Η εξομολόγηση Μεϊμαράκη για τη θέση του προέδρου του Συνεδρίου της ΝΔ
«Είμαι πάντα στρατιώτης» το σύνθημα του πρώην προέδρου
Στην πρώτη γραμμή της μάχης είναι και πάλι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος σε λίγους μήνες συμπληρώνει πλέον 30 χρόνια συνεχόμενης κοινοβουλευτικής παρουσίας, όλα με τη Νέα Δημοκρατία. Ως πρόεδρος πια του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της Ν.Δ., που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, ο κ. Μεϊμαράκης επανέρχεται σε έναν ρόλο που γνωρίζει πολύ καλά. Το 2000, επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, είχε οριστεί πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του έκτακτου Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων του κόμματος. Το 2012, επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε επικεφαλής προεκλογικού αγώνα στις εκλογές τόσο του Μαΐου όσο και του Ιουνίου.
Το 2018, επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει να τρέξει άλλο ένα κρίσιμο κομματικό Συνέδριο και πιθανώς αμέσως μετά να αναλάβει και τα ηνία της επιτροπής του προεκλογικού αγώνα. «Εχω διατελέσει στρατηγός, αλλά εγώ είμαι πάντα στρατιώτης της παράταξης», λέει ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του, σε συζητήσεις που κάνουν για τα νέα καθήκοντα που του ανατέθηκαν. Ως προς τον ρόλο που θα έχει στο προσεχές Συνέδριο της Ν.Δ., σημειώνει, κατά τις ίδιες πληροφορίες: «Είναι μια συμβολική και τιμητική πρόταση που μου έγινε και την αποδέχθηκα». Για να συμπληρώσει πως, όποτε του ζητήθηκε κάτι από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, πάντοτε ανταποκρίθηκε με προθυμία.
Υποψηφιότητες
Αμέσως μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη» και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους βουλευτές που εκλέγονται στις περιφέρειες αυτές και τους ζήτησε να του δηλώσουν πού επιθυμούν να είναι στο εξής υποψήφιοι. Με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν έχει γίνει ακόμη τέτοια συζήτηση. «Ο,τι μου ζητήσει ο πρόεδρος θα το πράξω», λέει ο ίδιος, εννοώντας ότι θα αποδεχθεί την πρόταση που θα του γίνει για την υποψηφιότητά του στις προσεχείς εθνικές εκλογές, είτε αυτή είναι να κατέβει με σταυρό (φέρεται να προτιμά στην περίπτωση αυτή τον Βόρειο Τομέα Αθηνών) είτε να είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Από εκεί και πέρα, «τα πάντα όταν έρθει η στιγμή θα τα συζητήσει με τον πρόεδρο», τονίζουν άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και τα του Συνεδρίου και ο ρόλος που θα έχει στις εκλογές θα είναι αντικείμενο συνομιλιών που θα έχει σε κατοπινό χρόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρέμβαση
Οσοι συνομιλούν τακτικά με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη γνωρίζουν πως δεν αναμένεται καμία δημόσια παρέμβαση ή δήλωσή του στο επόμενο διάστημα. «Είναι γνωστές οι απόψεις μου και τις έχω εκφράσει δημόσια», φέρεται να σημειώνει ο ίδιος, που ούτως ή άλλως έχει αραιώσει την τελευταία διετία σημαντικά τις ομιλίες και συνεντεύξεις του. Δύο ήταν οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που έκανε στο διάστημα αυτό: Η πρώτη τον Οκτώβριο του 2017, σε εκδήλωση προς τιμή του εκλιπόντα προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης και πρώην ευρωβουλευτή Νίκου Βακάλη.
«Η Ν.Δ. είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και εκφράζει το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που προσδοκούν ένα ασφαλέστερο και παραγωγικότερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους και χαρακτηρίζεται από το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση και τον διάλογο σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και το κράτος, με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα», είχε πει τότε, δίνοντας με σαφήνεια το ιδεολογικό του στίγμα. Η δεύτερη ήταν φέτος τον Ιανουάριο, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη. «Ταυτότητα της Ν.Δ. είναι ο ριζοσπαστικός κοινωνικός φιλελευθερισμός με στόχο τον άνθρωπο», τόνισε στην ομιλία του.
Η πολιτική συμβίωση του κ. Μεϊμαράκη με τον κ. Μητσοτάκη κλείνει και έναν μάλλον δυσάρεστο κύκλο για τη Νέα Δημοκρατία: Το 1997 ο Κώστας Καραμανλής επικράτησε του Γιώργου Σουφλιά στη μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Το 2009 ο Αντώνης Σαμαράς επικράτησε της Ντόρας Μπακογιάννη. Και οι δύο, τον επόμενο κιόλας χρόνο της εκλογής τους, διέγραψαν τους αντιπάλους τους.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/7/2018