Η πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την έξοδο της χώρας από το οκταετές καθεστώς των μνημονίων υποτίθεται ότι θα ήταν μια μικρή γιορτή. Μια γεμάτη αίθουσα, με ευρωβουλευτές των 28 κρατών-μελών να συγχαίρουν την Ελλάδα για την επάνοδό της στην κανονικότητα και να ακούνε τον πρωθυπουργό της να εξηγεί τα επόμενα βήματα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Η χθεσινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελίχθηκε εν πολλοίς σε φιάσκο. Η αίθουσα δεν γέμισε ούτε κατά το ένα δέκατο, οι ευρωβουλευτές όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων ήταν επικριτικοί απέναντί του, ο ίδιος εκνευρίστηκε εμφανώς και έφτασε μάλιστα στο σημείο να επικρίνει την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη για …τον τρόπο με τον οποίο έκανε ρεπορτάζ ως δημοσιογράφος πριν από έξι χρόνια!

Η ομιλία του κ. Τσίπρα και η συζήτηση που ακολούθησε με τους ευρωβουλευτές έγινε στο πλαίσιο της σειράς των ομιλιών των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ολομέλεια, με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.

Όταν ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων, τότε φάνηκαν τα «σκούρα» για τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Σας βλέπω πολύ αλλαγμένο από την τελευταία φορά που είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, τον Ιούλιο του 2015», είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γκονζάλες Πονς Εστεμπάν και παρέδωσε μαθήματα ευρωπαϊκής πολιτικής στον κ. Τσίπρα: «Η Ελλάδα (...) ήταν μια χώρα στην άκρη του γκρεμού. Οι Ευρωπαίοι βρέθηκαν «στο πλευρό των Ελλήνων όταν μας χρειάστηκαν, όταν οι χρηματαγορές τους έκλεισαν την πόρτα και δεν σας έδωσαν λεφτά. Όταν όλοι οι υπόλοιποι σας έστρεψαν την πλάτη η Ευρωπαϊκή οικογένεια σας άπλωσε το χέρι και μαζί καταφέραμε και προχωρήσαμε». Υπογράμμισε δε χαρακτηριστικά: «Μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να ξαναεπιστρέψετε στον λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος».

«Ξέρουμε, όπως είπατε πολύ σωστά στην ομιλία σας, ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και πρέπει να είμαστε τολμηροί», είπε στη συνέχεια του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών -της πολιτικής «οικογένειας» όπου προσπαθεί να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Γερμανός Ούντο Μπούλμαν και συνέχισε ιδιαίτερα αιχμηρός: «Πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, ξεκινώντας τις αλλαγές από τα του οίκου μας, διορθώνοντας όλοι τα κακώς κείμενα στη χώρα μας. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα», πρόσθεσε, αν και μίλησε με θετικά λόγια για την ομιλία του κ. Τσίπρα. Παράλληλα, ο κ. Μπούλμαν είπε ότι στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος δικαίου, δύο σαφέστατες αιχμές για τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Θυμάστε ότι σας είχα ρωτήσει πώς θέλετε να σας θυμάστε η ιστορία, ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ως έναν επαναστατικό μεταρρυθμιστή;» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ, για να απαντήσει ότι δεν έγινε τελικά τίποτα από τα δύο! Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει «την αίσθηση ότι το παλιό σύστημα είναι ακόμα στη θέση του», ενώ τόνισε ότι δεν βλέπει «κανένα δυναμικό ιδιωτικό τομέα» στην Ελλάδα.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γκαμπριέλ Τσίμερ γκρέμισε το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και της «επιστροφής στην κανονικότητα», καθώς σημείωσε ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει εκλείψει και η χώρα μας έχει ακόμα υποχρεώσεις και τελεί ακόμα υπό εποπτεία, ενώ ζήτησε από την ΕΕ να δημιουργήσει τις συνθήκες για την πλήρη έξοδό της από την κρίση.

«Καλωσορίζω τον κύριο Τσίπρα που ήταν ελπίδα του ελληνικού λαού. Από τα λόγια του καταλαβαίνω ότι αναγκάστηκε από την τρόικα να λυγίσει και να αποδεχτεί τις οικονομικές τους επιταγές και τώρα μιλάει τη γλώσσα τους», είπε σε ακόμα πιο σκληρή γλώσσα ο Ολλανδός Μαρσέλ Ντε Γκράαφ, από την πολιτική ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας.

Ακόμα και η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, που ήταν φιλική σε γενικές γραμμές στην τοποθέτησή της στον Αλέξη Τσίπρα, στο τέλος της ομιλίας της κατακεραύνωσε την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με την εξόρυξη πετρελαίου και ζήτησε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός αυτός!

Ο Νότης Μαριάς, για την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών, έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ζήτησε λογιστικό έλεγχο του χρέους και καταφέρθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για να ζητήσει «ειδική σχέση» της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. «Υπάρχει άλλος δρόμος», τόνισε.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης (Μη Εγγεγραμμένοι Ευρωβουλευτές), είπε ότι «η δήθεν νέα εποχή που διατείνεται ο κύριος Τσίπρας είναι η διατήρηση των 700 μνημονικών νόμων, η εποπτεία διαρκείας της ΕΕ, τα υπερπλεονάσματα δεκαετιών, η χρηματοδότηση και φοροαπαλλαγές για την κερδοφορία του κεφαλαίου.