Οι εφεδρείες του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει το Σκοπιανό στη Βουλή
Όσο ο Καμμένος κάνει την «πατριωτική του επανάσταση» το Μαξίμου αναζητά νέα πλειοψηφία
Σε αναζήτηση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας βρίσκεται εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου προκειμένου να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, αφού ο Πάνος Καμμένος χρειάζεται να κάνει την «πατριωτική του επανάσταση» κάτι που φαίνεται ότι είναι δρομολογημένο από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Η αναζήτηση μεμονωμένων βουλευτών και εφεδρειών που ήδη το Μαξίμου «μετράει» εδώ και καιρό είτε στην ΚΟ, είτε μέσω επαφών και προθέσεων που έχουν εκφραστεί, θα είναι με κάθε τίμημα ακόμη κι αν αυτή η αναζήτηση λειτουργήσει διαλυτικά απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο.
Οι ήδη εκφρασμένες διαφοροποιήσεις στους ΑΝΕΛ μετά το ισχυρό ρήγμα – φαινομενικά, εφόσον ισχύει το σενάριο του προαποφασισμένου διαζυγίου στον κυβερνητικό συνασπισμό – που έφερε στο κόμμα η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν και την λύση που αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει την Συμφωνία για το Σκοπιανό, όταν αυτή έρθει ση Βουλή.
Η αγωνία ωστόσο πολλών πολιτικών προσώπων να βρουν μια θέση σε ένα ψηφοδέλτιο ενός κόμματος που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν έστω και την πιθανότητα να μπει στη Βουλή είναι ένα ακόμη στοιχείο του πολιτικού παρασκηνίου που προφανώς το Μαξίμου θα εκμεταλλευτεί και θα «διαπραγματευτεί» προς όφελός του, ακόμη κι αν χρειαστεί το κεντροαριστερό και κεντροδεξιό του άνοιγμα εν ονόματι της διεύρυνσης, να αλλοιώσει οριστικά και αμετάκλητα το αριστερό του προφίλ και στίγμα.
Οι εφεδρείες
Στη γραμμή αυτή το Μαξίμου ήδη μετράει «εφεδρείες» που προσθέτονται στους 145 βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος, μαζί με την κ. Μεγαλοοικονόμου που προστέθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Από εκεί και πέρα, μετράει στους σίγουρους τον κ. Παπαχριστόπουλο, αλλά και την κ. Παπακώστα. Από τους ΑΝΕΛ, φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλα στελέχη που ίσως να ακολουθήσουν τον κ. Παπαχριστόπουλο, ιδιαίτερα τα στελέχη των ΑΝΕΛ, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όπως η κ. Κουντουρά, ενώ ερωτηματικό υπάρχει και για την στάση του Ζουράρι, ο οποίος δεν συμφωνεί μεν με την Συμφωνία, ωστόσο δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση γι’ αυτό και ίσως επιλέξει την αποχή ή ψήφο ανοχής κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.
Τα σενάρια θέλουν όμως και βουλευτές από το Ποτάμι να στρέφουν το βλέμμα και πάλι προς τον ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείποντας προς το παρόν την δεξιά στροφή που επιχειρήθηκε το καλοκαίρι.
Ο Σπύρος Λυκούδης ήδη έχει εκφραστεί και δηλώσει ότι η συμφωνία είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Διανέλλης, επίσης από το Ποτάμι, φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι θετικός, ενώ στην ίδια κατεύθυνση δείχνουν να είναι και οι προθέσεις του κ. Μαυρωτά. Εκτιμάται ωστόσο ότι το σκωτσέζικο ντους από το Ποτάμι θα εξακολουθήσει καθώς την οριστική απάντηση και κατεύθυνση θα την δώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Τέλος, τα σενάρια θέλουν το Μαξίμου στις εφεδρείες να υπολογίζει και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ωστόσο με ένα ερωτηματικό.