Κύρτσος: Θετική η απελευθέρωση αλλά σύνθετες οι σχέσεις με Τουρκία
«Όντως είναι μια πολύ θετική είδηση, χρειαζόμασταν μια θετική είδηση βέβαια πρέπει να πούμε ότι παραμένουν σύνθετες οι σχέσεις με την Τουρκία»
"Είναι μια πολύ θετική είδηση" αλλά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σύνθετες, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, αναφορικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
"Όντως είναι μια πολύ θετική είδηση, χρειαζόμασταν μια θετική είδηση βέβαια πρέπει να πούμε ότι παραμένουν σύνθετες οι σχέσεις με την Τουρκία", ανέφερε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
"Είμαστε πολύ χαρούμενοι και πολύ ικανοποιημένοι που γύρισαν οι δύο δικοί μας άνθρωποι και θα έλεγα ότι γύρισαν -όσο κι αυτό αν ακούγεται περίεργο- σχετικά γρήγορα, με την έννοια, Γερμανοί πολίτες οι οποίοι κατηγορήθηκαν και αυτοί άδικα χρειάστηκαν να μείνουν 12-13 μήνες στη φυλακή χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία και πάλι βέβαια είχαμε παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης, των γερμανικών κομμάτων, ενώ στην περίπτωση των δικών μας ήταν πέντε έξι (μήνες)", τόνισε ο κ. Κύρτσος.
Αναφορικά με το τι συνετέλεσε σε αυτή την εξέλιξη, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως "είναι ένα μείγμα, δηλαδή είχαμε μια ελληνική κινητοποίηση και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά των κομμάτων" και επισήμανε, παράλληλα, την πίεση υπό την οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Τούρκος πρόεδρος εξαιτίας της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας.
"Ο Ερντογάν δέχεται μεγάλη πίεση οικονομική και από τις ΗΠΑ, επομένως το πρώτο που κάνει είναι, ανοίγματα προς την ΕΕ: θα επισκεφθεί τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σταμάτησε να αντιπαρατίθεται με την Ολλανδία, που είχε μια πολύ σκληρή κόντρα, προφανώς ψάχνει κάποια στηρίγματα ή προσπαθεί να κλείσει μέτωπα και βέβαια έχει και το θέμα ενός Αμερικανού πάστορα που κρατείται - όσο δεν τον απελευθερώνει, εκτίθεται σε πρόσθετες κυρώσεις από τις ΗΠΑ", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική μιας νέας αρχής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κύρτσος σχολίασε: "Το 'νέα αρχή είναι περισσότερο μια ευχή, διότι βλέπουμε ότι την ίδια ώρα που απελευθερώνονται έχουμε διάφορα ζητήματα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πλούτο, τις οικονομικές ζώνες, την αλιεία στο Αιγαίο, ακόμα και ορισμένα θέματα που προωθεί η Τουρκία στη Δυτική Θράκη συν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, που σημαίνει ότι δημιουργείται ένα κίνητρο να επιχειρήσει σε διάφορες φάσεις εξαγωγή των προβλημάτων της -ελπίζουμε όχι προς την Ελλάδα".
Αναφορικά με την 21η Αυγούστου και το τι πρόκειται να αλλάξει στην οικονομία της χώρας, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε πως "θα έχουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, όχι αυτούς που θα θέλαμε, αλλά μεγαλύτερους από μια χώρα, που είναι σε πρόγραμμα με το σχετικό μνημόνιο".
"Έχουμε ένα πρόβλημα, με την έννοια ότι υπάρχουν ουρές από τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να εφαρμοστούν, υπάρχουν τα νέα μέτρα για το 2019 και το 2020, επομένως αυτοί οι βαθμοί ελευθερίας δεν περνάνε -αμέσως τουλάχιστον στην οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα των περισσότερων πολιτών".
Αντίθετα, όπως είπε, "υπάρχουν διάφορα ζητήματα, όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, η προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων, η προγραμματισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο εισόδημα, που μπορεί να κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας, άρα υπάρχει αυτή η αντίφαση μεταξύ του μακροοικονομικού πλαισίου, το οποίο όντως βελτιώνεται, και της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας, που είναι δύσκολο να βελτιωθεί τουλάχιστον για τα 2/3 των συμπολιτών μας".
Ερωτηθείς για δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μπει λίστα στην εκλογή των ευρωβουλευτών, ο κ. Κύρτσος απάντησε πως ο ίδιος θα προτιμούσε να υπάρξει και πάλι εκλογή με σταυρό καθώς "ο σταυρός σού δίνει μια μεγαλύτερη πολιτική αξία, διότι μετά θα μπούμε στην κατηγορία του διορισμού από την ηγεσία. Και επειδή ο κόσμος είναι καχύποπτος επί των πολιτικών, εγώ τουλάχιστον θα ήθελα να δώσω τη μάχη του σταυρού και όχι να μείνουμε μέρος μιας λίστας".
Για το αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς ευρωεκλογές, είπε: "Θα ήθελα να είμαι υποψήφιος, θα δούμε αν θα είμαι".