Κοτζιάς προκαλεί Καμμένο: Ας φέρει στην Βουλή την πτώση της κυβέρνησης
Πετάει το γάντι ο υπουργός Εξωτερικών: Δεν είναι αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική ο κ. Καμμένος
Μπορεί κάποτε ο Πάνος Καμμένος να δήλωνε ότι εμπιστεύεται τους χειρισμούς Κοτζιά στο Σκοπιανό, ωστόσο, από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι σχέσεις των δύο υπουργών -όπως και του κ. Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα- βρίσκονται στο ναδίρ τους.
Ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ-1 για το δημοψήφισμα και τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ουασιαστικά έριξε το γάντι στον υπουργό Άμυνας. Αφού έκανε ορισμένα γενικά και ευγενικά σχόλια, «είμαστε σε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές», ξεκαθάρισε: «Αυτό που δεν είναι καλό είναι αυτές οι διαφορές να εκδηλώνονται με μια ένταση -που δεν εκδηλώνεται ελπίζω μέχρι σήμερα- και να ξεφεύγουν από τον πολιτισμένο διάλογο και τον πολιτισμό της Δημοκρατίας».
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι στην εξωτερική πολιτική.
Ερωτηθείς αν είναι ένα «καβγαδάκι εντός γάμου» η διαφωνία του Π.Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς συμφώνησε και τόνισε πως «αν ο καβγάς αυτός πάρει άλλα χαρακτηριστικά, εδώ είμαστε να το δούμε».
Έστειλε, τέλος και το μήνυμα ότι οι οι κυβερνήσεις πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. «Όποιος θέλει, όποιος έχει άλλη γνώμη θέτει ένα θέμα στην ψηφοφορία, και ψηφίζουμε, και εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».
Ο υπουργός, αφού κατέστησε σαφές πως το δημοψήφισμα δεν ήταν όρος, ούτε προϋπόθεση, ούτε νομική απαίτηση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε πως το «ναι» είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα.
Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει εκλεγεί με 520.000 ψήφους, μάλιστα στο παρελθόν είχε εκλεγεί και με 439.000 ψήφους, ενώ το «ναι» στο δημοψήφισμα ήταν 610.000.
«Δηλαδή, αυτός που είχε βγει με 500.000 και θεωρεί τον εαυτό του έγκυρο, θεωρεί άκυρες τις 610.000;» διερωτήθηκε.
Ερωτηθείς αν έπαιξε ρόλο η «παρέλαση» ξένων αξιωματούχων από τη γείτονα, απάντησε πως δεν βοήθησε. «Πρέπει να αφήσει κανείς να εξελίσσεται ένας πολιτικός αγώνας και μάχη στο εσωτερικό μιας χώρας με τις εσωτερικές δυνάμεις, για αυτό ούτε πήγαμε στα Σκόπια και δεν έκανα ούτε δηλώσεις ούτε τοποθετήθηκα.»
Χαρτογραφώντας το έδαφος, είπε πως εντός 15 ημερών -με πιθανότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση στις επόμενες δύο εβδομάδες- η διαδικασία της αναθεώρησης θα πάει στη Βουλή της ΠΓΔΜ.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η εξεύρεση 80 βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά τόνισε πως ο Ζάεφ οφείλει να το κάνει κατ' εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Το γεγονός ότι ο Ζάεφ πήρε 100.000 'ναι' παραπάνω από ό,τι στην εκλογή του ως πρωθυπουργού και 100.000 παραπάνω ψήφους από ό,τι ο Ιβάνοφ στην εκλογή του ως προέδρου κάνει ολοφάνερο ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα κερδίσει τις εκλογές» εκτίμησε και παρατήρησε πως η Αντιπολίτευση στη γείτονα χώρα δεν ζήτησε πρόωρες εκλογές γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει.
Εξήγησε ότι στην περίπτωση που δεν θα πάρει η κυβέρνηση Ζάεφ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 θα πάει σε εκλογές σε 45 ημέρες, δηλαδή 25 Νοεμβρίου ή 2 Δεκεμβρίου και έστειλε το μήνυμα πως μόλις θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή.
Ο υπουργός εξέφρασε, επιπλέον, την πεποίθηση πως αν δεν προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή, ο Ζόραν Ζάεφ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή έχει σοβαρή ηγεσία, έχει βαθιά θέληση όλων των κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού της να προχωρήσει στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.