ΥΠΕΞ: Δείγμα ασέβειας οι δηλώσεις Μόσχας για την Ελλάδα
«Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας»
Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της Μόσχας, όπως εκφράστηκαν διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, για το θέμα των απελάσεων Ρώσων διπλωματών, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως -παρά το ότι η Αθήαν «εξαρχής επιδίωξε να διαχωρίσει τις ενέργειες των απελαθέντων από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική», με τις δηλώσεις της η Μόσχα «υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».
Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».
Και τονίζει: «Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».
Προσθέτονητας πως «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει» και «ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις», το ελληνικό ΥΠΕΞ καταλήγει: «Ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».