Ζαχαριάδης: Θέλουμε περίοδο χάριτος από τους Θεσμούς
Επανέρχεται ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των συντάξεων
Η κυβέρνηση θέλει από τους θεσμούς μια περίοδο χάριτος ώστε να αρχίσει να μεγαλώνει ξανά η οικονομία και να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.
Ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην ακύρωση του νόμου για τη μείωση των συντάξεων έχοντας μαζί τους τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης: «Θα ήταν ευχής έργον όταν η κυβέρνηση θα δει και θα συνεκτιμήσει όλες τις δυνατότητες με ασφάλεια να έχει στο πλευρό της ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με το να είναι μόνη της. Δηλαδή αυτό το οποίο ζήσαμε για παράδειγμα το Δεκέμβρη του 2016 καλό θα ήταν να μην το ξαναζήσουμε. Μονομερή ενέργεια δεν θα κάνουμε, και αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει επανειλημμένως ότι δεν θέλει να κάνει μονομερείς ενέργειες θέλει με βάση συμφωνημένους στόχους θα προχωράει.»
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις: «Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα πάνε καλύτερα όταν πολιτεύονται αρχές και πρόγραμμα και όχι όταν πολιτεύονται με βάση τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν μια στιγμή, εάν κυβερνιόταν η χώρα και η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος με δημοσκοπήσεις δεν θα χρειαζόμασταν πολιτικούς, θα χρειαζόμασταν δημοσκόπους.»
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είχε πάρει εντολή για τη συμφωνία των Πρεσπών: Για το θέμα αυτό δεν υπήρχε εντολή γιατί δεν υπήρχε την ατζέντα αλλά δεν είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει σε εκλογές. Το κοινοβούλιο έχει όλη τη σύνθεση και όλη την αρμοδιότητα να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα με θάρρος, εμείς έτσι κάναμε στο ζήτημα το Μακεδονικό. Δεν το φτιάξαμε ούτε όπως μας έλεγε η ΝΔ από την αρχή για να δημιουργήσουμε προβλήματα στο εσωτερικό της ούτε όπως μας κατηγορεί για να πάρουμε ανταλλάγματα για τις συντάξεις ή οτιδήποτε άλλο. Προσπαθούμε να το λύσουμε και θα το λύσουμε γιατί είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα και δημιουργεί κακό στη χώρα. Η γνώμη μου είναι ότι οι πολίτες θα ανταμείψουν το πολιτικό θάρρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να ανοίξει αυτό το θέμα και δεν θα βρεθούμε εμείς στα έδρανα της αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή αλλά οι λαϊκιστές πάνω σε αυτό το ζήτημα.»
Για τις αντιδράσεις που εξακολουθούν να γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα: «Δεν νομίζω ότι είναι συγκεντρώσεις που είχαμε ζήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 που κλόνιζαν τα πάντα. Έχουν τη σημασία τους, τα παρακολουθούμε εγώ είμαι και από τους ανθρώπους που λεω και νομίζω ότι όλοι στο κόμμα μου λένε ότι όσοι μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις δεν είναι όλοι ούτε ακροδεξιοί, ούτε φασίστες και πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους αλλά μη μου πείτε ότι έχουν τη δυναμική μιας ανατροπής. Πρέπει να προσέχουν αυτοί οι άνθρωποι οι δημοκρατικοί, οι μετριοπαθείς οι οποίοι έχουν αντίθετη γνώμη από εμάς να μην τους καπελώνουν ακροδεξιοί και φασίστες γιατί πολλές φορές σε όλη αυτή την περίοδο ο τόνος δόθηκε από αυτούς.»