Πρωτοφανές: «Δημοσκόπηση» χωρίς… δημοσκόπηση
Σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr
Πριν λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε ένα άρθρο που υποστηρίζει πως «δημοσκόπηση που έχει διενεργηθεί τις τελευταίες ημέρες – με το δεδομένο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια – και έχει τεθεί υπόψιν της ηγεσίας πολιτικού κόμματος, φέρνει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό«. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Η «δημοσκόπηση» είναι στην κυριολεξία ανύπαρκτη.
Το νέο της «δημοσκόπησης που ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό» (υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ), αν και εκ πρώτης ανάγνωσης φαντάζει εξαιρετικά σοβαρή πολιτική εξέλιξη, εμφανίστηκε μόνο σε δυο ιστοσελίδες. Η πρώτη (αρχική πηγή), ήταν το Periodista και η δεύτερη το Olympia.
Η ανωτέρω δημοσίευση υποστηρίζει πως η «δημοσκόπηση» έχει τεθεί υπόψιν της ηγεσίας πολιτικού κόμματος που δεν κατονομάζεται και φανερώνει ανατροπή στη πρόθεση ψήφου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τον αρθρογράφο κ. Δημήτρη Μπεκιάρη, προκύπτει από το «κλίμα ευφορίας» που επικρατεί εξαιτίας της εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια (που όμως δεν σημαίνει τέλος επιτήρησης και αυστηρής λιτότητας).
Ο αρθρογράφος δεν δίνει καμία πληροφορία για την «ανατρεπτική δημοσκόπηση», όπως από ποιον διεξήχθη, μέγεθος δείγματος, ημερομηνία διεξαγωγής, τρόπος διεξαγωγής, πρόθεση ψήφου κτλ. Δεν αναφέρει καν ποιανού κόμματος είναι η «ηγεσία που έλαβε γνώση αυτής».
Ομολογουμένως, οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος για τη «δημοσκόπηση» μας προκάλεσαν εύλογες απορίες, τις οποίες απευθύναμε αρχικά στη σελίδα του Periodista στο Facebook, αλλά και στον ίδιο τον κ. Μπεκιάρη μέσω μηνύματος στον λογαριασμό του στο Facebook. Δεν λάβαμε απάντηση.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων MRB, κ. Δημήτρης Μαύρος, ήταν ιδιαίτερα καυστικός σε σχετική του ανάρτηση για τη «δημοσκόπηση», τονίζοντας πως σύμφωνα με τον Ν.3603/2007, δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται απόψεις περί δημοσκοπήσεων, χωρίς τη παράθεση στοιχείων που τις στοιχειοθετούν και χωρίς ταυτότητα της έρευνας.
Συνοψίζοντας, το δημοσίευμα του Pediodista ξεπερνά αυτό που θα λέγαμε «Fake News» και κινείται πέρα από τα όρια προπαγάνδας. Σε καμία περίπτωση, η «δημοσκόπηση» του Periodista δεν είναι δυνατόν να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
Υπενθυμίζουμε ότι το Periodista είχε δώσει το περασμένο Σεπτέμβριο στη δημοσιότητα στοιχεία για «δημοσκόπηση-ΒΟΜΒΑ» που όπως διαπιστώσαμε προερχόταν από ανύπαρκτη εταιρία.
Πηγή: ellinikahoaxes.gr