεση προκαλώντας «διαλυτικές» τάσεις τόσο στους ΑΝΕΛ, με τους οποίους συγκυβερνά, όσο και στην κεντροαριστερά, με κομμάτι της οποίας – Το Ποτάμι – φαίνεται ότι μπορεί να βρει στο μέλλον κοινά σημεία αναφορά στην πολιτική τους.  

Διαζύγιο από τους ΑΝΕΛ

«Χρυσή» ευκαιρία για βελούδινο διαζύγιο θεωρούν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι το θέμα των Σκοπίων, προκειμένου να «απαλλαγούν» από το κόμμα των ΑΝΕΛ, με την ίδια εκτίμηση να υπάρχει και από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, ο οποίος περιμένει να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, προκειμένου να πάρει «ρεβάνς» μη ψηφίζοντας την κύρωση της συμφωνίας, αφού από την στάση του μέχρι στιγμής είδε όχι μόνο το κόμμα του να φυλλορροεί αλλά και δημοσκοπικά να καταποντίζεται. Οι ΑΝΕΛ είδαν ξεκάθαρα πως στην πολιτική ζυγαριά βγήκαν όχι απλώς χαμένοι αλλά αντίκρισαν κατάματα την συντριβή τους.

Οι έντονοι κραδασμοί γίνονται σεισμός πολλών Ρίχτερ, ιδιαίτερα και μετά τις αποκαλύψεις του Δημήτρη Καμμένου, ότι οι ΑΝΕΛ δέχτηκαν να παραχωρήσουν το όνομα «Μακεδονία» για να εξαργυρώσουν την θέση τους μέχρι το τέλος της συγκυβέρνησης, δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να «ενδώσει» σε ξένες πιέσεις, Αμερικανών και Γερμανών. Η βροχή παραιτήσεων από στελέχη των ΑΝΕΛ επιβεβαίωσαν και την ουσιαστική αποδόμηση του κόμματος του Πάνου Καμμένου  που όσο κι αν προσπαθούν τα κορυφαία στελέχη του δεν μπορούν να σταματήσουν τις διαλυτικές τάσεις στο κόμμα.

Τα απόνερα της συμφωνίας δεν ήταν απλά αντιπολιτευτικές κορώνες όπως υπολόγιζε ο Πάνος Καμμένος, αλλά μετά από τις παρενέργειες στο κόμμα του τώρα φαίνεται αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, βλέποντας ότι η «αιμορραγία στελεχών» τον αποδυναμώνει στα μάτια του Μαξίμου, το οποίο εδώ και καιρό αναζητά νέο κυβερνητικό εταίρο.

Αντιλαμβανόμενος μάλιστα ότι δεν θα έχει καμία ευκαιρία για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά ένα μείζον εθνικό θέμα, αφού έχασε το άλλοθι του πατριωτισμού διαπαντός, φαίνεται ότι επιχειρεί τώρα να βρει λύση στην πολιτική του επιβίωση, με τα σενάρια τον «τοποθετούν» ακόμη και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή. Είναι σαφές ότι το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου αντιμετωπίζει άλλη μια ισχυρότατη κρίση, που αυτή τη φορά οι ελιγμοί του κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να είναι τόσο «χοντροκομμένοι» που θα αναδείξουν την πολιτική του επιπολαιότητα και το βάθος ενός ανύπαρκτου πολιτικού εκτοπίσματος, το οποίο εξυπηρέτησε συγκεκριμένους σκοπούς σε έναν ανάρμοστο πολιτικό γάμο με τον ΣΥΡΙΖΑ.