Το νευρικό «ταμπλό» που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ
Ποιοι υπουργοί βρίσκονται σε limit up, ποιοι σε limit down και ποιοι χάθηκαν από το... χρηματιστήριο του κόμματος.
Ιστορία γράφουν οι παρέες, λέει ο σπουδαίος Σαββόπουλος, και μια παρέα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτή που ανακάτεψε όσο καμία άλλη το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Η παρέα αυτή, ωστόσο, έχει αποκτήσει όλες τις ασθένειες της εξουσίας, όπως ίντριγκες, μαχαιρώματα, αλλά και αποχωρήσεις με καταγγελίες για ιδεολογική μετάλλαξη κ.λπ. Ολα αυτά, βεβαίως, με φόντο την επόμενη μέρα, δεδομένου ότι πολλά από τα πρόσωπα που αναδείχθηκαν στο πλευρό του κ. Τσίπρα ανησυχούν ότι μπορεί να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη.
Οι αλλαγές στο κόμμα αλλά και ο πρόσφατος ανασχηματισμός κατέδειξαν την αξία των στελεχών στο χρηματιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν, ταυτόχρονα, πως όσο και αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας, υπάρχει μια ομάδα ιστορικών στελεχών που επηρεάζει καταλυτικά τις αποφάσεις στο κόμμα. Ενδεικτική είναι η ανέλιξη του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος, κόντρα στη βούληση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήθελε να προωθήσει ένα στέλεχος της δικής του γενιάς.
Και τούτο, παρά το γεγονός ότι λίγα είναι τα στελέχη της νεότερης γενιάς που έχουν δικαιολογήσει το «σπρώξιμο» προς τα πάνω από τον πρωθυπουργό. Πρώτα και κύρια, οι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος, που βλέπουν τις μετοχές τους να δέχονται πίεση, και τον κομματικό μηχανισμό να αντιδρά στην ώθηση που τους δίνει ο κ. Τσίπρας. Χρεώνονται, δε, το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες, τις συνεχόμενες συγκρούσεις με επιχειρηματίες, δικαστές και ΜΜΕ, αλλά και την αποτυχία στη διαχείριση κρίσεων, όπως αυτή στο Μάτι. Και για τους δύο θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ιδίως αν ο κ. Τζανακόπουλος εκτεθεί με σταυρό και δεν είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Αντιθέτως, ενισχυμένες φαίνεται πως είναι για διαφορετικούς λόγους οι μετοχές τριών άλλων νέων στελεχών, του Αλέξη Χαρίτση, της Εφης Αχτσιόγλου και του Μιχάλη Καλογήρου. Οι δύο πρώτοι θεωρείται πως έως τώρα έχουν αντεπεξέλθει στα καθήκοντά τους, που ήταν κυρίως η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για τον κ. Χαρίτση και η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων για την κυρία Αχτσιόγλου. Βεβαίως, οι μετοχές τους θα ανέβουν και άλλο, αν επικροτηθούν στις κάλπες από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι και οι δύο είναι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.
Μεγάλο ερώτημα για το Μαξίμου είναι η αποτελεσματικότητα που θα επιδείξει στον κρίσιμο τομέα της Δικαιοσύνης ο κ. Καλογήρου, μετά την πολύ αρνητική θητεία του κ. Κοντονή. Αν τα καταφέρει, θα έχει πάρει μια πολύ ισχυρή ώθηση προς τα πάνω. Σε ό,τι αφορά την κυρία Νοτοπούλου, υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση, μετά την πρώτη δημόσια εμφάνιση στην ΕΡΤ και την κενότητα του λόγου της. Από τα πρόσωπα, επίσης, που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, η πλέον αναβαθμισμένη είναι η Ολγα Γεροβασίλη. Ο κ. Τσίπρας τής ανέθεσε την «καυτή πατάτα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και, όπως λένε πολλοί, έστω τα στοιχειώδη να πράξει στον τομέα αυτόν, θα αναδειχθεί σχετικά εύκολα.
Από την άλλη, δύσκολα είναι τα πράγματα για κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Βίτσας, με την έννοια ότι θα πρέπει ενδεχομένως να μετακινηθούν από τις περιφέρειές τους, αν θέλουν να είναι και στην επόμενη Βουλή. Πάντως, και οι τρεις απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, αλλά και των μελών του κόμματος.
Η παλιά φρουρά
Οπως προαναφέραμε, η παλιά φρουρά έδειξε τα δόντια της και επέβαλε τον κ. Σκουρλέτη στο κόμμα. Ο τελευταίος είναι κυρίαρχος στον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με τους κυρίους Φίλη, Βούτση και Τσακαλώτο εκτιμάται ότι θα συνδιαμορφώσουν τις εξελίξεις την επομένη των εκλογών, ιδίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί δεινή ήττα. Το στοίχημα για τα στελέχη αυτά είναι η επανεκλογή τους και μάλιστα στις πρώτες θέσεις στις εθνικές εκλογές, μιας και στο κόμμα σαρώνουν στις προτιμήσεις της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει η σειρά εκλογής τους στο προηγούμενο συνέδριο.
Αντιθέτως, ο πρόσφατος ανασχηματισμός αδυνάτισε και πιθανότατα στέλνει στην πολιτική σύνταξη τον (επηρμένο) πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ενώ δυσκολεύει τις περιπτώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση με τη ρετσινιά του αποτυχημένου, του Γιάννη Αμανατίδη και του Γιάννη Μπαλάφα, που βγήκε χωρίς λόγο από την κυβέρνηση. Στάσιμοι, τέλος, έμειναν στο χρηματιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Γιώργος Βασιλειάδης και η Ράνια Σβίγκου.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/9/2018