Αναπόφευκτος ο χωρισμός Γεννηματά – Θεοδωράκη
Θέµα ηµερών η διάσπαση του ΚΙΝ.ΑΛ. - «Κοινή συναινέσει» το «διαζύγιο» Φ. Γεννηµατά - Στ. Θεοδωράκη
Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει µε πόνο», θα µπορούσαν να τραγουδούν από κοινού η Φώφη Γεννηµατά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφορικά µε τις προοπτικές του Κινήµατος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.). Και λέµε τελειώνει µε την κυριολεκτική έννοια της λέξης, καθώς, σύµφωνα µε καλά διασταυρωµένες πληροφορίες, την επόµενη Κυριακή 1 Ιουλίου, όταν και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του Ποταµιού, ο κ. Θεοδωράκης θα εισηγηθεί την αποχώρηση από το ΚΙΝ.ΑΛ.
Με βάση όλες τις εκτιµήσεις, η εισήγηση θα γίνει αποδεκτή, παρότι τόσο ο κ. Θεοδωράκης όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόµµατος δεν φαίνεται να έχουν σαφές σχέδιο για την «επόµενη µέρα».
O πονοκέφαλός του έχει να κάνει και µε το γεγονός ότι η εξαµελής Κοινοβουλευτική Οµάδα δεν είναι συµπαγής, δεδοµένου ότι ο Σπύρος ∆ανέλλης κοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αµυράς στρέφουν το βλέµµα τους προς τη Ν.∆.
ΑΜΗΧΑΝΙΑ
Την ίδια στιγµή, ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι από αυτούς που λένε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια παραµονής στο Κίνηµα Αλλαγής, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης υποστηρίζει πως έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγµατα, δεν είναι εύκολο να παραµείνει το Ποτάµι στο ΚΙΝ. ΑΛ., ωστόσο παραδέχεται πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές επιλογές.
Η ίδια αµηχανία, αλλά µε αποκλίσεις ως προς τις τελικές αποφάσεις, διακατέχει και τα κορυφαία στελέχη του κόµµατος, όπως είναι ο ∆ηµήτρης Τσιόδρας, ο Γιάννης Μεϊµάρογλου, η Λίνα Παπαδάκη, ο Παναγιώτης Βλάχος, η Αντιγόνη Λυµπεράκη, η Αθηνά ∆ρέττα κ.α. Τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της διάσπασης φαίνεται να ωθεί και η πλευρά της Φώφης Γεννηµατά, από τη στιγµή που πλέον θεωρεί ότι η συνύπαρξη µε το Ποτάµι δηµιουργεί στους πολίτες εικόνα Βαβέλ και σύγχυσης.
Συν τοις άλλοις, συνεργάτες της επικεφαλής του ΚΙΝ. ΑΛ. εκτιµούν πως σε επίπεδο ψήφων δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο η συνύπαρξη µε το Ποτάµι, αντιθέτως, λένε, ότι κάποιες από τις θέσεις του Ποταµιού προκαλούν αλλεργία σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Προκειµένου, δε, να διαµορφώσει το κατάλληλο κλίµα, η κ. Γεννηµατά ενηµέρωσε πριν από λίγες ηµέρες τον κ. Θεοδωράκη πως θα καταργήσει το Πολιτικό Συµβούλιο (σ.σ.: είναι το όργανο που µετέχουν οι Φ. Γεννηµατά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Παπανδρέου, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Καµίνης και Θ. Θεοχαρόπουλος) και πως από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχουν δύο ξεχωριστές κοινοβουλευτικές οµάδες, αλλά µία.
Με τις κινήσεις αυτές, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. ουσιαστικά επιδιώκει να µεταφέρει το κέντρο λήψης των αποφάσεων στα όργανα στα οποία εκείνη κυριαρχεί και, ταυτοχρόνως, να αφαιρέσει από τον Σταύρο Θεοδωράκη όλα τα προνόµια που απολαµβάνει ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόµµατος.
Η ΔΥΝΑΜΗ
Εν αντιθέσει µε τον κ. Θεοδωράκη, η µεγάλη δύναµη της κ. Γεννηµατά είναι η συµπαγής Κοινοβουλευτική Οµάδα της «∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης». Με µόνη «παραφωνία» τον πρόεδρο της ∆ΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλο, οι υπόλοιποι βουλευτές στήριξαν σθεναρώς την απόφασή της να αντιταχθεί στη συµφωνία για το «Μακεδονικό» και να ασκήσει σφοδρή κριτική στους χειρισµούς του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη επισηµαίνουν ότι ύστερα από καιρό έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κάτι που, όπως λένε, ισχυροποιεί τη Φώφη Γεννηµατά.
Είναι ενδεικτικό ότι η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. τις προηγούµενες ηµέρες µίλησε αναλυτικά µε τον κ. Βενιζέλο για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν στο «Μακεδονικό» και πως όλες οι κινήσεις έγιναν σε απόλυτη συνεννόηση. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Φώφη Γεννηµατά είναι διατεθειµένη να κάνει ανοίγµατα σε ανέστιες προσωπικότητες του χώρου, µε βασικές επιλογές την Αννα ∆ιαµαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη.
Σύµφωνα, λοιπόν, µε όλες τις ενδείξεις, οι εξελίξεις αναµένονται ραγδαίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, µε τον κ. Θεοδωράκη να καλείται να αποφασίσει αν το Ποτάµι θα πορευτεί αυτόνοµο ή αν θα επιλέξει προεκλογικές συµµαχίες, µε τον κ. Ψαριανό, µάλιστα να προτείνει κοινή κάθοδο µε τη Ν.∆. στις επόµενες εκλογές.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 23 Ιουνίου 2018