Σάλος για το κυβερνητικό ΟΧΙ στην κατάργηση του αυτοφώρου για τον Τύπο
Το θέμα αυτό προκάλεσε ένταση στη Βουλή
Aπορρίφθηκαν από την κυβέρνηση οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο της ΔΗΣΥ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα τού Ποταμιού, οι οποίες προέβλεπαν την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα διά του Τύπου, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο να μεταθέτει το ζήτημα στο… «μέλλον».
«Όχι τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απορρίπτοντας τη ρύθμιση και παρέπεμψε στην επικείμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.
Όπως είπε, βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα προστατεύει τα συμφέροντα τόσο των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτών και των πολιτικών.
«Είμαστε σε φάση τελικής επεξεργασίας του Ποινικού Κώδικα και το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος και άφησε αιχμές ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες για τον τρόπο με τον οποίο ανακινείται τώρα αυτό το ζήτημα, καθώς, όπως είπε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν 14 χρόνια στη διάθεσή τους για να αναμορφώσουν τον Ποινικό Κώδικα.
Την απόρριψη από την κυβέρνηση της τροπολογίας που καταργεί τη διαδικασία του αυτοφώρου για τους δημοσιογράφους σχολίασε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «επανακατέθεσα τροπολογία για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στα αδικήματα του Τύπου και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την απέρριψαν σήμερα στη Βουλή».
Το θέμα αυτό προκάλεσε ένταση στη Βουλή. Για «εκφοβισμό και κανιβαλισμό» κατηγόρησαν τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Καρράς από τη ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι το μέτρο του αυτοφώρου ιδίως για περιπτώσεις εξύβρισης και απλής ή συκοφαντικής δυσφήμισης λειτουργεί ως «φίμωτρο» στην ελευθερία του Τύπου.
«Kαθήκον σας δεν είναι να κάνετε κριτική στην αντιπολίτευση, αλλά να κυβερνάτε. Ούτε το σφάλμα μπορεί να δικαιολογεί σφάλμα. Δεν είναι κυβερνητική προσέγγιση αυτή μετά από τέσσερα χρόνια» σχολίασε στη συζήτηση που προηγήθηκε ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ), σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι τόσο η διάταξη νόμου καθ" αυτή αλλά ότι υπουργός της κυβέρνησης αισθάνεται την ανάγκη να προσφύγει στη διάταξη αυτή».
Μέσα στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν ίδιες απόψεις για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εκτίμησε ο Ιάσων Φωτήλας (ΝΔ) και πρόσθεσε ότι «το κερασάκι στην τούρτα ήταν μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, επειδή δημοσιογράφος τόλμησε να πει ότι δεν είναι δυνατό με 1,6 δισ. ευρώ να έχουμε τη Μόρια και πρέπει να ερευνηθεί».
Η εικόνα με τις χειροπέδες σε δημοσιογράφους δεν ταιριάζει στον πολιτικό μας πολιτισμό, ούτε στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας, ανέφερε ο Νίκος Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ).
«Για εμάς θα πρέπει να καταργηθεί ουσιαστικά το αυτόφωρο των εγκλημάτων που τελούνται διά του Τύπου με την πλήρη κατάργηση και όχι τροποποίηση της ισχύουσας σχετικής διάταξης του άρθρου 242, παράγραφος 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, γιατί είναι γνωστό ότι από το Σύνταγμα απαλείφθηκε αυτή η διάταξη, αλλά δεν απαλείφθηκε από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» επισήμανε ο Σταύρος Τάσσος (ΚΚΕ) και υπογράμμισε για τη θέση του κόμματός του: «Εμείς ζητάμε την πλήρη κατάργησή του και από τον Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας. Παρόλα αυτά θα ψηφίσουμε θετικά, γιατί παρόλο που δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Το Σύνταγμα του 2001 έχει αναθεωρηθεί και έχει κοπεί η ιστορία του αυτόφωρου, αλλά δεν έχει προσαρμοστεί ο κοινός νομοθέτης. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Προχθές είδαμε τέσσερις δημοσιογράφους να κρατούνται το βράδυ στο Τμήμα και το πρωί να παραπέμπονται για να δικαστούν, επειδή ένα δημοσίευμά τους, ένα ρεπορτάζ, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι είχε ακραίες διατυπώσεις, έθιξε έναν υπουργό. Και λοιπόν;» σημείωσε για το ζήτημα της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα διά του Τύπου ο Σπύρος Λυκούδης (Το Ποτάμι).
«Με άλλο νόμο θα αντιμετωπίζουμε τους κοινούς θνητούς και με άλλο τους μεγαλοδημοσιογράφους;» σχολίασε ο Κ. Κατσίκης (ΑΝΕΛ).