Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου ήταν για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο μεγάλος στόχος. Για αυτόν δούλεψε μεθοδικά εδώ και πολλούς μήνες μέχρι τελικά να φτάσει στις Πρέσπες και στη συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για λύση του Σκοπιανού. Οι Πρέσπες πέρασαν άμεσα από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ. 

Έτσι, την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να επιδώσει την πολυπόθητη πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στον Ζάεφ, με τις ευλογίες ασφαλώς του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, ο οποίος δηλώνει ότι διαφωνεί και ότι θα ρίξει την κυβέρνηση...

Ακριβώς μία δεκαετία μετά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και τη θέση του Κώστα Καραμανλή (πρωθυπουργού τότε) και της Ντόρας Μπακογιάννη (ΥΠΕΞ τότε) «μη λύση-μη πρόσκληση», η ΠΓΔΜ εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της με την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αυτή τη φορά στην Ελλάδα πρωθυπουργός είναι ο Αλέξης Τσίπρας, υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς και υπουργός Άμυνας ο Πάνος Καμμένος. 

Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η ΠΓΔΜ θα εκπληρώσει τους δύο τελευταίους όρους: θετική ψήφο στο δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές. «Τα πάντα θα έχουν τελειώσει έως τις 15 Ιανουαρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια η ελληνική βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία» είπε από το Λονδίνο ο Ζάεφ, προτού ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ ανέφερε ως πιθανότερες ημερομηνίες τις 23 Σεπτεμβρίου, 30 Σεπτεμβρίου ή 7 Οκτωβρίου 2018. Η ημερομηνία, το ερώτημα και ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία θα αποφασιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά θα αφορά τη συμφωνία με την Ελλάδα, διευκρίνισε ο Ζάεφ.

«Έπειτα από το δημοψήφισμα, θα χρειαστούν από 90 έως 110 ημέρες για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών» κατέληξε.