Επιμένει το Μαξίμου στο φλερτ με τη Φώφη Γεννηματά
Το προδιαγεγραµµένο διαζύγιο µε τους ΑΝ.ΕΛ. πίσω από τη συντεταγµένη επίθεση φιλίας στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.
Η συντεταγµένη επίθεση φιλίας που δέχτηκε η επικεφαλής του Κινήµατος Αλλαγής, Φ. Γεννηµατά, στις αρχές της εβδοµάδας από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. ∆ραγασάκη, και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, οι οποίοι µε ταυτόχρονη παρέµβασή τους µέσα από την «Εφηµερίδα των Συντακτών» έστειλαν µήνυµα προς τη Χαριλάου Τρικούπη για συστράτευση των προοδευτικών δυνάµεων σε ένα αντιδεξιό µέτωπο, έχει βέβαια την κωµική της διάσταση από τη στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ «συνεταιρίζεται» για τη διακυβέρνηση της χώρας µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ωστόσο, πίσω από τη συγκεκριµένη στρατηγική υποκρύπτονται πρωτίστως εκλογικές σκοπιµότητες, αλλά και το άγχος του Μεγάρου Μαξίµου µήπως «λήξει» µε αναπάντεχο τρόπο η «συγκατοίκηση» του Αλ. Τσίπρα µε τον Π. Καµµένο.
Για να µη φανεί πως η σχετική τους παρέµβαση ήταν «εκτός τόπου και χρόνου», καθώς εκδηλώθηκε τη ∆ευτέρα, δηλαδή µία ηµέρα πριν από το «διάγγελµα» του πρωθυπουργού από την Ιθάκη για την έξοδο της χώρας από τα Μνηµόνια, οι δύο υπουργοί ουσιαστικά πάτησαν επάνω στο «επικοινωνιακό χαλί» που είχαν στρώσει µε δηµόσιες τοποθετήσεις τους από το Σαββατοκύριακο δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, οι Γ. Ραγκούσης και Στ. Τζουµάκας. Αµφότεροι είχαν δώσει το στίγµα του «αντιδεξιού µετώπου», λειτουργώντας ως «πρόθυµοι λαγοί» ή «αυτόκλητοι συµπέθεροι» στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ µε τις δυνάµεις της Κεντροαριστεράς. Από µόνη της φυσικά η αναφορά του Γ. ∆ραγασάκη και του Ν. Παππά σε πρόταση για συγκρότηση «αντιδεξιού µετώπου» αν µη τι άλλο αποτελεί προαναγγελία ρήξης µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που υποτίθεται θα πήγαιναν µαζί µέχρι τέλους.
Στην Ιθάκη, όµως, ο Αλ. Τσίπρας µετέβη µόνος του, ενώ ο Π. Καµµένος την ίδια ηµέρα ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασµό το περίφηµο προεκλογικό σποτ µε το τρενάκι, που µε τη δική του παρουσία κρατιέται σε σταθερή τροχιά. Ως εκ τούτου, η µία εξήγηση για το πολιτικό κυνηγητό της Φώφης Γεννηµατά στο πρόσφορο έδαφος της Κεντροαριστεράς σχετίζεται µε το σενάριο του αιφνιδιαστικού διαζυγίου του ΣΥΡΙΖΑ µε τους ΑΝ.ΕΛ.
ΤΕΧΝΑΣΜΑ
Εξαρχής η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε πρόταση συµπόρευσης µε τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως το προσκλητήριο περί συγκρότησης «αντιδεξιού» µετώπου είναι ακόµη ένα επικοινωνιακό τέχνασµα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, δηλαδή µια «καλοστηµένη παγίδα», που κατά βάθος δεν στοχεύει στους µετεκλογικούς συσχετισµούς απέναντι στη Ν.∆. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά στον στρατηγικό σχεδιασµό του κυβερνώντος κόµµατος να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο λεηλασίας των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς και διεµβολισµού των δυνάµεών της προεκλογικά. Στην επικοινωνιακή υπηρεσία του Μεγάρου Μαξίµου για την προώθηση αυτής της στρατηγικής βρίσκονται πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν πλέον καµία επαφή µε τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως οι Γ. Ραγκούσης, Στ. Τζουµάκας, Λ. Κατσέλη και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι από το Σοσιαλιστικό Κόµµα, µεταξύ άλλων οι Μ. Σουλτς και Π. Μοσκοβισί, καθώς και συγκεκριµένα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, τα οποία έχουν αναλάβει «εργολαβικά» την άσκηση πιέσεων προς τη Φ. Γεννηµατά.
Ασφαλώς, το άγχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει έστω και προσχηµατικά στη δηµόσια συζήτηση τα σενάρια περί προγραµµατικής σύγκλισης µε το ΠΑΣΟΚ και τις ευρύτερες δυνάµεις της Κεντροαριστεράς οφείλεται και στα αρνητικά ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων, όπου καταγράφεται µια τάση «επαναπατρισµού» των ψηφοφόρων που είχαν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και είχαν «αυτοµολήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναµετρήσεις του 2015.
Το ποσοστό αυτό ανερχόταν στα επίπεδα περίπου του 4% τον Ιούνιο, όπως τουλάχιστον ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ένα 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από τις τελευταίες εκλογές, που έλκει την πολιτική του καταγωγή από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, καταγράφεται ως «µετέωρο» στις δηµοσκοπήσεις.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 25 Αυγούστου 2018