Μετά το ναυάγιο στις Πρέσπες, η κυβέρνηση ελπίζει σε σωσίβιο από το Eurogroup
Ο Μοσκοβισί προσγειώνει πάντως την κυβέρνηση για την επόμενη μέρα - Γερμανικά σενάρια για παζάρι στο προσφυγικό
Τo βλέμμα της στο κρίσιμο Eurogroup έχει στραμμένο η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι από τις Βρυξέλλες θα έρθει το σωσίβιο από το ναυάγιο στις Πρέσπες.
Τα μηνύματα πάντως, είναι διφορούμενα καθώς από τη μια στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο κάνουν λόγο για οριστική διευθέτηση του χρέους κι από την άλλη ξένα δημοσιεύματα εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεσοβέζικη λύση που θα μπορούσε να περάσει και η Μέρκελ από το κοινοβούλιό της. Θα προβλέπει μικρή παράταση στην αποπληρωμή παλαιών δανείων, σίγουρα κάτω από τα δέκα χρόνια. Ενδεχομένως να προβλεφθεί κι ένα μαξιλάρι ασφαλείας κοντά στα 15 δισ. ευρώ ώστε να μη χρειάζεται να βγει στις αγορές η Ελλάδα μέχρι το 2020.
Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να αλλάξει την ατζέντα τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο που έρχεται τυπικά το τέλος του προγράμματος, ελέγχοντας παράλληλα τις τάσεις διάλυσης στη σχέση της με τον Πάνο Καμμένο.
Υπάρχουν βέβαια και οι απαισιόδοξες προβλέψεις: Να μην ληφθούν αποφάσεις σήμερα και όλα να μετατεθούν για τον Ιούλιο.
Πάντως, η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας που συνέταξε η Κομισιόν για την εκπλήρωση και των τελευταίων 88 προαπαιτούμενων, επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων την περικοπή συντάξεων από το 2019 και του αφορολόγητου από το 2020.
Επιπλέον ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και η μεταχείρισή της μετά τον Αύγουστο δεν θα έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ή της Κύπρου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου που αφήνει να εννοηθεί ότι ο Τσίπρας θα πάρει κάτι καλύτερο στην υπόθεση του χρέους, ακριβώς γιατί η Μέρκελ αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική πίεση στο Βερολίνο στην υπόθεση του προσφυγικού. Η εικόνα που καλλιεργείται και εν όψει της Συνόδου που θα γίνει την Κυριακή για το προσφυγικό είναι ότι ο Νότος θα σηκώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος.
«Μία από τα ίδια μετά το Μνημόνιο»
Επιπλέον, όπως αναφέρει και το Bloomberg, το μεταμνημονιακό μέλλον της Ελλάδας ίσως δεν θα είναι και πολύ διαφορετικό από το παρόν, καθώς θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, αξιολογήσεις συμμόρφωσης και ακόμη και εκταμιεύσεις -το τελευταίο αφορά κέρδη κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα και απαλοιφή επιτοκίων από ορισμένα δάνεια του προγράμματος.
Το πρακτορείο επικαλείται γνώση εσωτερικού εγγράφου των θεσμών εν όψει (και) του Eurogroup της Πέμπτης. Το έγγραφο μιλά για τριμηναίες αξιολογήσεις των ελληνικών δημοσιονομικών από ελεγκτές του ESM, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
«Οποιοδήποτε περιθώριο της Ελλάδας να διαμορφώσει η ίδια τις πολιτικές της», αναφέρεται στο εσωτερικό έγγραφο των θεσμών, θα περιορίζεται από «τη συνεχή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ώστε να διασφαλιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων.
Στην Ελλάδα, η οποία (συνεχίζει το κείμενο) θα καλείται να τηρεί πρωτογενή πλεονάσματα τα αμέσως επόμενα χρόνια τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ, θα δοθούν ελαφρύτεροι όροι αποπληρωμής του χρέους -από τους οποίους, ωστόσο, τουλάχιστον κάποιοι θα είναι υπό τον όρο παραμονής σε σκληρή δημοσιονομική πορεία.
«Το καρότο για αυτήν την 'ενισχυμένη εποπτεία' θα είναι ετήσιες εκταμιεύσεις από τα κέρδη που έχουν Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και την απαλοιφή τιμωρητικών επιτοκίων σε ορισμένα από τα δάνεια των πακέτων στήριξης, σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο» υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.
«Εκταμιεύσεις μπορούν να λαμβάνουν χώρα σε ετήσιες ισόποσες δόσες περίπου των 1,2 δισ. ευρώ κάθε Ιούνιο, ή να μοιραστούν σε δύο υποδόσεις κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο» αναφέρει το έγγραφο.
Μεταξύ δε των υποχρεώσεων θα είναι και η αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Ως έμμεσο, επιπλέον «μαστίγιο» δίπλα στο «καρότο» θεωρείται η πίεση των αγορών στα ελληνικά ομόλογα -κάτι που, αντίστροφα, θα στοχεύει να αποκλιμακώνει η «ενισχυμένη εποπτεία» αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών.