«Φωτογραφικές προκηρύξεις» για τις προσλήψεις γραμματέων σε υπουργεία
Έκθετη η Όλγα Γεροβασίλη και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώτος γύρος για την άλωση του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ σκόνταψε (εν μέρει) στην Κομισιόν. Ο δεύτερος αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, με την επαναπροκήρυξη 22 θέσεων (από τις 69 συνολικά), έπειτα από πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «φωτογραφικές» προκηρύξεις που… έβγαζαν μάτι!
Αυτή τη φορά, βέβαια, οι κυβερνώντες πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στον τρόπο που γράφουν τις προκηρύξεις, αν δεν θέλουν πάλι να εκτεθούν, αν και η αρμόδια υπουργός, Ολ. Γεροβασίλη, διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι όλα έγιναν σωστά και διαμηνύει πως «για πρώτη φορά δεν διορίζονται και παύονται εν μια νυκτί οι διοικητικοί γραμματείς από τον εκάστοτε υπουργό, αλλά, αντιθέτως, επιλέγονται μέσω ανοιχτής και διαφανούς διαδικασίας». Και τι δεν είχαν οι προκηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες θέσεις στα υπουργεία.
Μερικές ήταν έτοιμες να κερδίσουν βραβείο σε… διαγωνισμό φωτογραφίας! Στο υπουργείο Τουρισμού, για παράδειγμα, η προκήρυξη για διοικητικό γραμματέα ζητούσε αποκλειστικά δικηγόρο και μάλιστα με πενταετή εμπειρία και «αποδεδειγμένη γνώση φορολογικού Δικαίου» (!), καθώς -όπως έλεγαν οι «κακές γλώσσες»- η Ελενα Κουντουρά ήθελε να τοποθετήσει τη γενική γραμματέα Τουρισμού και δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Ευρυδίκη Κουρνέτα.
Στη δε ΓΓΑ, η προκήρυξη δεν τηρούσε καν τα προσχήματα και ζητούσε ξένη γλώσσα και εκτός χώρας της Ε.Ε. Ο Τζούλιο Συναδινός, βέβαια, έχει σπουδάσει στο Κρατικό Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού «Λένιν» της Μόσχας και μιλά ρωσικά…
Σε δύο κυρίως τυπικά προσόντα, την εργασιακή εμπειρία και τη γνώση ξένων γλωσσών, κάθε υπουργός έκανε ό,τι ήθελε, προκειμένου στις περισσότερες των περιπτώσεων η περιγραφή να ταιριάζει με τον υποψήφιο που ήθελε να προωθήσει. Ετσι, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στο Ναυτιλίας η προκήρυξη ζητούσε «άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας».
Εύλογο, αφού στο πλαίσιο ειδικά των συζητήσεων με τους θεσμούς, των επαφών με την Κομισιόν και της τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ η άριστη γνώση αγγλικών είναι βασικό προσόν για μια τέτοια κομβική θέση.
Στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Τσακαλώτου, ωστόσο, ζητείται «πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας», στο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Εργασίας απλή «γνώση αγγλικής γλώσσας». Στο υπουργείο Παιδείας και στο Ψηφιακής Πολιτικής ζητείται η καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας, όχι απαραίτητα αγγλικών. Θα μπορούσε να υπάρχει μια ενιαία γραμμή στην εργασιακή εμπειρία, αλλά κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα βόλευε όσους ήθελαν τις προκηρύξεις «φωτογραφικές». Ετσι, στο υπουργείο Υποδομών και στο Παιδείας οι κ. Σπίρτζης και Γαβρόγλου αντίστοιχα ζητούν «εργασιακή εμπειρία» (γενικώς), χωρίς να προσδιορίζουν τον αριθμό των ετών αυτής!
Στο υπουργείο Εργασίας της κ. Αχτσιόγλου η θέση του διοικητικού γραμματέα απαιτούσε 12ετή εργασιακή εμπειρία και 15ετή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης. Στο Αγροτικής Ανάπτυξης επίσης 12ετή εμπειρία, αλλά μόλις 5ετή σε θέσεις ευθύνης. Στο υπουργείο Ναυτιλίας ο κ. Κουρουμπλής ήταν πιο φειδωλός στις απαιτήσεις του και ζητούσε μόνο οκταετή εργασιακή εμπειρία, ενώ στο Εσωτερικών ο κ. Σκουρλέτης ανέβασε λίγο τον πήχη, με προαπαιτούμενη δεκαετή εργασιακή εμπειρία, αλλά μόνο τριετή «άσκηση καθηκόντων ευθύνης».
Το υπουργείο Οικονομίας, με τον κ. Δραγασάκη, ανέβασε το όριο στην 20ετή εργασιακή εμπειρία, ενώ η ΓΓΑ εντυπωσίασε και πάλι με τα κριτήριά της, ζητώντας όλο κι όλο «άσκηση καθηκόντων ευθύνης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, διάρκειας τουλάχιστον τριάντα μηνών».
Στο δε υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο Ν. Παππάς ζητά εργασιακή εμπειρία 20 ετών, αλλά, σε αντίθεση με άλλες προκηρύξεις, μόνο στον δημόσιο τομέα. Οι αισθητές διαφοροποιήσεις και οι «περίεργες» απαιτήσεις δεν σταματούν εκεί. Στο υπουργείο Υποδομών η προκήρυξη ζητούσε συγκεκριμένους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών: «Δημόσιο Δίκαιο ή Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση ή Οικονομικές Επιστήμες ή Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων (MBA)».
Στο υπουργείο Εργασίας, στα τυπικά επιθυμητά προσόντα περιλαμβανόταν επίσης «η συμμετοχή σε συλλογικά όργανα και κοινωνικούς φορείς». Αν δεν έχεις περάσει από συνδικαλισμό, δεν γίνεσαι γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας…
Το υπουργείο Εσωτερικών ήταν το μόνο που ζητούσε από τους υποψηφίους «συγγραφικό έργο επιστημονικού χαρακτήρα»!
Το Οικονομίας ήθελε επίσης ακαδημαϊκά προσόντα για μια θέση αμιγώς διοικητική, βάζοντας στα τυπικά προσόντα «κατά προτίμηση διδακτορικό δίπλωμα». Στο ίδιο υπουργείο, η προκήρυξη έλεγε: «Να μη συντρέχουν λόγοι συνταξιοδότησης εντός οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας». Κι αυτό ενώ η προκήρυξη ήταν για θέση τετραετούς θητείας…
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 14 Ιουλίου, 2018