Δέκα ανεξάρτητοι βουλευτές ζητούν πολιτική στέγη
Οι βουλευτές που προσπαθούν να εξασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον και αυτοί που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη των παρατάξεών τους
Την ώρα που ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών έχει ξεπεράσει κάθε κοινοβουλευτικό προηγούμενο στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, οι ζυμώσεις και οι υπόγειες διεργασίες για το μέλλον τους όχι μόνο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά υπό συνθήκες θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικούς μετασχηματισμούς στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου που έρχεται.
Αυτήν τη στιγμή, η άτυπη ομάδα των βουλευτών χωρίς κομματική στέγη αριθμεί 10 μέλη. Πέραν του εσχάτως ανεξαρτητοποιηθέντος -από την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη- Αριστείδη Φωκά, προερχομένου από τη Β’ Θεσσαλονίκης, στη σχετική λίστα φιγουράρουν ο Στάθης Παναγούλης της Β’ Αθηνών, πρώην κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Θεοχάρης, που προέρχεται από το Ποτάμι και πολιτεύεται επίσης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η νεοδημοκρατικής προέλευσης -υφυπουργός πλέον Προστασίας του Πολίτη- Κατερίνα Παπακώστα, εκλεγμένη και η ίδια στη Β’ Αθηνών, ο Νίκος Νικολόπουλος από την Αχαΐα, που ανήκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., με τους οποίους συνεργάστηκε προεκλογικά, οι επίσης προερχόμενοι από το κόμμα του Πάνου Καμμένου Δημήτρης Καμμένος από τη Β’ Πειραιά και Γιώργος Λαζαρίδης από τη Β’ Θεσσαλονίκης, καθώς και οι προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή Δημήτρης Κουκούτσης, Ηλίας Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος, προερχόμενοι από τη Μεσσηνία, την Αιτωλοακαρνανία και την Εύβοια, αντίστοιχα.
Η πλειονότητα των προαναφερθέντων βρίσκεται -είτε εδώ και καιρό είτε το τελευταίο διάστημα- σε διαδικασία προσέγγισης τόσο με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι που ιχνηλατούν το τοπίο για την ενεργό συμμετοχή τους σε προσπάθειες δημιουργίας νέων πολιτικών φορέων.
Στάθης Παναγούλης και Χάρης Θεοχάρης έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Κίνημα Αλλαγής, χωρίς πάντως να έχει βρεθεί, μέχρι νεωτέρας, η χρυσή τομή για την επίσημη προσχώρησή τους. Βλέπετε, εκτός των άλλων, στην περίπτωσή τους κομβικό ρόλο παίζει και το θέμα της διατήρησης των ισορροπιών στο εσωτερικό του Κινήματος, δεδομένου ότι αμφότεροι εξελέγησαν σε μια περιφέρεια όπου δραστηριοποιούνται κορυφαία ονόματα του χώρου.
Ομως, όπως λένε οι γνωρίζοντες, η κατάτμηση της Β’ Αθηνών θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική διέξοδο για τους ίδιους, αλλά και τη Χαριλάου Τρικούπη. Σε ό,τι αφορά τον πρώην γενικό γραμματέα Εσόδων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι παραμένει ανοικτή γι’ αυτόν υπό συνθήκες και η εναλλακτική της Ν.Δ. (ή της συμμετοχής του σε ένα πολυσυλλεκτικό κυβερνητικό σχήμα, που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης), με τον ίδιο να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση την προσήλωσή του σε μια ισχυρή Κεντροαριστερά, η οποία μετεκλογικά θα μπορούσε να βρει κοινούς κώδικες με τη Nέα Δημοκρατία. Πάντως, μια τέτοια προοπτική θα ήταν δυνατόν να αναχαιτιστεί από ενδεχόμενες αντιδράσεις του λεγόμενου σαμαρικού πυρήνα. Παράλληλα, εσχάτως εμφανίστηκαν πληροφορίες για σχέδιο ίδρυσης κόμματος από τον Χάρη Θεοχάρη με αποκλειστικό στόχο την κάθοδο στις ευρωεκλογές.
Η Κατερίνα Παπακώστα φέρεται να προτιμά την ιχνηλάτηση του τοπίου για πιθανή προεκλογική συνεργασία του κόμματος Νέα Ορμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά με τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου, με φόντο τα τραγικά δημοσκοπικά ποσοστά που συγκεντρώνει ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτήν τη φάση, βέβαια, η ίδια μιλά για αυτόνομη κάθοδο του νεοσύστατου φορέα στις εθνικές εκλογές, ωστόσο είναι πανθομολογούμενο πως μόνο μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές συνέργειες θα καταφέρει να εξασφαλίσει και πάλι -για την ίδια- μια κοινοβουλευτική έδρα. «Ελεγε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση Τσίπρα και μετά το αναίρεσε. Τι θα την εμπόδιζε λοιπόν να πράξει το ίδιο και στο εν λόγω μέτωπο;», τονίζουν άσπονδοι εχθροί της υφυπουργού εντός του πρώην κόμματός της.
Ολα τα ενδεχόμενα
Από την πλευρά του, ο πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που παρείχε ο Πάνος Καμμένος στον Αλέξη Τσίπρα ύστερα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, φαίνεται στην παρούσα συγκυρία να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως λένε οι πολιτικοί του φίλοι στη συμπρωτεύουσα, άκουσε με ικανοποίηση τη δέσμευση Μητσοτάκη για μη κύρωση από τη Ν.Δ. του κειμένου που συνυπέγραψαν Τσίπρας - Ζάεφ (σε μια εμφανή απόπειρα να ρίξει γέφυρες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο), ενώ ταυτόχρονα κάθε άλλο παρά κρυφό είναι στους πολιτικούς κύκλους της συμπρωτεύουσας το -έστω και πλατωνικό μέχρι τώρα- φλερτ του με τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφει υπολογίσιμη δυναμική. Νίκος Νικολόπουλος και Δημήτρης Καμμένος βρίσκονται σε διαρκή επαφή, εξετάζοντας σοβαρά το σενάριο πολιτικής τους συμπόρευσης (υπενθυμίζεται ότι ο Πατρινός έχει ιδρύσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα και ο δεύτερος έχει ανακοινώσει την απόφασή του για από κοινού δημιουργία δεξιού κόμματος με τον γνωστό δικηγόρο Τάκη Μπαλτάκο) στη βάση της σύστασης ενός ευρύτερου Πατριωτικού Μετώπου.
Ως εκ τούτου, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους εμπνευστές άλλων κινήσεων στον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο, αναζητώντας σημεία σύγκλισης. Ο λόγος για περιπτώσεις όπως του προαναφερθέντος Κυριάκου Βελόπουλου, του Φαήλου Κρανιδιώτη, ακόμη και του Γιώργου Καρατζαφέρη. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές, ο Μεσσήνιος Δημήτρης Κουκούτσης συζητά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με το κόμμα που ίδρυσε ο επίσης αποχωρήσας από τον εθνικιστικό φορέα ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός, ενώ ο Νίκος Μίχος έχει προσχωρήσει ήδη στον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Οσο για τον διαγραφέντα Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος είχε καλέσει από το βήμα της Βουλής τον στρατό να παρέμβει για το «Μακεδονικό», με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με το αυτόφωρο, απέχει αυτόν τον καιρό από οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα.
Τέλος, ο ανεξαρτητοποιηθείς μόλις πριν από μερικές ημέρες Μακεδόνας Αριστείδης Φωκάς επιδεικνύει σε συνομιλητές του στη Θεσσαλονίκη έντονη διάθεση να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με τον εν ενεργεία βουλευτή Γιώργο Κατσιαντώνη, αλλά και τον Γιάννη Καλλιάνο, οι οποίοι από την Ενωση Κεντρώων μεταπήδησαν στη Ν.Δ. (η οποία έχει απορρίψει ξεκάθαρα τη Συμφωνία των Πρεσπών). Ωστόσο, τα πρώτα σχόλια από την Πειραιώς ήταν μάλλον... συγκρατημένα για την περίπτωσή του. «Είναι λίγο δύσκολο να ταιριάξει το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη με έναν βουλευτή ο οποίος, προς άγραν ψήφων, εμφανίστηκε σε ένα καθ’ όλα σεβαστό, κατά τα άλλα, οπαδικό συλλαλητήριο και φώναζε να 'καεί το μπ... η Βουλή'», έλεγαν κορυφαίοι «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες.
Με τον τρόπο αυτόν παρέπεμπαν στην αλήστου μνήμης παρουσία του Αρ. Φωκά σε συλλαλητήριο οπαδών του ΠΑΟΚ που διαμαρτύρονταν για την τιμωρία του «Δικεφάλου» του Βορρά, μετά τα όσα συνέβησαν στο πολυσυζητημένο ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα στο φινάλε της προηγούμενης ποδοσφαιρικής σεζόν. Ετσι, δεν αποκλείεται να ανοίξει και αυτός κύκλο επαφών με τον Κυριάκο Βελόπουλο, προκειμένου να βρει πολιτική στέγη.
Σώζουν εαυτούς διαλύοντας τα κόμματά τους
Η ρευστότητα που επικρατεί ενόψει εθνικών εκλογών στους κόλπους των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι βουλευτές των οποίων, βλέποντας τα ποσοστά τους να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, είναι λογικό να σκέφτονται σε άλλα μετερίζια το πολιτικό τους μέλλον, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση των εν λόγω σχηματισμών και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση νέων πολιτικών ισορροπιών.
Σημαντικός άλλωστε παράγοντας στη σχετική εξίσωση είναι, αφενός, η ανάγκη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει κοινοβουλευτικά μαξιλαράκια ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας για το Σκοπιανό και προ της ανάγκης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική παράταση της θητείας της και, αφετέρου, η εκπεφρασμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διαρκή αμφίπλευρα ανοίγματα της Ν.Δ. σε Κέντρο και Κεντροδεξιά. Με δεδομένο ότι εκτός Ενωσης Κεντρώων οδεύει και ο Γιάννης Σαρίδης της Α’ Θεσσαλονίκης, ο οποίος προ ημερών παραιτήθηκε από το πόστο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η δύναμη του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή αναμένεται να περιοριστεί σε τέσσερα μόνο στελέχη, κάτω δηλαδή από το πλαφόν των πέντε βουλευτών που ορίζει ο Κανονισμός για να νοείται Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρόκειται, πέραν του προέδρου του κόμματος, για τους Μάριο Γεωργιάδη (Α’ Αθηνών), Δημήτρη Καβαδέλλα (Αττικής) και Αναστάσιο Μεγαλομύστακα (Σερρών). Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι, αργά ή γρήγορα, οι Μ. Γεωργιάδης και Αν. Μεγαλομύστακας θα έρθουν πολύ κοντά με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε ανάλογη μοίρα βρίσκεται και το Ποτάμι, με το σύνολο σχεδόν των βουλευτών του κόμματος να συνομολογούν τερματισμό του αυτόνομου βίου του. Οπως έχουν γράψει επανειλημμένως τα «Π», οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός βρίσκονται προ των πυλών της Ν.Δ., ενώ τον αντίθετο δρόμο -προς τον ΣΥΡΙΖΑ- φαίνεται να παίρνει ο Σταύρος Δανέλλης. Την ίδια ώρα, στάση αναμονής κρατούν τόσο ο Σπύρος Λυκούδης όσο και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τους επόμενους μήνες, με φόντο και τις σκέψεις να μην πραγματοποιηθεί τελικώς το συνέδριο του πολιτικού σχηματισμού, γεγονός που μοιραία θα σημάνει και το τέλος της ύπαρξής του.
Εξάλλου, οι γνωρίζοντες θεωρούν ειλημμένη την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να εκφράσει με κάποιον τρόπο προ των εκλογών τη στήριξή του στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ίδιο όμως να απέχει από την επικείμενη αναμέτρηση, σκοπεύοντας να μην είναι υποψήφιος. Στα υπό διάλυση κόμματα, με τη σκιά του «Μακεδονικού» να πλανάται επικίνδυνα πάνω από τη Συγγρού, είναι φυσικά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου, με τους Ελενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι να φλερτάρουν ανοικτά με την «αποστασία», κρατώντας αποστάσεις από τη ρητορική του υπουργού Αμυνας περί καταψήφισης της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ. Βλέπετε, η δημοσκοπική κατάρρευση των ΑΝ.ΕΛ. καθιστά Γη της Επαγγελίας για τους προαναφερθέντες τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 29/9/2018