Παυλόπουλος: Η υπεραγία Θεοτόκος ας φωτίζει όλους εμάς
Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την εορτή του Δεκαπενταύγουστου από την Κάρπαθο
Τις ευχές του για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου από την Κάρπαθο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην τραγωδία που υπέστη η χώρα στις 23 Ιουλίου, με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχησε τη ζωή σε 96 ανθρώπους, παρακαλώντας την Παναγία, να μην ξαναζήσει η Ελλάδα τέτοια τραγωδία. Παράλληλα μίλησε και για την απελευυθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν 167 μέρες χωρίς κατηγορητήριο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, λέγοντας ότι «η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συμπίπτει με την ευτυχή αυτή εξέλιξη».
«Εορτάζουμε σήμερα, ιδίως εμείς οι Έλληνες, την Μεγάλη Γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Πάσχα του Καλοκαιριού.
Η σκέψη μας είναι πάντα στραμμένη στα τραγικά θύματα της φονικής πυρκαγιάς της Ανατολικής Αττικής, καθώς και στους τραυματίες συνανθρώπους μας που δίνουν την μάχη για την ζωή. Η Υπεραγία Θεοτόκος, η οποία «εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπεν», ας φωτίζει όλους εμάς, που επωμιζόμαστε τις τύχες του Τόπου μας και του Λαού μας, να αναλαμβάνουμε τις μεγάλες ευθύνες μας και να εκπληρώνουμε το χρέος μας, έτσι ώστε να μην ζήσουμε, ποτέ, ξανά, άλλη τέτοια τραγωδία.
Επίσης, προσευχόμαστε η Υπέρμαχος Στρατηγός να προστατεύει πάντα τον Λαό μας και το Έθνος μας κατά την επιτέλεση της Ιστορικής του Αποστολής, η οποία ξεπερνά τα σύνορά μας και αφορά, επιπλέον, την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια αλλά και την Διεθνή Κοινότητα εν γένει. Από εδώ, την Ακριτική Κάρπαθο και την Ιστορική Όλυμπο, στέλνουμε, προς κάθε κατεύθυνση, το μήνυμα ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, έναντι πάντων, το σύνορά μας, το έδαφός μας και την εθνική μας κυριαρχία, άρα και τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, γνωρίζοντας και την κρισιμότητα των καιρών και το τεράστιο κόστος του διχασμού και της διχόνοιας στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο.
Επίσης, δεν μπορώ να μην επισημάνω το ότι η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συμπίπτει με την αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη. Και με την ευκαιρία, ξανατονίζω ότι η ευτυχής αυτή εξέλιξη αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αφετέρου δε δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση. Διότι άλλωστε εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε τα προβλήματα του τουρκικού λαού. Ζει κι αυτός δύσκολες ώρες και το ξέρουμε, και δεν θα βρει περισσότερη συμπαράσταση από την δική μας, αρκεί να πιστέψει στην ειλικρίνειά μας και την φιλία μας. Εμείς πιστεύουμε πρώτοι. Και θεωρούμε ότι με αυτή την πράξη ξεκινά μια καινούρια αρχή.
Τέλος, να συγχαρώ θερμώς τα δύο στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και τις Οικογένειές τους για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας.
Χρόνια Πολλά».