Με «αέρα» πρωθυπουργού και όραμα ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Με κεντρικό σύνθημα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του, για την «οριστική ανάκαμψη» της χώρας
Με τον αέρα του επόμενου πρωθυπουργού - όπως πιστεύει τόσο ο ίδιος όσο και η κοινή γνώμη βάσει των δημοσκοπήσεων - ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το σχέδιό του για την επόμενη μέρα της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς,
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης μπήκε καταχειροκροτούμενος στην κατάμεστη αίθουσα, στο Βελλίδειο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ενώ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις ενότητας των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντωνη Σαμαρά
Με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε» (που αντλεί την «καταγωγή» του από την προεκλογική εκστρατεία του ΜπαράκΟμπάμα στις ΗΠΑ το 2008), ο κ. Μητσοτάκης άφησε σε δεύτερο ρόλο τον αντιπολιτευτικό λόγο και εστίασε στο δικό του σχέδιο και στην κυβερνητική – προγραμματική πρόταση του κόμματός του, παρουσιάζοντας ένα θετικό όραμα για ένα καλύτερο και αισιόδοξο μέλλον.
Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν συγκρατημένη σε εξαγγελίες και υποσχέσεις, αλλά πλούσια ωστόσο σε οραματικό λόγο, ενώ επιχείρησε να αναδείξει μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση και ένα πνεύμα συναίνεσης απέναντι στον διχασμό που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας
Η ομιλία του ξεκίνησε με δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο της ΝΔ να κάνει λόγο για το «κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής που οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν πίσω τους» και έναν «κατήφορο» που διαρκεί τέσσερα χρόνια.
Ανέδειξε τις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, προτείνοντας έξι μεγάλους εθνικούς στόχους για να αναγεννηθεί η πατρίδα, όπως είπε.
Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους, μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά, ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό, ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία, μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας, μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.
Αιχμή της ομιλίας του οι δεσμεύσεις για οριζόντια μείωση της φορολογίας και των εισφορών. Εξήγγειλε μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να ευνοηθεί η ανάπτυξη, ταυτόχρονα με την πλήρη κατάργηση των capital controls, αλλά και του νόμου Κατρούγκαλου. Προκειμένου να μπορέσουν οι Ελληνες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στο κράτος εξήγγειλε ενιαία ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις και ελάχιστη τα 20 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε εκτενή αναφορά στο ασφαλιστικό και ξεκαθάρισε ξανά ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί. “Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό.
Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με αφορμή το «Μακεδονικό», δεσμευόμενος να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συμφωνία – ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας», τονίζοντας πως οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος την υπέγραψαν ερήμην της Βουλής και του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ακόμη πιο ντροπιαστική «τη χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς».
«Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Και λέμε επίσης να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο» πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως «η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή», με τους περευρισκομένους εντός του «Βελλίδειου Ιδρύματος» να σηκώνονται όρθιοι και να καταχειροκροτούν τον πρόεδρο της ΝΔ.
«Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή» κατέληξε.