Από τους δήμους στις «γαλάζιες» λίστες για τη Βουλή
Συνωστισμός στελεχών της Αυτοδιοίκησης για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η σύνθεση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων στους τοµείς της Β’ Αθήνας µετά την κατάτµηση της µεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας. Ενα στοιχείο που αναµένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στη διαµόρφωση των σχετικών ισορροπιών είναι το µεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν µια σειρά από αυτοδιοικητικά στελέχη νεοδηµοκρατικής προέλευσης να µπουν στη µάχη του σταυρού, διεκδικώντας αυτή τη φορά µια θέση στο Κοινοβούλιο που θα προκύψει µετά τις εθνικές κάλπες. Εξάλλου, το γεγονός ότι η µέχρι πρότινος αχανής εκλογική αρένα «σπάει» σε τρία κοµµάτια καθιστά πλέον εν πολλοίς τοπική υπόθεση τη διελκυστίνδα της σταυροδοσίας µεταξύ των υποψηφίων.
Στον Βόρειο Τοµέα, όπου αναµένεται να φιγουράρουν, εκτός των άλλων, και ορισµένα από τα πιο βαριά ονόµατα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως οι δύο αντιπρόεδροι, Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και εν ενεργεία βουλευτές, όπως ο Γιώργος Κουµουτσάκος και η προερχόµενη από το Επικρατείας της Ν∆ Νίκη Κεραµέως, θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, υποψήφιοι τόσο η γραµµατέας Σχέσεων Κόµµατος και Κοινωνίας, Ζωή Ράπτη, όσο και ο επικεφαλής της Γραµµατείας Παραγωγικών Φορέων, Βασίλης Ξυπολυτάς. Αµφότεροι διαθέτουν ισχυρά ερείσµατα στους ∆ήµους Φιλοθέης-Ψυχικού και Κηφισιάς αντίστοιχα, µε την πρώτη να έχει διατελέσει αντιδήµαρχος πριν από µερικά χρόνια και τον δεύτερο να εκλέγεται επί µία 12ετία δηµοτικός σύµβουλος, ενώ έχει διατελέσει αντιδήµαρχος Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος.
Στο ίδιο κάδρο θα εισέλθει και ο αναπληρωτής γραµµατέας Προγράµµατος της Ν∆ και πρώην δήµαρχος Μελισσίων, Μανώλης Γραφάκος, που επίσης έχει βάλει πλώρη για την κεντρική πολιτική σκηνή. Στα δυτικά προάστια, που µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα δηµιουργούν έντονο προβληµατισµό στους σηµερινούς «γαλάζιους» βουλευτές της Β’ Αθήνας, καθώς ελάχιστοι εξ αυτών δείχνουν διατεθειµένοι να ριχτούν στον στίβο αυτής της ευαίσθητης περιοχής του λεκανοπεδίου, έχουν σπεύσει ήδη να δώσουν στίγµα παλαιοί τοπικοί άρχοντες µε µεγάλη αυτοδιοικητική εµπειρία στις πλάτες τους.
Ο λόγος για τις περιπτώσεις των πρώην δηµάρχων Αιγάλεω και Χαϊδαρίου, ∆ηµήτρη Καλογερόπουλου και ∆ηµήτρη Μαραβέλια, αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανοικτά την επιθυµία τους για τη διεκδίκηση µιας κοινοβουλευτικής έδρας. Ωστόσο, οι αυτοδιοικητικές «ενέσεις» στο ίδιο ψηφοδέλτιο δεν θα εξαντληθούν στους προαναφερθέντες, καθώς αφενός ο στόχος της ανανέωσης παραµένει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Πειραιώς και αφετέρου η νέα πραγµατικότητα στη Β’ Αθηνών επιβάλλει την προώθηση προσώπων µε όσο το δυνατόν ισχυρότερους δεσµούς µε τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, αναµένεται να µπουν στην εξίσωση ακόµη και εν ενεργεία αντιδήµαρχοι και δηµοτικοί σύµβουλοι της «δυτικής όχθης». Ανάµεσα σε άλλους έχουν ακουστεί ονόµατα όπως του Χαράλαµπου Καούκη από το Ιλιον και του Ανδρέα Λεωτσάκου από την Αγία Βαρβάρα.
Πάντως, παρά τους δισταγµούς των εν ενεργεία βουλευτών να είναι υποψήφιοι στον συγκεκριµένο τοµέα, ο εσωτερικός ανταγωνισµός θα είναι, αν µη τι άλλο, ιδιαίτερα ενδιαφέρων, αφού εκεί αναµένεται να πολιτευθούν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γεράσιµος Γιακουµάτος, ενώ είναι γνωστή η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνουν άνοιγµα στις ευαίσθητες κοινωνικές οµάδες µέσω της υποψηφιότητάς του στον ∆υτικό Τοµέα. Ο µεγαλύτερος συνωστισµός αναφορικά µε το ενδιαφέρον συµµετοχής προερχόµενων από την Αυτοδιοίκηση στελεχών της Ν∆ στις λίστες του κόµµατος για τις εθνικές εκλογές παρατηρείται στον Νότιο Τοµέα. Βλέπετε, το πράσινο φως από το στενό σύστηµα Μητσοτάκη φαίνεται να έχουν πάρει ήδη πρόσωπα όπως ο γραµµατέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντιδήµαρχος Καλλιθέας, Τάσος Γαϊτάνης, ο γραµµατέας Ειδικών Κοµµατικών Οργανώσεων και πρώην υποψήφιος δήµαρχος Μοσχάτου, Βασίλης Σπανάκης, ο διαχρονικός «µητσοτακικός» δήµαρχος Παλαιού Φαλήρου, ∆ιονύσης Χατζηδάκης, και ο δήµαρχος ∆άφνης-Υµηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Κοινός παρονοµαστής για το σύνολο των εν λόγω προσώπων είναι το γεγονός ότι στήριξαν ανοικτά και δυναµικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εσωκοµµατική διαδικασία του 2016, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκλογική δεξαµενή, αλλά και το στελεχιακό δυναµικό στο οποίο θα απευθυνθούν.
Απέναντί τους στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν µια έδρα στο Κοινοβούλιο θα έχουν προβεβληµένα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως ο Νίκος ∆ένδιας, η Αννα Καραµανλή και η Σοφία Βούλτεψη.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 6/10/2018