Μετά το δημοψήφισμα: Το Μαξίμου μούδιασε, ο Καμμένος ανακουφίστηκε
Η επόμενη μέρα στην κυβέρνηση
Το «Βατερλώ» του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, αλλά και τη γνωστή διγλωσσία. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε βέβαια να συγχαρεί τον Ζάεφ για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του, ωστόσο, το ΥΠΕΞ υπογράμμισε το αντιφατικό του πράγματος, χτυπώντας «καμπανάκι» για τους εθνικισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να περιμένει τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Μπορεί ο Ζάεφ να βρει τους βουλευτές και να κυλήσουν όλα ομαλά και βάσει του σχεδιασμού να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή των Ελλήνων περί τον Φεβρουάριο. Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, τόσο καλό που δύσκολα μπορεί να είναι αληθινό.
Το πιθανότερο όμως σενάριο στα Σκόπια είναι ο Ζάεφ να μην βρει τους απαραίτητους βουλευτές για την συνταγματική αναθέωρηση και η χώρα να πάει σε νέες εκλογές. Αν μάλιστα κερδίσει το VMRO, οι Πρέσπες τέλειωσαν.
Σε κάθε περίπτωση τώρα η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να εξηγεί πώς η Συμφωνία είναι τόσο καλή «για τη σταθερότητα των Βαλκανίων», που οι πολίτες της γειτονικής χώρας δεν μπήκαν στον κόπο να πάνε να την ψηφίσουν.
Υπάρχει και ο παράγοντας Καμμένος: Ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος για τη στάση του. Έσπευσε μάλιστα πρώτος να το πει, ψάχνοντας ρόλο. Αλλά και την επόμενη στιγμή που θα «δικαιωμένος», όπως για παράδειγμα αν τα πράγματα στη γειτονική χώρα τραβήξουν τόσο μακριά που και αν ακόμα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων να έχει φτάσει το καλοκαίρι του 2019.
Είναι προφανές ότι ο Πάνος Καμμένος πήρε πολιτικές ανάσες για τα επόμενα βήματά του, ως υπουργός στην κυβέρνηση και πρόεδρος ενός κόμματος που οι έρευνες το δείχνουν εκτός Βουλής. Θα συνεχίσει το δικό του παιχνίδι, εκθέτοντας το Μαξίμου: Εκείνος θα δηλώνει δικαιωμένος για το φιάσκο των Πρεσπών και οι Κοτζιάς-Τσίπρας θα ψάχνουν τρόπο να υπερασπίζονται τις Πρέσπες.
Η Νέα Δημοκρατία ασφαλώς και νιώθει δικαιωμένη για την επιλογή της να μην στηρίξει από την πρώτη στιγμή τις Πρέσπες. Θα συνεχίσει να ζητά εκλογές λέγοντας ότι μόνον ο λαός -και στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα- μπορεί να αποφασίσει για τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στη γραμμή της καταψήφισης της συμφωνίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. Και κυρίως αναδεικνύοντας την εικόνα που δείχνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το θέμα.