Πρ.Παυλόπουλος: Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου
Συμμετοχή του ΠτΔ στην 14η Άτυπη Συνάντηση Αρχηγών Κρατών του Arraiolos Group
Την ανάγκη δράσης «έστω και τώρα» για την προστασία του πλανήτη από την αλόγιστη καταστροφή του, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην παρέμβασή του, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της 14ης Συνάντησης του «ARRAIOLOS GROUP» στη Ρίγα της Λετονίας, με θέμα «Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Η ΕΕ οφείλει να εκπληρώσει το χρέος της».
Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «έφθασε η ώρα των αποφάσεων» και τόνισε ότι «όλοι μαζί, μπορούμε να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη της νέας, βιώσιμης ανάπτυξης», υπογραμμίζοντας ότι η Ανθρωπότητα έχει ξεχάσει αρχές που έμειναν στην Ιστορία όπως εκείνη του Ιπποκράτη: «Κάλλιον εστί προλαμβάνειν ή θεραπεύειν».
Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η Ευρώπη, η οποία δίδαξε στον κόσμο τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, τον δίδαξε επίσης να σέβεται το περιβάλλον και τη φύση και επισήμανε ότι μπορεί και πάλι ν' αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα στην Ανθρωπότητα, για την αυγή μιας πορείας προς την «ανανεώσιμη Ευρώπη», σύμφωνα με τις αρχές που έχουν προωθηθεί με την σημερινή γνώση και αξιοποίηση της Επιστήμης.
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μια νέα εποχή, όπου η ισορροπία ανάμεσα στην βιόσφαιρα και στον πλανήτη θα διατηρηθεί και υπογράμμισε ότι το κόστος, σε αυτή τη νέα εποχή, θα είναι πολύ μικρότερο από την τραγωδία με τις εκατόμβες των θυμάτων που αντιμετωπίσαμε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ως συνέπεια της έντασης της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.
«Η ανθρωπογενής παρέμβαση στο κλίμα, αν την δει κανείς από τη σκοπιά όχι της παλαιάς κοπής βιομηχανικής επανάστασης αλλά μιας επανάστασης, η οποία στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε τεχνολογίες και δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα λάθη του παρελθόντος μας αναγκάζουν ν' αλλάξουμε σελίδα σε μια νέα μορφή καθαρότερης και ασφαλέστερης πόλης, σε σχέση με το κόστος που θα έχουμε, προς το τέλος του 21ου αιώνα, αν δεν ακολουθήσουμε την Συμφωνία των Παρισίων» υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος.
Σημείωσε, επίσης, ότι σ' ευρωπαϊκό επίπεδο, πολύ πρόσφατη εργασία υπολογίζει πως χωρίς την πανευρωπαϊκή προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στο τέλος του 21ου αιώνα το κόστος από τις πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης θα ξεπεράσει τα 900 δισεκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι χώρες, όπως το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες αλλά και χώρες με μεγάλη ακτογραμμή, όπως η Ελλάδα, είναι πιθανό ότι δεν θα μπορέσουν ν' αντέξουν σε αυτά τα μυθώδη κόστη μη προσαρμογής και αδιαφορίας απέναντι σε μια φύση, η οποία μας δείχνει καθαρά ότι η «ανθρωπόκαινος περίοδος» γι' αυτήν θα είναι εξαιρετικά επώδυνη, πρωτίστως σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών, που συνιστά βεβαίως και την πιο βαριά συνέπεια.
Εστιάζοντας περισσότερο στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες, αντίστοιχες, εκτιμήσεις στη διεθνή βιβλιογραφία, από τα οποία προκύπτει ότι, σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο, το κόστος της ανθρωπογενούς κλιματικής μεταβολής για την Ελλάδα, ως το τέλος του 21ου αιώνα -φυσικά εάν δεν γίνει καμία παρέμβαση- θ' ανέβει στο εξωφρενικό ποσό των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Δηλαδή το κόστος στη χώρα μου θα είναι περισσότερο από το διπλάσιο του εξωτερικού μας χρέους» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το κόστος αυτό θα μειωθεί περίπου στο μισό, εάν γίνει μια συστηματική προσαρμογή ολόκληρης της χώρας στα νέα δεδομένα, στη νέα κατάσταση». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι τα νέα δεδομένα δείχνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, όπως προκύπτει από τις Εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή αλλά και τα έγγραφα που διανεμήθηκαν στην Διάσκεψη των Παρισίων τον Δεκέμβριο του 2015, ότι ο στόχος, ο οποίος τέθηκε στο Παρίσι να ληφθούν μέτρα ώστε η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, είναι ένα σημαντικό και εφικτό ζητούμενο.
«Δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και της κατανάλωσης των φυσικών πόρων, μπορούμε να φθάσουμε αφενός σε καθαρότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον και, αφετέρου, στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κλείνοντας, αφιέρωσε την παρέμβασή του, σε όλα τα τραγικά θύματα, παντού στον πλανήτη, που έχασαν και φέτος την ζωή τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να μειώσουμε δραστικά, και δη όσο πιο σύντομα γίνεται, τις ανθρώπινες απώλειες και τον ανθρώπινο πόνο.
Σημειώνεται, ότι το «Arraiolos Group» συγκροτούν 14 Πρόεδροι ευρωπαϊκών χωρών με σύστημα προεδρευόμενης ή ημιπροεδρικής δημοκρατίας (μη εκτελεστικοί). Συγκροτήθηκε το 2003 και πήρε το όνομά της απ' την πορτογαλική πόλη, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση.