Στη Συμφωνία των Πρεσπών και την εξαγορά από τη ΔΕΗ εταιρείας ηλεκτρισμού που ανήκει στον κ. Ζάεφ αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90.1 FM» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «η ΔΕΗ με δική μας παρότρυνση και υποστήριξη δημιουργεί διεθνείς συνεργασίες διότι θέλουμε να είναι βιώσιμη για να έχει χαμηλό ρεύμα για τους Έλληνες. Δεν ήταν βιώσιμη και δεν είχε τη δυνατότητα να παρέχει φθηνή ενέργεια, οι προηγούμενες πολιτικές την επηρέασαν σημαντικά αλλά δεν θέλω να πω κάτι συγκεκριμένο εφόσον δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο συμβόλαιο και δεν έχει έρθει και στην αρμοδιότητα μου κάτι συγκεκριμένο για να σας δώσω πληροφορίες μπορω να σας εγγυηθώ όμως ότι θα υπάρχει ανακοίνωση».

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι «για εμάς τους Βορειοελλαδίτες η προτεινόμενη συμφωνία με τη ΦΥΡΟΜ, μιας και δεν είναι ακόμα συμφωνία, θα μας δώσει τη δυνατότητα και οικονομικής συνεργασίας αλλά και κοινωνικής ευημερίας και ηρεμίας, που δεν ήταν εξασφαλισμένο μέχρι τώρα. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητές αντιθέσεις και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιθέσεις οι πολιτικοί που υποστήριξαν αυτή τη λυση επί Κώστα Καραμανλή. Ο κος Κικίλιας και πιθανά και πολλοί άλλοι, σίγουρα ο κος Μεϊμαρακης, η κα Μπακογιάννη, τους θυμάμαι στο Βουκουρέστι, ήταν αυτοί που υποστήριξαν τη συνθέτη γεωγραφική ονομασία για όλες τις χρήσεις κάτι που τώρα επιτέλους επιτυγχάνουμε, την εθνική θέση. Θεωρώ ότι είναι υποκριτικό να προσπαθούν να δημιουργήσουν ψευδείς αντιθέσεις».
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΝΔ προδίδει τη γραμμή την εθνική την οποία υποστήριξε, τη γραμμή του Βουκουρεστίου για μικροκομματικούς προσωρινούς εκλογικούς λόγους δημιουργώντας μια αναστάτωση που της δίνει συγγένειες με ακροδεξιές εκφράσεις που τις έχει μέσα στο κόμμα αλλά δυστυχώς και με εθνικιστικές φωνές τις οποίες συμπεριλαμβάνει σε διάφορες διαδηλώσεις. Αυτό είναι δημοκρατικό ζήτημα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η είδηση για τη ΔΕΗ θα φορτίσει περισσότερο το κλίμα στο συλλαλητήριο που προετοιμάζεται στη ΔΕΘ, σημείωσε: «αυτή η έξαλλη και άναρχη τοποθέτηση της ΝΔ για θέματα με τα οποία έρχεται σε αντίθεση με τη δικιά της ιστορία οδηγεί σε φωνές ακροδεξιές οι οποίες προσβάλουν πλέον ακόμα και τους πολιτειακούς θεσμούς. Νομίζω ότι θα αποδειχτεί ότι αυτή η πρόταση ήταν μια συμφέρουσα πρόταση για τη ΔΕΗ και αυτό θα ήταν το μόνο κριτήριο. Αν αυτό θίγει τη βιωσιμότητά της να το ελέγξουμε, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο ζήτημα προφανώς δεν θα χρησιμοποιούσαμε τέτοια εργαλεία... Από την άλλη οι Βορειοελλαδίτες γνωρίζουμε ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις είναι ελληνικές στη ΦΥΡΟΜ γιατί να μην είναι και ενεργειακές άρα αυτό συνάδει με την παρουσία ελλήνων επιχειρηματιών εκεί και δημιουργεί και οφέλη σε αυτούς. Υπάρχει και αυτή η οπτική εγώ όμως θα περιμένω την ανακοίνωση γιατί δεν έχω τα στοιχεία».

Σε ό, τι αφορά την αύξηση του δεκαετούς ομολόγου στο 4,6%, ο κ. Φάμελλος επισήμανε: «Τα στοιχεία τα οποία εγώ παρακολουθώ λένε το εξής έχουμε περίπου 6 ή 7 τρίμηνα τα οποία έχουμε θετικό παραγωγικό δείκτη, έχουμε περίπου 10% αύξηση εξαγωγών από πέρυσι και έχουμε την καλύτερη οικονομική συγκυρία στους δείκτες από το 2007. Αυτό δηλώνει καταρχήν σε εμένα ότι η ελληνική οικονομία έχει περιθώρια .Είναι γεγονός ότι η πολιτική συζήτηση η οποία γίνεται και φαίνεται ότι πάει να ενταθεί με έναν περίεργο τρόπο μέχρι τις εκλογές, αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα της ελληνικής οικονομίας να πάει καλά. Θεωρώ ότι είναι έλλειμμα αντιπολιτευτικό, δεν αντιστοιχεί στην ιστορία της ΝΔ αλλά δεν είναι το μόνο -είπαμε για την εξωτερική πολιτική ότι είναι αντίστοιχο φαινόμενο- για να πετύχει την επιστροφή στις καρέκλες τις εξουσίας γιατί είναι και μια ομάδα επαγγελματιών πολιτικών η ΝΔ, χρησιμοποιεί επιχειρήματα κατά της επιχειρηματικότητας που θεωρητικά την υποστηρίζει. Αυτό δημιουργεί κλίμα στην αγορά αλλά το ζήτημα είναι επηρεάζει αυτό το ομόλογο; Αυτό αφορά και στις μακροοικονομικές διεθνείς συνθήκες. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σταθερή εξαιτίας του ότι έχει ένα μαξιλάρι, εγώ θεωρώ ότι το μαξιλάρι αυτό είναι τουλάχιστον 15ετίας για τη διαχείριση του χρέους, από την άλλη μεριά όμως νομίζω ότι η παραγωγική βάση είναι αυτή η οποία θα κρίνει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Χρειαζόμαστε περισσότερο ΑΕΠ και σταθερό ΑΕΠ. Η Ελλάδα κρίνεται από την παραγωγική της βάση, εκεί πρέπει να γίνουν, εκεί γίνονται οι μεγάλες αλλαγές και αυτό πρέπει να μεταρρυθμίσουμε και να εξορθολογήσουμε με ένα χαρακτήρα ισοτιμίας για την αγορά και την εργασία».

Τέλος, για την κριτική της Ν.Δ ότι η κυβέρνηση αντιγράφει το πρόγραμμά της, είπε: «Νομίζω ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε τον κ. Μητσοτάκη πρόεδρο στη ΝΔ γιατί ο κ. Μητσοτάκης προχθές στον Alpha ήταν ξεκάθαρος ζήτησε 1 προς 5 προσλήψεις διαφωνούμε απολύτως άρα δεν παίρνουμε το πρόγραμμά τους. Ζήτησε ιδιωτική ασφάλιση διαφωνούμε απολύτως, ζήτησε κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων στις προσλήψεις μιλάμε για ότι πιο αυταρχικό και οπισθοδρομικό υπάρχει σε σχέση με το ευρωπαϊκό ιδεώδες, δεν συμφωνούμε μαζί τους. Δεν έχουμε σχέση ούτε με τη διαχείριση ούτε καν των εξωτερικών συμφωνιών της χώρας ούτε με την ευρωπαϊκή πολιτική. Αποδεικνύεται τελικά ότι «οι μένουμε Ευρώπη» είμαστε στην κυβέρνηση γιατί έτσι έμεινε η Ελλάδα στην Ευρώπη. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός σε μια κυβέρνηση που έβγαζε την Ελλάδα από την Ευρώπη».