Ψηφοθηρικά παιχνίδια από την κυβέρνηση με νομοσχέδια
Κομβικό πεδίο αυτής της επιχείρησης η Βουλή με μέτρα για την αδήλωτη εργασία, την παιδεία και το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά
Επιχείρηση αναδόμησης του αριστερού της προφίλ και μετάδοσης μηνύματος επιστροφής στην κανονικότητα στήνει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και το μεσοπρόθεσμο περικοπών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου προκαλούν πανικό, καθώς δείχνουν ότι οι σκληρές μνημονιακές πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει κοινωνικές ομάδες, οι οποίες του έδωσαν την εξουσία.
Η Βουλή θα αποτελέσει κομβικό πεδίο αυτής της επιχείρησης, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει σειρά νομοθετικών και κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών για να αποκαταστήσει τη χαμένη αριστερή της «αξιοπρέπεια», να ψηφοθηρήσει με παροχές και ρουσφέτια και να αρχίσει να κλείνει το μάτι σε συγκεκριμένες ομάδες ενόψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.
Η αρχή θα γίνει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο φέρει την ονομασία «Κλεισθένης». Παρά τις εντονότατες αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο και μάλιστα άμεσα.
Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν ξεκάθαρη πολιτική στόχευση. Η επιβολή απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρείται, αφενός, ότι θα χαϊδέψει αριστερά αυτιά και, αφετέρου, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ζυγαριά, η οποία θα ζυγίσει αντιδράσεις ενόψει της αναζήτησης συμμαχιών για δεύτερη απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να πιάσει τις 200 ψήφους και να εφαρμόσει απλή αναλογική από τις επόμενες κιόλας εθνικές εκλογές. Με δεδομένο, πάντως, ότι σε λειτουργία θερινών τμημάτων η Βουλή δεν μπορεί να ψηφίσει αλλαγή εκλογικού νόμου, είναι πολύ πιθανό το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» να είναι και ο υποδοχέας της ρύθμισης για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
Η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση της σχετικής της εξαγγελίας, η οποία θεωρείται ότι ικανοποιεί και μια παραδοσιακή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προγραμματισμός της Βουλής προβλέπει ότι άμεσα θα περάσει από την Ολομέλεια και το νομοσχέδιο του υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής για το μεταφορικό ισοδύναμο.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χρυσώσει το χάπι στους νησιώτες για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Κατά το κοινώς λεγόμενο, «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι». Αν και η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο, δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο να κατατεθεί με τη μορφή του επείγοντος λόγω της θερινής περιόδου.
Μέχρι την έναρξη λειτουργίας των θερινών τμημάτων, η κυβέρνηση θα τρέξει για να προλάβει να ψηφίσει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία. Το σχέδιο νόμου που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει μεγάλες μειώσεις σε πρόστιμα αν προσληφθεί ο εργαζόμενος που βρέθηκε ανασφάλιστος, αλλά και διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι στο ίδιο ψηφοθηρικό πλαίσιο κινούνται δύο ακόμα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας.
Το πρώτο αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το δεύτερο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τα νομοσχέδια επί της ουσίας καταργούν τα ΤΕΙ και αναβαθμίζουν το καθηγητικό προσωπικό σε καθηγητές ΑΕΙ, κλείνοντας έτσι το μάτι σε μια ακόμα μεγάλη επαγγελματική ομάδα.
Σύνταγμα
Στο ίδιο πλαίσιο ικανοποίησης του αριστερού αφηγήματος, η κυβέρνηση αρχίζει να προετοιμάζεται ώστε με τη λήξη των θερινών τμημάτων και την επανέναρξη εργασιών της ολομέλειας της Βουλής την 1η Οκτωβρίου να αρχίσει τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Και σε αυτή την προσπάθεια, η κυβέρνηση θα αποπειραθεί να ενδύσει την κορυφαία διαδικασία με αριστερό μανδύα. Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση αναμένεται να επαναφέρει στην Ολομέλεια της Βουλής και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Από τις 16 Ιουλίου η Βουλή θα μπει σε λειτουργία θερινών τμημάτων.
Το επιχείρημα ότι η Βουλή στα θερινά κλείνει είναι μύθος και η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε περίοδο θερινών τμημάτων έχουν ψηφισθεί οι πιο... ύποπτες, αλλά και πολύ δύσκολες ρυθμίσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο συνταγματικός περιορισμός για το τι μπορεί να περάσει σε θερινά υπάρχει και απαγορεύει σειρά διαδικασιών και νομοθετημάτων.
Το μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση, ωστόσο, δεν είναι άλλο από την απαγόρευση ψήφισης, σε λειτουργία θερινών τμημάτων, αλλαγών στον εκλογικό νόμο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, όπως το σπάσιμο των περιφερειών ή μια ακόμα προσπάθεια για απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να το κάνει μέχρι τις 15 Ιουλίου.