Επερώτηση βουλευτών ΝΔ για την κατοχύρωση μακεδονικών προϊόντων
Τα «απόνερα» της συμφωνίας στο Σκοπιανό
«Στον αέρα» μένουν δεκάδες ελληνικά αγροτικά προϊόντα της Μακεδονίας από την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, όπως καταγγέλλουν 32 βουλευτές της ΝΔ, που κάνουν επερώτηση για το ζήτημα στους αρμόδιους υπουργούς.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή οι βουλευτές στηλιτεύουν τον μεγάλο κίνδυνο να μείνουν «εκτεθειμένα» τα Μακεδονικά, αγροτικά μας προϊόντα απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ, λόγω της ενδεχόμενης νομιμοποίησης των δεύτερων μέσα από την εθνικά επιζήμια Συμφωνία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα Σκόπια .
Οι υπογράφοντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η Συμφωνία, που υπεγράφη στις Πρέσπες, δεν εξαντλείται στην παραχώρηση του ονόματος και στην ανιστόρητη αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια αλλά δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη χρήση εμπορικών επωνυμιών, σημάτων και ονομασιών προϊόντων από τον τόπο προελεύσεως της Μακεδονίας.
Όπως επισημαίνουν, η χώρα μας, παράγει και εμπορεύεται σειρά φημισμένων και δυναμικών προϊόντων με εμπορική επωνυμία, που έχει ως βάση τον τοπικό προσδιορισμό «Μακεδονικός» (Μακεδονικά κρασιά ΠΓΕ, ο μακεδονικός χαλβάς, οι πιπεριές Φλωρίνης, κ.α) τα οποία βρίσκονται δυστυχώς «στον αέρα» σε σχέση με τα προϊόντα, που παράγονται στην ΠΓΔΜ. Καθώς η σύσταση της Επιτροπής, που προβλέπεται στο άρθρο 1 (3) (θ) της Συμφωνίας αφενός δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα της γείτονος θα μετονομαστούν σε προϊόντα «Βόρειας Μακεδονίας» αφετέρου ακόμη και η τυχόν ρητή μετονομασία τους, στην απευκταία περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας, δεν επιλύει το πρόβλημα. Αφού ο όρος «Βόρειας Μακεδονίας» δημιουργεί σύγχυση, παραπλάνηση στο κοινό και συνεπώς εμπορική απώλεια για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς.
Ακόμη και η ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων μας, η Φέτα, παρότι κατοχυρωμένη απολύτως στην αγορά της ΕΕ, είναι προφανώς «εκτεθειμένη» σε πιθανές εμπορικές πολιτικές κατάχρησης και παραπλάνησης των καταναλωτών, από γαλακτοκομικές επιχειρήσεις των Σκοπίων, που ως γνωστόν παράγουν λευκό τυρί.
Την ανησυχία αυτή, επιχειρήσεων και παραγωγών, αναζωπυρώνει τόσο η σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ στην Σερβική εφημερίδα «Politika», ότι «οι οργανώσεις, οι σύλλογοι, οι εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο «Μακεδονικός» τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό» όσο και σχετική ανάρτηση στα social media του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ με την οποία και διαφημίζει τις «Μακεδονικές ντομάτες» προερχόμενες από τη γείτονα χώρα.
Όπως τονίζει η κ. Αραμπατζή και οι υπογράφοντες συνάδελφοί της, το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι η τύχη της εμπορικής ονομασίας των προϊόντων, που παράγονται στις δύο χώρες, θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα αφενός μέχρι την απευκταία επικύρωση της Συμφωνίας αφετέρου και μετά από αυτήν, τουλάχιστον έως και το 2022, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της σχετικής διεθνούς ομάδας ειδικών.
Καλούν επομένως τους αρμόδιους Υπουργούς να προστατέψουν και να υπερασπιστούν τα Μακεδονικά προϊόντα μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ.
Επισημαίνουν δε το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης πρόβλεψης πλαισίου προσφυγής των θιγομένων από τις αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής, καθώς τα προϊόντα μιας αναγνωρισμένης, δυστυχώς, πλέον κρατικής οντότητας θα συναγωνίζονται από θέση ισχύος προϊόντα της Ελληνικής Περιφέρειας της Μακεδονίας μας.
Την επερώτηση υπογράφουν οι Αραμπατζή Φωτεινή, Κουμουτσάκος Γεώργιος, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Αυγενάκης Ελευθέριος, Αντωνιάδης Ιωάννης, Στύλιος Γεώργιος, Κατσανιώτης Ανδρέας, Βεσυρόπουλος Απόστολος, Μπούρας Αθανάσιος, Κεραμέως Νίκη, Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Αντωνίου Μαρία, Κέλλας Χρήστος, Καράογλου Θεόδωρος, Γκιουλέκας Κωνσταντίνος, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Δαβάκης Αθανάσιος, Βαγιωνάς Γεώργιος, Γεωργαντάς Γεώργιος, Βούλτεψη Σοφία, Ανδριανός Ιωάννης, Καλαφάτης Σταύρος, Κυριαζίδης Δημήτριος, Μπουκώρος Χρήστος, Δημοσχάκης Αναστάσιος, Γιόγιακας Βασίλειος, Ασημακοπούλου Άννα, Βλάσης Κωνσταντίνος, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Κόνσολας Εμμανουήλ, Σκρέκας Κωνσταντίνος και Καραμανλή Άννα.