Καραμανλής-Μεϊμαράκης ξορκίζουν το νέο κόμμα
Οι πρώην πρόεδροι της Ν.Δ. «ρίχνουν άκυρο» σε Παπακώστα, Αντώναρο και Καραχάλιο, θεωρώντας ότι οι επιδιώξεις τους είναι εκτός τόπου και χρόνου
Μετά βδελυγμίας ξορκίζουν οι Κώστας Καραμανλής και Βαγγέλης Μεϊμαράκης τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μεταξύ... απόκληρων πολιτικών στελεχών της Ν.Δ., όπως η Κατερίνα Παπακώστα, ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Νίκος Καραχάλιος, για τη δημιουργία νέου κομματικού φορέα. Οπως λένε συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού και του άλλοτε προέδρου της Βουλής, οι κινήσεις αυτές «όχι μόνο στερούνται πολιτικής λογικής τη δεδομένη χρονική περίοδο, οπότε είναι φανερό πως το σύνολο των κεντροδεξιών δυνάμεων συσπειρώνεται γύρω από την προοπτική επαναφοράς της παράταξης στην εξουσία, αλλά ταυτόχρονα οι εμπνευστές τους δεν έχουν καταφέρει να δώσουν κανένα στίγμα προκειμένου να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους».
Συμπληρώνουν, δε, πως «η πραγματικότητα αυτή καταγράφεται περίτρανα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταδεικνύουν διαρκή αύξηση της δυναμικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πλήρη ανυπαρξία όλων αυτών των υπό σύσταση σχηματισμών». Χαρακτηριστικές, εξάλλου, των διαθέσεων των δύο ανδρών έναντι των σχετικών ζυμώσεων ήταν οι διαρροές των συνεργατών τους το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες αμφότεροι ούτε γνώριζαν ούτε θα ήθελαν να έχουν γνώση των ενεργειών των προαναφερθέντων.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και έχουν κόψει εδώ και αρκετό καιρό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι παροικούντες τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ, κάθε πολιτικό δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους, θεωρώντας τις επιδιώξεις και τις στοχεύσεις τους ακίνδυνες μεν, εκτός τόπου και χρόνου δε. Βλέπετε, περιπτώσεις όπως του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου ή του πάλαι ποτέ γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., που στο παρελθόν είχαν βρεθεί στο περιβάλλον των κ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη, στάθηκαν αφορμή για να δημιουργηθούν από φίλα προσκείμενα στον κυβερνητικό παράγοντα ΜΜΕ συνειρμοί περί ευνοϊκών σκέψεων των ιδίων για τα εν λόγω εγχειρήματα.
Φυσικά, την υπόγεια αυτή επιχείρηση ενθάρρυναν και ενθαρρύνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές αυτού του ιδιότυπου «αντάρτικου», για να δώσουν υπόσταση στα σχέδιά τους, είτε με δημόσιες τοποθετήσεις τους, στις οποίες ομνύουν τεχνηέντως στον καραμανλισμό, είτε με εκ του πονηρού (παρα)πληροφόρηση, που παραπέμπει στις όποιες παλαιές προσωπικές σχέσεις με τους Κ. Καραμανλή και Β. Μεϊμαράκη.
ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΑΝ
Ωστόσο, αμφότεροι οι πρώην επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν εξαρχής το τοπίο σε όλα τα επίπεδα. Από την πρώτη στιγμή, ο Κώστας Καραμανλής επισήμως συντάχθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέτωπο της διαγραφής του Ευάγγελου Αντώναρου, εκφράζοντας ανοικτά -έστω και μέσω κύκλων- τη διαφωνία του με τις απόψεις που εξέφραζε. Αντιστοίχως δυναμική ήταν η αντίδραση του συνονόματου εξαδέλφου του κ. Καραμανλή, βουλευτή Σερρών, ο οποίος με δημόσιες δηλώσεις του καυτηρίασε εκείνο το διάστημα τόσο τις πρακτικές Αντώναρου όσο και -αργότερα- τις επιλογές των συνοδοιπόρων του. Ανάλογες σκέψεις και πολιτικά αισθήματα εκφράζονται από την πλευρά των Κώστα Καραμανλή και Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε ιδιωτικές συνομιλίες τους και για τις περιπτώσεις των Θανάση Σκορδά, Σάββα Τσιτουρίδη και Νίκου Τσιαρτσιώνη, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει προγενέστερα πολιτικές κινήσεις, όπως και για το πλέον πρόσφατο παράδειγμα του διαγραφέντος πλέον από τη «γαλάζια» ηγεσία Κωνσταντίνου Μίχαλου.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και οι δύο τους προβλέπουν πως αντιστοίχως μη υπολογίσιμο αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνίας θα καταγράψουν και τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται δεξιότερα της Ν.Δ. (Φαήλος Κρανιδιώτης, Τάκης Μπαλτάκος κ.ά.), με φόντο την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναλύσεις των βουλευτών της Ν.Δ. που διατηρούν παραδοσιακά στενές πολιτικές σχέσεις με τους Κώστα Καραμανλή και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιώργος Βλάχος, καθώς και στελέχη όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κ.ά.
«Το μόνο που κατορθώνουν είναι να εκτεθούν στα μάτια των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και να γίνουν ουρά του συστήματος Τσίπρα - Καμμένου σε μια στιγμή που καταρρέει. Δεν μπορεί να επικαλείσαι τις αρχές του καραμανλισμού και την ίδια ώρα να αποθεώνεις τις συμφωνίες για το Σκοπιανό και τις περικοπές συντάξεων», επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, με αφορμή τις θετικές αναφορές των «3» στα social media για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 7 Ιουλίου 2018