Βερναρδάκης: Υπάρχουν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων από ρωσικές πηγές
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 για την υπόθεση που έχει βάλει στον πάγο τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις
Για ύπαρξη στοιχείων που κατέχει το ΥΠΕΞ και άλλοι επίσημοι κρατικοί φορείς αναφορικά με τις καταγγελίες περί χρηματισμού Ελλήνων από ρωσικές πηγές για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε λόγο μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Παραλλήλισε μάλιστα τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές με την προσπάθεια παρέμβασης της Ρωσίας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα: «Προφανώς υπάρχουν στοιχεία, είναι στοιχεία τα οποία κατέχει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών και οι επίσημοι κρατικοί φορείς. Εγώ είμαι πάντοτε υπέρ μιας κοινοβουλευτικής διαφάνειας και κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα πράγμα το οποίο κινείται στη σφαίρα της φαντασίας ή της παραπολιτικής επομένως πράγματι θα πρέπει να γίνει μια επίσημη διερεύνηση κάποια στιγμή και ενημέρωση. Είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων κρατικών ίσως φορέων να ενημερώσουν.»
Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδας Kontra News για «ταρίφα 1 εκατ. ευρώ σε κάθε αποστάτη βουλευτή των ΑΝΕΛ», ο κ. Βερναρδάκης παρατήρησε: «Σε όλα αυτά τα πράγματα πάντοτε υπάρχει ένα πολιτικό και ένα παραπολιτικό ζήτημα, για το παραπολιτικό ζήτημα δεν το ξέρω. Δηλαδή το 1 εκατ. που λεει το εξώφυλλο της εφημερίδας προφανώς είναι μια πληροφορία την οποία εγώ δεν μπορώ να την επιβεβαιώσω, δεν την ξέρω καν. Και υπάρχει και ένα πολιτικό ζήτημα το οποίο δεν είναι ελληνικό μόνο, το βλέπουμε στην περίπτωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων. Εδώ το ομολόγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι εδώ αυξάνονται οι ενδείξεις και οι καταστάσεις όπου πράγματι η ρωσική πολιτική προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τέτοια μέσα το έκανε στις αμερικανικές εκλογές. Το έκανε και σε άλλες ευρωπαϊκές εκλογές, το βλέπουμε ότι το κάνει, δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό αυτό το πράγμα γίνεται μαζικό, το έκανε στην περίπτωση πράγματι της διαχείρισης του Μακεδονικού, το έκανε στην περίπτωση των Σκοπίων επίσης της διείσδυσης που επιχειρεί. Είναι μια πλευρά της πραγματικότητας...»
Τέλος, σε ερώτηση για τα περί αλλαγής εκλογικού νόμου είπε: «Δεν είχαμε κανένα σκοπό να φέρουμε σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου, εμείς το φέραμε το 2016, ήταν δομημένο πάνω στις προεκλογικές εξαγγελίες και στη βασική θέση αρχής της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Εγώ προχθές επεσήμανα ότι δεδομένου ότι το 2016 το ΚΙΝΑΛ ως πρόσχημα για να μη ψηφίσει τότε είχε φέρει την κατάτμηση των περιφερειών και δεδομένου ότι αυτό πια ήταν μια ώριμη κατάσταση μήπως θα έπρεπε να ξαναστηθεί και τη θέση του για την απλή αναλογική. Όχι γιατί έχουμε στόχο εμείς να καταθέσουμε νέο νόμο αλλά διότι πράγματι αν εμφανίζονταν στοιχεία αυτοκριτικής για εκείνη τη στάση που είχε κρατήσει τότε, τότε πράγματι θα μπαίναμε σε μια συζήτηση. Από εκεί και πέρα πήρε την επικοινωνιακή του διάσταση που συνήθως παίρνουν αυτά τα πράγματα και έχει λίγο φουντώσει.»