Γεωργαντάς: Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς καμία παραίτηση
Αυτό που αποδεικνύεται είναι η προχειρότητα και η ανευθυνότητα των αρµοδίων, τονίζει ο βουλευτής Κιλκίς της Ν∆
Πλήρη έλλειψη σχεδίου και συντονισµού, που οδήγησε στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική, καταλογίζει στην κυβέρνηση ο τοµεάρχης ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας ∆ηµοκρατίας και βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς. Παράλληλα, προαναγγέλλει προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη κατά των υπουργών που πήραν παράνοµα σπίτι τους φακέλους του ΑΣΕΠ.
Ποιος, τελικά, έχει τη µεγάλη ευθύνη για την τραγωδία που ζήσαµε; Ο πρωθυπουργός; Η Περιφέρεια Αττικής; Η Πυροσβεστική; Ή η άναρχη δόµηση των προηγούµενων δεκαετιών, όπως λέει η κυβέρνηση;
Αυτό που είδαµε να συµβαίνει έως τώρα είναι να έχουµε ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς καµία παραίτηση. Οπουδήποτε αλλού στον δυτικό κόσµο κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Η αίσθηση που έµεινε σε όλη την κοινωνία είναι ότι δεν υπήρξε κανενός είδους σχεδιασµός για την αντιµετώπιση µιας τέτοιας κατάστασης, ούτε στην πρόβλεψή της ούτε στην επιχειρησιακή ετοιµότητα ούτε στην ανάγκη αποµάκρυνσης του πληθυσµού. ∆εν υπήρξε κανένας σχεδιασµός και κανένας συντονισµός όλων των δυνάµεων, τις οποίες θα µπορούσε να πει κάποιος ότι ξεπέρασαν οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες. Αυτό που αποδεικνύεται καθηµερινά είναι η προχειρότητα και η ανευθυνότητα των αρµοδίων, τις ευθύνες των οποίων θα προσωποποιήσει η εισαγγελική έρευνα, καθώς η κείµενη νοµοθεσία ορίζει ρητά τις υποχρεώσεις του καθενός. Είναι αποπροσανατολιστική η προσπάθεια της κυβέρνησης να εµπλέξει στο όλο αυτό ζήτηµα την ύπαρξη κάποιων αυθαίρετων κατασκευών. Αλλωστε, για να αξιολογήσουµε τη δυσκολία αποµάκρυνσης του πληθυσµού λόγω τέτοιων κατασκευών, θα έπρεπε να υπάρχει εντολή εκκένωσης. Αυτή δεν δόθηκε όµως ποτέ.
Ποιες θεσµικές παρεµβάσεις µπορεί να κάνει ως κυβέρνηση η Ν.∆. για να µην ξαναζήσουµε τέτοια φονική πυρκαγιά;
Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, την επόµενη ηµέρα, κατ’ αρχάς, στις κρίσιµες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι. Και µιλάµε ιδιαίτερα για τη θέση της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία πρέπει να αναλάβει όλο τον συντονισµό. Σηµαντικές προτεραιότητες είναι επίσης: ανάλυση επικινδυνότητας περιοχών και συγκεκριµένος επιχειρησιακός σχεδιασµός διαχείρισης κινδύνων για περιοχές οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες. Εµφαση στην πρόληψη, στην ενηµέρωση και σε ασκήσεις πολιτικής προστασίας. Μια νέα λογική δασοπυρόσβεσης, η οποία θα γεφυρώνει επιτέλους το υπαρκτό χάσµα µεταξύ των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής, διότι δεν συνεννοούνται καλά αυτές οι δύο υπηρεσίες. Ολα αυτά, λοιπόν, µπορούν να διαµορφώσουν ένα συγκροτηµένο σχέδιο πολιτικής προστασίας, το οποίο µπορεί να εφαρµοστεί γρήγορα, µε µετρήσιµους στόχους.
Η κυβέρνηση δηλώνει πως για πρώτη φορά προχώρησε στην αποκοµµατικοποίηση του ∆ηµοσίου. Ποια είναι η δική σας εκτίµηση;
Νοµίζω ότι πλέον ο ισχυρισµός της κυβέρνησης περί δήθεν αποκοµµατικοποίησης του ∆ηµοσίου έχει καταντήσει ανέκδοτο. Σε όλα τα επίπεδα και µε απροκάλυπτο τρόπο έγινε µια επέλαση φίλων, συγγενών και κοµµατικών στελεχών σε κάθε θέση ευθύνης. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τόλµησε να χρησιµοποιήσει ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πολιτικών της σκοπιµοτήτων ακόµη και το ίδιο το ΑΣΕΠ. Αποκορύφωση της προσπάθειας αυτής είναι η προκήρυξη 69 θέσεων διοικητικών και τοµεακών γραµµατέων για κάθε υπουργείο, οι οποίες ήταν τόσο «φωτογραφικές», ώστε οι ίδιοι οι θεσµοί υποχρεώθηκαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επαναπροκηρύξει τις είκοσι δύο. Οµως εξακολουθεί και υφίσταται ζήτηµα, καθώς τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί, κατά βεβαίωση του ίδιου του ΑΣΕΠ, ζήτησαν και πήραν στα γραφεία τους αντίγραφα των φακέλων όλων των υποψηφίων. Εγώ για πρώτη φορά δηλώνω µέσω της εφηµερίδας σας ότι από τη στιγµή που τις προηγούµενες ηµέρες δεν έλαβα απάντηση στις ερωτήσεις που υπέβαλα κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα καταφύγω άµεσα στη µόνη δυνατότητα που µου αποµένει: της προσφυγής στη ∆ικαιοσύνη. Θα καταθέσω ως αρµόδιος τοµεάρχης µηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας και τη συστηµατική διαρροή προσωπικών δεδοµένων.
Τελικά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. µεγάλωσε ή περιόρισε το ∆ηµόσιο; Η Ν.∆. πιστεύει ότι πρέπει να µικρύνει κι άλλο;
Από την ηµέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δοµές της διοίκησης και ο αριθµός υπαλλήλων, κυρίως σε νοµικά πρόσωπα και µετακλητούς, αυξάνει και το κράτος συνεχίζει να µεγαλώνει. Αυτό σηµαίνει αυξηµένες δαπάνες µισθοδοσίας, σε βάρος πάντα του Ελληνα φορολογουµένου, αλλά και διόγκωση της γραφειοκρατίας. Είναι πράγµατι παράδοξο σε µια ∆ηµόσια ∆ιοίκηση που τελεί υπό περιορισµούς προσλήψεων να έχουν κατορθώσει να αυξήσουν τον αριθµό των υπαλλήλων και το µισθολογικό κόστος κατά 600 εκατοµµύρια ευρώ ανά έτος. Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει ένα συγκεκριµένο σχέδιο για τον εξορθολογισµό του ∆ηµοσίου µέσα από συγχώνευση ή κατάργηση δοµών, όπου αυτό απαιτείται, µε ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών και χρησιµοποίηση του προσωπικού εκεί όπου ιεραρχούνται οι µεγαλύτερες ανάγκες.
Εκλέγεστε σε νοµό της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτιµάτε ότι ο κόσµος έχει συµβιβαστεί πια µε τη συµφωνία των Πρεσπών ή υπάρχει οργή;
Καµία συµφωνία δεν µπορεί να προχωρήσει αν δεν την αποδεχθεί η κοινωνία. Σε όλη την Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο στη Μακεδονία, οι πολίτες δεν έχουν αποδεχθεί αυτή τη συµφωνία. ∆εν την κατανοούν. Θεωρούν ότι έχουν γίνει πολύ µεγάλες υποχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας. ∆εν έγινε κατανοητό για ποιον λόγο επέµεινε η κυβέρνηση µε τόση βιασύνη να κλείσει αυτή τη συµφωνία. Είναι σίγουρο ότι οι αντιδράσεις δεν θα σταµατήσουν. Ούτε καθοδηγούµενες είναι ούτε συγκυριακές. Είναι αντιδράσεις οι οποίες έχουν ως εφαλτήριο το συναίσθηµα του λαού και την πεποίθησή του ότι προδόθηκε, καθώς κάποιοι απέφυγαν µε κάθε τρόπο την ουσιαστική προσέγγιση αυτού του ζητήµατος. Ηταν αποφασισµένοι να κλείσουν τη συµφωνία και το έκαναν αδιαφορώντας και για τις ευαισθησίες και για το συναίσθηµα τής είναι η προκήρυξη 69 θέσεων διοικη- του λαού αλλά και για τα ιστορικά δεδοµένα. τικών και τοµεακών γραµµατέων για κάθε υπουργείο, οι οποίες ήταν τόσο «φωτογραφικές», ώστε οι ίδιοι οι θεσµοί υποχρεώθηκαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επαναπροκηρύξει τις είκοσι δύο. Οµως εξακολουθεί και υφίσταται ζήτηµα, καθώς τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί, κατά βεβαίωση του ίδιου του ΑΣΕΠ, ζήτησαν και πήραν στα γραφεία τους αντίγραφα των φακέλων όλων των υποψηφίων. Εγώ για πρώτη φορά δηλώνω µέσω της εφηµερίδας σας ότι από τη στιγµή που τις προηγούµενες ηµέρες δεν έλαβα απάντηση στις ερωτήσεις που υπέβαλα κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα καταφύγω άµεσα στη µόνη δυνατότητα που µου αποµένει: της προσφυγής στη ∆ικαιοσύνη. Θα καταθέσω ως αρµόδιος τοµεάρχης µηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας και τη συστηµατική διαρροή προσωπικών δεδοµένων. Τελικά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. µεγάλωσε ή περιόρισε το ∆ηµόσιο; Η Ν.∆. πιστεύει ότι πρέπει να µικρύνει κι άλλο; Από την ηµέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δοµές της διοίκησης και ο αριθµός υπαλλήλων, κυρίως σε νοµικά πρόσωπα και µετακλητούς, αυξάνει και το κράτος συνεχίζει να µεγαλώνει. Αυτό σηµαίνει αυξηµένες δαπάνες µισθοδοσίας, σε βάρος πάντα του Ελληνα φορολογουµένου, του λαού αλλά και για τα ιστορικά δεδοµένα.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018