Σε άρθρο του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρει ότι η ΔΕΘ έχει χάσει τα "μονοπωλιακά" της πλεονεκτήματα ως ετήσια έκθεση του ευρύτερου δημοσίου τομέα, αλλά και ως ετήσιο θεσμικό πολιτικό forum. Eπισημαίνει δε σε άλλο σημείο του άρθρου του, ότι η ΔΕΘ, είναι η επιτομή των προβλημάτων και των δυνατοτήτων τόσο της χώρας, όσο και της Θεσσαλονίκης. 

Τονίζει παράλληλα, ότι, τώρα, μετά τη σκληρή εμπειρία της περιόδου 2010-2018, η ετήσια γενική έκθεση που οργανώνεται από τη ΔΕΘ, αποκτά νόημα αν λειτουργήσει ως αποτύπωση και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής πραγματικής οικονομίας που αντιστάθηκε στην κρίση, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητάς της και εντείνοντας την εξωστρέφεια της, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την ευρηματικότητα, την ευελιξία και την ποιότητα.

Προτείνει μάλιστα, ότι θα πρέπει να λειτουργήσει η ΔΕΘ ως χώρος προβολής νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και τόπος συνάντησης μιας νέας γενιάς μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με  το τραπεζικό σύστημα και ιδίως με χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο στην Ελλάδα.

Επίσης θα πρέπει να λειτουργεί ως ένας τόπος συνάντησης των επιχειρήσεων με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα υπό συνθήκες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης καθώς και χώρος ανάδειξης έξυπνων, συγκεκριμένων και ώριμων επενδυτικών σχεδίων που μπορούν, αν προχωρήσουν, να καλύψουν γρήγορα ένα μέρος του συσσωρευμένου επενδυτικού κενού.

Σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, λέει χαρακτηριστικά, ότι η ΔΕΘ θα πρέπει να αναδείξει ξανά τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο της πραγματικής οικονομίας και ως τοπωνύμιο ταυτόσημο με την εξωστρέφεια.

Όσον αφορά το πολιτικό μήνυμα, αναφέρει ότι θα πρέπει αναδειχθεί  η ειλικρίνεια, η υπευθυνότητα και όχι ένα παλιό λούνα παρκ ανέξοδου λαϊκισμού.

Τέλος, για την φιλοξενία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας τη χαρακτηρίζει μια συμβολική πολιτική κίνηση και μάλιστα καθόλου ευκαταφρόνητη.