Δεν τους «βγαίνει» τίποτα στην κυβέρνηση για αλλαγή κλίματος
Πώς σχολιάζουν τις εξελίξεις και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Το φαινόμενο της περιδίνησης, γνωστό και ως vertigo, αποτελεί για τους πιλότους ένα άλυτο ζήτημα, που στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν συμβαίνει, στοιχίζει ακόμη και τη ζωή τους. Στην περίπτωση του vertigo, ο πιλότος χάνει την αίσθηση του χώρου και του ύψους του αεροπλάνου, παθαίνοντας σύγχυση ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα. Το φαινόμενο της περιδίνησης εμφανίζεται και στην πολιτική, όταν πρωθυπουργοί παρουσιάζουν μια μοιραία «αυταπάτη» για την αποδοχή που έχουν στην κοινωνία ή για το κόστος που έχουν κάποια σπουδαία και τραγικά γεγονότα στη δημοφιλία και το προφίλ τους.
Οι κυβερνήσεις τους διανύουν τους τελευταίους μήνες στην εξουσία, βρίσκονται ουσιαστικά σε πορεία συντριβής, και ενώ αυτοί επιχειρούν να αναστρέψουν την πολιτική πραγματικότητα πριν από τις κάλπες, αποτυγχάνουν πλήρως. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έχοντας συνηθίσει να καταφεύγει σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς για να ξεπερνάει όλες τις κρίσεις που βρήκε μπροστά της, βλέπει ότι πλέον δεν μπορεί να κάνει το ίδιο. «Δεν μας βγαίνει τίποτα. Ο,τι και να κάνουμε, τόσο στα ζητήματα της κοινωνίας όσο και στα ζητήματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, δεν αλλάζει το κλίμα», σχολίαζε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνοντας τον προβληματισμό που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Το πολιτικό αυτό περιβάλλον επιβεβαιώνουν και δημοσκόποι, οι οποίοι παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, με την εικόνα του κ. Τσίπρα στην κοινωνία να επιδεινώνεται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η τραγωδία στο Μάτι με τους 93 νεκρούς φαίνεται να σφραγίζει με τραγικό τρόπο το τέλος της κυβέρνησης αυτής. Μία σειρά από βεβιασμένες κινήσεις από την πρώτη μέρα της τραγωδίας στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία, προκαλώντας πολιτικά προβλήματα.
Οι θεωρίες συνωμοσίας για «ασύμμετρα φαινόμενα», η σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, με το αναπάντητο ερώτημα αν γνώριζαν οι παριστάμενοι και ο πρωθυπουργός για νεκρούς, η συνέντευξη Τζανακόπουλου-Τόσκα, στην οποία δεν επισημάνθηκαν λάθη, η επίσκεψη Καμμένου στο Μάτι με τη φραστική επίθεση σε πυρόπληκτους, η «κλεφτή» επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι σε απομονωμένο χώρο, αλλά και η αυτονόητη ανακοίνωση της οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η αποδοχή της παραίτησης του Ν. Τόσκα όχι μόνο δεν αντέστρεψε το κλίμα, αλλά διόγκωσε τη δυσαρέσκεια, αφού κρίθηκε ως καθυστερημένη.
Η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να «παραιτήσει» κακήν κακώς τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής αλλά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας εκλήφθηκε από τους περισσότερους ως μία κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα μάλλον, παρά ουσίας, προκειμένου να βελτιωθεί το ηγετικό του προφίλ. Εκτός από το ότι δεν ικανοποίησε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, καθώς όλοι την εξέλαβαν ως μία κίνηση τακτικής για να σταματήσει η κουβέντα γύρω από τα αίτια της τραγωδίας, αξιοποιώντας τους ως «αποδιοπομπαίους τράγους», τελικά δεν πέτυχε τους στόχους της, δημιουργώντας παράλληλα ένα μεγάλο κενό στο οργανόγραμμα του κρατικού μηχανισμού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει πιθανές πυρκαγιές μέσα στον Αύγουστο.
Παραιτήσεις
Οι νέοι αρχηγοί των Σωμάτων μπορεί να έχουν γνώση της υπηρεσίας τους και των υποχρεώσεων, αλλά, εκτός του ότι θα κληθούν πολύ γρήγορα να είναι σε επιχειρησιακή επαγρύπνηση, άφησαν πίσω τους ένα κενό. Κι αυτό γιατί, παρόλο που προήχθησαν από το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, δεν ανακοινώθηκαν οι αντικαταστάτες τους στις θέσεις των υπαρχηγών, ούτε ακολούθησαν οι προβλεπόμενες σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεις, που θα σταθεροποιούσαν το κλίμα στα ηγετικά και μεσαία κλιμάκια των αξιωματικών στα δύο κρίσιμα αυτά σώματα ασφαλείας και πολιτικής προστασίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος φόβος του ίδιου του Αλ. Τσίπρα είναι οι υπολειπόμενες μέρες του Αυγούστου, μία περίοδος που διαχρονικά έχει συνδεθεί με μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Στο περιβάλλον της κυβέρνησης, εξάλλου, επικρατεί σκεπτικισμός και για το ερχόμενο φθινόπωρο. Επειτα από ένα τραγικό καλοκαίρι, που χαράχτηκε στη μνήμη όλων για τον θάνατο 93 ανθρώπων και τις ευθύνες της κυβέρνησης, χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνιακού αντιπερισπασμού σε Καστελλόριζο και ΔΕΘ, εκείνο που τρομάζει τον Αλ. Τσίπρα είναι οι βροχές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα του φθινοπώρου και μία επανάληψη όσων έγιναν στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο, με 24 νεκρούς. Αυτό γιατί μία ακόμη μεγάλη καταστροφή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα αδιέξοδα την ήδη «φθαρμένη» κυβέρνηση.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/8/2018