Στη σκανδαλολογία επενδύει η κυβέρνηση για να αποτρέψει την συντριβή
Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την παράταση της μείωσης των συντάξεων μετά και το «φρένο» στο αφήγημα της κυβέρνησης από τον Γιούνκερ
Φουντώνει το πολιτικό προεκλογικό κλίμα όσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπης. Η κυβέρνηση, ενώ βρίσκεται ήδη με την πλάτη στον τοίχο καθώς αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να καταρρέει το αφήγημά της, που ύψωσε και ως προεκλογική σημαία, για την παράταση μείωσης των συντάξεων, μετά και το χθεσινό φρένο του Προέδρου της Κομισιόν στις προσδοκίες της κυβέρνησης, επιχειρεί να δημιουργήσει νέα εστία έντασης, επενδύοντας στην σκανδαλολογία.
Ωστόσο, το πολιτικό παρασκήνιο παραπέμπει σε μια ιδιαιτέρως συγκρουσιακή προεκλογική περίοδο με την ένταση που ήδη δημιουργείται να είναι σε τέτοιο βαθμό που είναι σχεδόν αδύνατο να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα, με αποτέλεσμα το κορύφωμά της να είναι το στήσιμο της πρόωρης κάλπης για τις εθνικές εκλογές.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η νέα επιχείρηση της κυβέρνησης να βάλει στο πολιτικό προσκήνιο ξανά και στην αντιπολιτευτική της φαρέτρα, την σκανδαλολογία με μια σπουδή ανεξήγητη και μια σκοτεινή διαδικασία, στηριζόμενη σε υποθέσεις όπως κομματικά δάνεια και καλώντας μάλιστα σε εξηγήσεις τραπεζικά στελέχη και υπευθύνους κομματικών ταμείων της τελευταίας δεκαετίας.
Η κατεύθυνση σαφώς είναι οι εκλογές και η κυβέρνηση ανοίγει νέα μέτωπα προκειμένου να αναμοχλεύσει το θυμικό της ελληνικής κοινωνίας, την στιγμή που βλέπει ότι χαμηλώνει επικίνδυνα ο πήχης των προσδοκιών της σχετικά με τις συντάξεις και την παράταση των νέων μειώσεων.
Το πρώτο χαστούκι ήρθε από τον Γιούνκερ ο οποίος ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται. Η εξέλιξη αυτή γκρεμίζει το αφήγημα της κυβέρνησης για παράταση μείωσης των συντάξεων, το οποίο μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναγάγει σε προεκλογική σημαία.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση με τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο να αναζητά εναγωνίως παράθυρο για να αποσπάσει μια δέσμευση από τους Θεσμούς, με τον Τσακαλώτο από την πρώτη κιόλας συνάντηση να θέτει θέμα ακύρωσης του μέτρου της μείωσης.
Στην ίδια θέση βρίσκονται και στελέχη της κυβέρνησης που μέχρι και πριν τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ μιλούσαν για μια σχεδόν ειλημμένη απόφαση, κάτι που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής. Και τα στελέχη αυτά ωστόσο θα κληθούν σύντομα να αποδείξουν την πηγή της βεβαιότητας αυτής που εξέφραζαν προκειμένου να μην χρεωθούν φθηνή επικοινωνιακή στις πλάτες των συνταξιούχων.