Το έγκλημα του 2015 υπενθυμίζει με αφορμή την έξοδο στις αγορές, αλλά και τη συνέχιση των μνημονίων με ανάρτηση του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

Αναφέρει: «Η κυβέρνηση διακηρύσσει πως τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, υποστηρίζοντας πως μαζί του τελειώνει και το τρίτο Μνημόνιο. Με μισή αλήθεια επιχειρεί να θεμελιώσει το νέο ψέμα. Διότι πράγματι τελειώνει το δανειακό πρόγραμμα, αλλά συνεχίζεται το Μνημόνιο. Και μάλιστα με αυστηρή εποπτεία και  δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5%, νέα μέτρα 5,1 δις ευρώ, περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Ουσιαστικά πανηγυρίζει γιατί μετά από τριάμισι χρόνια έφερε τη χώρα στο σημείο που μπορούσε να είναι στις αρχές του 2015. Προσποιείται, ωστόσο, πως ξεχνά την πιο δραματική αλήθεια. Ότι ενώ την έφερε στο ίδιο σημείο, δεν την κράτησε στην ίδια κατάσταση. Κι αυτό γιατί μεσολάβησε το έγκλημα του 2015, που στοίχισε δεκάδες δισεκατομμύρια στη χώρα και επώδυνες θυσίες στους Έλληνες.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ζημιά από το έγκλημα του 2015 ξεπερνά τα 100 δις ευρώ, γεγονός που πιστοποιείται από επίσημα στοιχεία. Οι μικρομέτοχοι και το Ελληνικό Δημόσιο έχασαν 40 δις από το κλείσιμο των τραπεζών, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε το 45% της αξίας του και τα capital controls καθήλωσαν την οικονομία. Οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν, οι εισπράξεις από τη ναυτιλία και τον τουρισμό κατέρρευσαν, τα λουκέτα πολλαπλασιάστηκαν, η οικονομία βυθίστηκε ξανά στην ύφεση και οι απώλειες εθνικού εισοδήματος, μέσα σε τρία χρόνια, ξεπέρασαν τα 26 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες υπέστησαν, με το τρίτο Μνημόνιο, νέα μέτρα λιτότητας 14,5 δις ευρώ.

Εξίσου γνωστό είναι ότι έγκλημα εκείνο περιορίστηκε στο παραπάνω κόστος γιατί ο Αλ. Τσίπρας, μπροστά στο φόβο για λαϊκή εξέγερση, ανατροπή της κυβέρνησης και παραπομπή του για εσχάτη προδοσία, αθέτησε την απόφαση του δημοψηφίσματος και δεν προχώρησε στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Τον απέτρεψε, όπως γράφτηκε στο Βήμα, (14.4.2016) ‘’ένας συνεργάτης του, που του παρουσίασε τις ποινικές ευθύνες που θα είχε εάν κάτι πήγαινε στραβά, αν το «πείραμα» οδηγούσε στην ανατροπή του από την εξουσία και αν οδηγούνταν σε Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας’’. ‘’Ο Αλέξης Τσίπρας’’, θα έλεγε αργότερα (VICE Greece, 19.5.2017) ο τότε υπουργός Οικονομικών ‘’μου είπε ότι έπρεπε να φοβάμαι ένα νέο Γουδή’’.

Μην ξεχνούμε πως ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας είχε ήδη στα χέρια του  το Plan X, που πρόβλεπε επιστροφή στη δραχμή, υποτίμηση, ελλείψεις φαρμάκων και βασικών ειδών, κοινωνική εξέγερση, επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, βία, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρέμβαση του Στρατού, ανάθεση της ευθύνης για την ασφάλεια και τις προμήθειες στις Ένοπλες ΔυνάμειςΟύτε το γεγονός ότι τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα, επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου ο Π. Καμμένος τονδιαβεβαίωσε πως ‘’οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό’’. Ούτε τη δήλωση (4.7) της βουλευτού των ΑΝΕΛ Στ. Ξουλίδου ότι ‘’η στρατιωτική φαρμακοβιομηχανία είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει την ελληνική αγορά με 45 φάρμακα πρώτης ανάγκης για τους επόμενους 10 μήνες αν παραστεί ανάγκη, ενώ και τρόφιμα υπάρχουν και φάρμακα υπάρχουν που μπορεί να χορηγήσει’’. Ούτε βέβαια το γεγονός ότι δυο βδομάδες πρωτύτερα, (19 Ιουνίου) ο Αλ. Τσίπρας,από την Αγία Πετρούπολη, διακήρυσσε πως οι Έλληνες είναι ‘λαός που δεν φοβάται να ανοιχτεί σε καινούργιες θάλασσες προκειμένου να φτάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια’’.