Τσίπρας: Το προσφυγικό δεν λύνεται με κράτη φρούρια
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής
Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σάλτσμπουργκ έγινε πλήρως αποδεκτή η πρόταση που διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ υπήρξαν θετικά βήματα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου. Σημείωσε επίσης ότι η προσφυγική κρίση δεν αντιμετωπίζεται φτιάχνοντας φρούρια κάθε χώρα και είναι το κεντρικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα που χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα.
«Ευελπιστούμε μέχρι τις ευρωεκλογές η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει κάνει ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της ενοποίησης και της αλληλεγγύης, δύο πολύ σημαντικών αξιών και στόχων και για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας όλων των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως έκανε την πρόταση αυτή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι της Αττικής, τις πυρκαγιές φέτος στη Σουηδία και πέρυσι τις πολύνεκρες πυρκαγιές στην Πορτογαλία.
«Η πρόταση είναι η δημιουργία με ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ενός Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που θα διανέμει τη βοήθεια εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, και βεβαίως με τη δυνατότητα να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά μέσα, για τις πυρκαγιές εναέρια μέσα. Αλλά όχι μόνο για τις πυρκαγιές. Η Πολιτική Προστασία πρέπει να αντιμετωπίζει και άλλα φαινόμενα, ιδίως σήμερα που η κλιματική αλλαγή μας οδηγεί μπροστά σε ακραία φαινόμενα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Σε δυο στρατόπεδα η Ευρώπη για την προσφυγική κρίση»
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, παρατήρησε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η προσφυγική κρίση σε Σύνοδο Κορυφής και σημείωσε: «Είναι πολλές οι Σύνοδοι στις οποίες έχουμε συζητήσει το ζήτημα αυτό. Θα έλεγα ότι είναι το κεντρικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης και χωρίζει την Ευρώπη σήμερα σε δύο στρατόπεδα: Από τη μια, όσοι θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί φτιάχνοντας ο καθένας ένα δικό του φρούριο στη χώρα του, να κλειστούμε, δηλαδή, πίσω από φρούρια αλλεπάλληλα στην ευρωπαϊκή ήπειρο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Και από την άλλη, όσοι πιστεύουμε-και ανήκω και εγώ σε αυτούς-ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, πρωτίστως, τις γενεσιουργές του αιτίες, να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, τους πολέμους, τις συρράξεις, τις ανισότητες στις χώρες από τις οποίες έρχονται αυτές οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Να έχουμε ένα ουσιαστικό σχέδιο μιας αναπτυξιακής προοπτικής και για τις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Ασίας και βεβαίως ταυτόχρονα να έχουμε και έναν αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη διαχείριση των συνόρων μας, για τον διαμερισμό των ευθυνών και των βαρών, αλλά βεβαίως και για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Κοντόφθαλμη λογική η δημιουργία φρουρίων»
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως αυτή είναι η κυρίαρχη αντίθεση σήμερα και αφού τόνισε πως όσοι ανήκουν στο πρώτο στρατόπεδο έχουν «κοντόφθαλμη λογική», μίλησε για τη θέση της Ελλάδας που «πρωταγωνιστεί», όπως είπε, στο δεύτερο στρατόπεδο και σημείωσε: «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο δεύτερο στρατόπεδο που θέλει να έχει μια ευρύτερη ενόραση, ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που βρίσκει μπροστά της και ένα από αυτά είναι η προσφυγική κρίση».
«Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στις χώρες που έχουν μια ευρύτερη ενόραση για το προσφυγικό»
Παράλληλα έστειλε μήνυμα σε όσους έχουν διαφορετικά σχέδια, λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε άλλωστε να βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο και όσοι επιθυμούν να τη μεταφέρουν σε ένα τέτοιο στρατόπεδο πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά ότι η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, είναι χώρα πρώτης γραμμής, ως εκ τούτου όσα φρούρια κι αν κτίσει θα είναι ευάλωτη. Ισως, χώρες της Βόρειας Κεντρικής Ευρώπης να έχει ένα νόημα να σκέφτονται έτσι, αλλά και αυτές θεωρώ κοντόφθαλμα σκέφτονται. Πρέπει λοιπόν να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική».
Συμφωνία για την αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφή του Σάλτσμπουργκ συμφωνήθηκε πλήρως η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, καθώς θα δώσει ταυτόχρονα τη δυνατότητα δημιουργίας κι ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών προσφύγων για όσους δεν χρήζουν της διεθνούς προστασίας, και είναι κάτι για το οποίο η Ελλάδα αγωνίζεται πάρα πολύ καιρό προκειμένου να γίνει πράξη, όπως επισήμανε.
Ταυτόχρονα στη Σύνοδο αυτή αντιμετωπίστηκε και η προοπτική, η δυνατότητα αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. «Θα είναι μια εξέλιξη η οποία θα είναι πολύ σημαντική αν συμβεί. Ο εξευρωπαϊσμός, δηλαδή, των διαδικασιών για την κατανομή του ασύλου, καθώς αντιλαμβάνεστε ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν μπορούν να παίρνουν όλο το βάρος στις δικές τους πλάτες», επισήμανε ο κ. Τσίπρας
«Δίκαιη αναθεώρηση του "Δουβλίνου"»
Στο σημείο αυτό, τόνισε πως το επόμενο διάστημα, όμως, κι αυτό είναι ευθύνη της αυστριακής προεδρίας, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να προτεραιοποιηθεί η προοπτική δίκαιης αναθεώρησης του «Δουβλίνου», κι αυτό ήταν κάτι το οποίο έθεσε επιτακτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και το ζήτημα να συγκεκριμενοποιηθούν σκέψεις και ιδέες για την αποτελεσματικότερη αντίδραση της δημιουργίας ενδεχομένως ενός μηχανισμού ανακούφισης των μεσογειακών χωρών πρώτης γραμμής, στο βαθμό που βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες προσφυγικές ροές.
«Ευτυχώς σήμερα η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε μια τέτοια περίσταση όπως βρέθηκε το 2015. Εν τούτοις τώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά στις ροές θα πρέπει να εξετάζουμε το ενδεχόμενο ή να φτιάχνουμε τους μηχανισμούς ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί σε ένα πιθανό ενδεχόμενο αύξησης των ροών το επόμενο διάστημα», τόνισε.
Δύσκολη η συζήτηση για το Brexit
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση σχετικά με το Brexit, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το Brexit αναγκαστικά πρέπει να τελειώσει» και πρόσθεσε: «Είναι μια δύσκολη συζήτηση, όμως πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες, πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα επίμονα γι' αυτό, προκειμένου να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τους πολίτες μας, για την Ιρλανδία που παραμένει στην Ε.Ε. αλλά συνορεύει με τo Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής μελλοντικής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι μια πολύ σημαντική ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε, όμως, μέλλον μπροστά μας».