Ο Αλέξης Τσίπρας δεν µπορεί να καλύψει την ανικανότητα, τον κυνισµό και την ασέβεια προς τους νεκρούς µε απόπειρες αλλαγής ατζέντας», τονίζει στα «Παραπολιτικά» ο Μακάριος Λαζαρίδης, σύµβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Ν.∆., που ζητά να γίνουν εκλογές άµεσα, προτού προλάβει η κυβέρνηση να κυρώσει τη συµφωνία των Πρεσπών.

Μετά τις φονικές πυρκαγιές, η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην «καρατόµηση» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του αρχηγού της Πυροσβεστικής και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ξεκινά διαδικασία για κατεδάφιση αυθαιρέτων µέσα σε δάση. Σας ικανοποιεί η αντίδρασή της;

Ακόµη και την ώρα της τραγωδίας, ο κ. Τσίπρας αποφάσιζε µε στόχο την επικοινωνία και όχι την αντιµετώπιση του προβλήµατος. Το ίδιο κάνει και τώρα. ∆εν µπορεί, όµως, ούτε να απαλλαγεί από το στίγµα µιας εκατόµβης νεκρών µε «καρατοµήσεις» εκείνων που έψαχναν και δεν έβρισκαν λάθη, ούτε να επιρρίψει -όπως ήδη επιχειρεί- την ευθύνη στα θύµατα. Είναι, άλλωστε, ο ίδιος δράστης της ύβρεως που διεπράχθη τα µεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου µε τη χυδαία παράσταση της δήθεν σύσκεψης, όπου όλοι προσποιούνταν τους ανήξερους για τους θανάτους και συζητούσαν περί άλλα, αδιαφορώντας για όσα δραµατικά συνέβαιναν την ίδια εκείνη στιγµή.

∆εν µπορεί, όµως, να καλύψει την ανικανότητα, τον κυνισµό και την ασέβεια προς τους νεκρούς, µε απόπειρες αλλαγής ατζέντας. Ούτε µε προκλητικές αποφάσεις για χάρη των τροµοκρατών, ούτε µε εκτροπή της συζήτησης στα αυθαίρετα. Ας µην ξεχνά, άλλωστε, ότι ο τελευταίος νόµος της Νέας ∆ηµοκρατίας για τα αυθαίρετα προέβλεπε ρητά ότι αποκλείονται τακτοποιήσεις σε δασικές εκτάσεις και ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στην πολεοδόµηση. Τον νόµο αυτόν ανανέωσε πέντε φορές η κυβέρνησή του, χωρίς ωστόσο να αποδίδει τους πόρους που εισέπραττε στην Αυτοδιοίκηση. Είναι µάλιστα δικοί του υπουργοί, ο κ. Βούτσης και ο κ. Κουρουµπλής, που ανέστειλαν, τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2015, προγραµµατισµένες κατεδαφίσεις. Και είναι µε ευθύνη της δικής του κυβέρνησης που υπάρχουν σήµερα 1.639 ανεκτέλεστες αποφάσεις κατεδάφισης.

Αρκεί ένας καλύτερος συντονισµός από τη Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας για να αποφύγουµε ανάλογες τραγωδίες στο µέλλον;

Απαιτείται ριζική αναµόρφωση της Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε ένα συγκροτηµένο επιτελείο ειδικών και έµπειρων -όχι κολαούζων και κοµµατικώννα έχει την ευθύνη της πρόληψης και του συντονισµού σε κρίσιµες ώρες. ∆εν αρκεί, όµως, αυτό. Οφείλουµε να απευθυνθούµε στους ειδικούς -όπως ήδη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- για να δούµε τα πάντα και να πάρουµε τώρα, όχι αύριο, τις αναγκαίες αποφάσεις. Να υπάρχουν ξεκάθαρες υποχρεώσεις και ευθύνες τόσο για την κεντρική διοίκηση όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να µη χάνουµε καιρό. Να µην αναµηρυκάζουµε, χρόνια και χρόνια, τα ίδια. Οι πολιτικοί οφείλουµε να είµαστε Προµηθείς και όχι Επιµηθείς.

Σε δέκα ηµέρες έχουµε τυπικά την έναρξη της µεταµνηµονιακής περιόδου. Αφήνει η χώρα την κρίση πίσω της;

Τελειώνει, πράγµατι, το τρίτο πρόγραµµα στήριξης, αλλά δεν τελειώνουν τα Μνηµόνια. Μπαίνουµε στην περίοδο που η Ελλάδα θα δανείζεται από τις αγορές, αλλά θα συνεχίσει να επιβάλλει επώδυνα µέτρα. Οπως λέει ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή µε το κείµενο που έστειλε στις 23 Μαΐου, κάτω από τον τίτλο «Συµπληρωµατικό Μνηµόνιο», και όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσµο που ψήφισαν στις αρχές Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ., η Ελλάδα υποχρεούται να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσµατα 3,5% του ΑΕΠ µέχρι το 2022, αλλά και να επιβάλει, το 2019 και το 2020, νέες περικοπές στις συντάξεις και νέα µείωση του αφορολόγητου, που αφαιρούν από τους πολίτες συνολικό ποσό 5,1 δισ. ευρώ. Αφήνουµε πίσω µας τα χαµηλότοκα δάνεια των εταίρων µας, αλλά τα δύσκολα, ιδίως για τους πιο αδύναµους, είναι δυστυχώς µπροστά µας.

Κατάγεστε από νοµό της Ανατολικής Μακεδονίας, την Καβάλα. Εκτιµάτε ότι έχει περάσει η αρχική οργή του κόσµου απέναντι στη συµφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ή οι πολίτες είναι ακόµα αγανακτισµένοι; Πώς µπορεί η Ν.∆. να ανατρέψει τη συµφωνία των Πρεσπών;

Η Νέα ∆ηµοκρατία -όπως επίµονα τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν πρόκειται να ψηφίσει την κύρωση της συµφωνίας των Πρεσπών ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση. Είναι απαράδεκτο να αναγνωρίζεται στα Σκόπια «µακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Οπως και το να µπαίνουν στην κρίση διεθνούς οµάδας ειδικών τα προϊόντα µας που έχουν µακεδονική επωνυµία. Επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να παραδώσει στα Σκόπια δικαιώµατα στην ελληνική ΑΟΖ. Οµως, εάν η κυβέρνηση κυρώσει τη συµφωνία, τα Σκόπια θα µπουν αµέσως στο ΝΑΤΟ και έτσι θα χαθεί το µόνο όπλο που είχε στα χέρια της η χώρα -το όπλο που κέρδισε µε την απόφαση του Βουκουρεστίου η κυβέρνηση του Κώστα Καραµανλή- και τα τετελεσµένα θα είναι βαριά για την πατρίδα µας. Γι’ αυτό ακριβώς ζητούµε εκλογές εδώ και τώρα. Πριν προλάβουν να κυρώσουν τη συµφωνία των Πρεσπών και προκαλέσουν άλλη καταστροφή στην πατρίδα µας.

Τι µπορεί να υποσχεθεί η Ν.∆. στους εργαζοµένους των 317 ευρώ, που πλέον έχουν ξεπεράσει τους 600.000;

Πέρα από την κατάργηση του λεγόµενου υποκατώτατου µισθού, για τρία πράγµατα µπορούµε να δεσµευτούµε: δουλειές, δουλειές, δουλειές. Κεντρική προτεραιότητα της αυριανής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι νέες επενδύσεις, οι νέες επιχειρήσεις, οι νέες και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας. Μόνον έτσι θα αλλάξει τόσο η οικονοµία όσο και η κοινωνία. Και µόνον έτσι θα αρχίσουν να µειώνονται οι θέσεις µερικής απασχόλησης και να ανεβαίνουν οι µισθοί. Εχουµε ήδη καταθέσει συγκεκριµένες προτάσεις για ένα αναπτυξιακό σοκ και είµαστε έτοιµοι να τις κάνουµε πράξη. Θέλουµε, ξέρουµε και µπορούµε να το πετύχουµε. Οσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα για όλους τους Ελληνες. 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/8/2018