Επίσημο είναι το προσκλητήριο στην «Βόρεια Μακεδονία» για ένταξη στο ΝΑΤΟ με τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ να πανηγυρίζει που άνοιξαν οι πύλες της Συμμαχίας στη «Μακεδονία», σε μια προσπάθεια ασφαλώς να πουλήσει στους συμπολίτες του την επιτυχία εν όψει και του δημοψηφίσματος,

Η κυβέρνηση εκπροσωπείται στις Βρυξέλλες από τον ΣΥΡΙΖΑ -πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς- και τους ΑΝΕΛ -υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος- συνεχίζοντας τα πολιτικά παιχνίδια για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Στη διακήρυξη της Συνόδου, το ΝΑΤΟ «καλωσορίζει την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για επίλυση του ζητήματος του ονόματος». «Σύμφωνα με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να απευθύνουμε πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ώστε να γίνει μέλος της Συμμαχίας». 

«Για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας είναι όρος η πλήρης υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε σχέση με την συμφωνία για το όνομα» αναφέρεται, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας να καλεί ουσιαστικά τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Ουσιαστικά στις Βρυξέλλες μπήκε οριστικό τέλος στα κεκτημένα της Συνόδου του Βουκουρεστίου, όπου ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, είχαν μπλοκάρει την πρόσκληση στο αξίωμα: «μη αμοιβαία αποδεκτή λύση-μη πρόσκληση» για ένταξη στη Συμμαχία. 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε πει λίγο προηγουμένως πως «είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση».

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωνε στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την «πεποίθησή του» πως η συμφωνία των Πρεσπών «δεν θα εφαρμοστεί ποτέ», επειδή ο ίδιος θεωρεί «πως δεν θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ούτε από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα». 

Συνεχίζοντας, είπε ότι «μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία».

Και βέβαια, εμμέσως πλην σαφώς, επανέλαβε τον ισχυρισμό πως θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή: «Όσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» είπε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. 

Η δευτέρη μέρα των εργασιών είναι σε εξέλιξη, ενώ ξεχωρίζει η συνάντηση που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η δυσαρέσκεια της Άγκυρας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έστειλε εκπρόσωπο στην ορκωμοσία του Ερντογάν, κατηγορώντας μάλιστα την Ντόρα Μπακογιάννη που παρέστη, σε συνδυασμό με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν άσυλο (με απόφαση της Δικαιοσύνης) στην Ελλάδα ρίχνουν βαριά σκιά στο ραντεβού. Οι ελπίδες να βρει ανταπόκριση το αίτημα Τσίπρα για την άδικη κράτηση των δύο Ελλήνων είναι ελάχιστες.