«Παραμύθια της χαλιμάς τα περί εξόδου από το Μνημονίο» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στα Παραπολιτικά 90,1 λέγοντας ότι όποιος ισχυρίζεται τέτοια πρέπει να απολογηθεί στον εαυτό του. Σε ερώτηση για τον αν η Ελλάδα έχει προοπτική δανεισμού από τις αγορές ο κ. Βαρουφάκης το απέρριψε: «Ποιος σοβαρός δανειστής δανείζει έναν πτωχευμένο; Εκτός αν υπάρχει εγγύηση, από την ΕΚΤ και τον Ντράγκι». 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, η χώρα θα είναι πάντα σε μνημόνιο.

Για τα όσα λέει ο Ρέγκλινγκ ότι ο ίδιος χρέωσε την Ελλάδα με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Ο ένοχος πάντα προσπαθεί να φορτώσει το έγκλημά του στο θύμα».

Σε ερώτηση για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία περικοπή από το ΔΝΤ: «Δεν θα αποφασίσει ο Τσακαλώτος με την Λαγκάρντ. Η απόφαση θα ληφθεί από το Βερολίνο». 

Συμπλήρωσε ότι -κατά την αίσθησή του- η απόφαση για τις συντάξεις θα εξαρτηθεί από τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μέρκελ στην κυβέρνησή της και όχι με «ανταλλάγματα» (Πρέσπες, προσφυγικό κλπ).

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι η σύγκρουση Ρώμης-Βερολίνου δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της σε ορισμένες κινήσεις, όπως μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις ή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να αναπνεύσει αυτή η χώρα με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αν νομοθετήσουμε τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε αυτή τη συγκυρία, δεν υπάρχει πιθανότητα να μας κάνουν το παιχνίδι του 2015, τώρα που υπάρχει το θέμα της Ιταλίας. Αλλά δεν θα το κάνουμε με τυμπανοκρουσίες. Θα το κάνουμε απλά, λέγοντας ότι μείωνουμε τους φόρους για να αναπνεύσει η οικονομία, για να μην φεύγουν οι επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και οι νέοι μας στο εξωτερικό» εξήγησε.

Για την περίπτωση της ιταλικής κρίσης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είμαστε πολύ νωρίς σε μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση και αυτό γιατί -όπως ισχυρίστηκε- η Ιταλία «θα έπρεπε να πετά», αντίθετα έχει συρρίκνωση σταθερή εδώ και 20 περίπου χρόνια.

Συμπλήρωσε ότι η ιταλική οικονομία «δεν μπορεί να αναπνεύσει εντός της Ευρωζώνης, έτσι όπως είναι δομημένη η Ευρωζώνη», δεδομένου ότι είναι μια ισχυρή οικονομία, ένα «εξαγωγικό μηχάνημα», όπως η Ιαπωνία.

Εξήγησε σχετικά: «Όπως και στην Ιαπωνία, έτσι και στην Ιταλία δημιουργήθηκε ένα τραπεζικό σύστημα με 'φούσκες'. Η διαφορά όμως είναι ότι η Ιταλία είναι στην Ευρωζώνη και δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα, όπως έκανε το Τόκιο.»

Για τον αντιπρόεδρο της Ιταλίας Σαλβίνι, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ξεκινά έναν «πόλεμο» με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που θα τραβήξει μέχρι τις Ευρωεκλογές. Παράλληλα, και στο εσωτερικό της χώρας του, ο Σαλβίνι θα ανεβάζει τους τόνους με αιχμή το μεταναστευτικό, για να κερδίζει πόντους. 

Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «είναι άκρως προβληματικός, αλλά δεν είναι ανόητος. Όποιος ισχυριστεί ότι είναι ανόητος, είναι ο ίδιος ανόητος».

Και συνέχισε: «Ο Τραμπ με το επιχειρηματικό μυαλό που έχει βλέπει στο παγκόσμιο σκηνικό την αμερικανική οικονομία να συρρικνώνεται. Όμως το δολάριο παραμένει το νούμερο ένα εργαλείο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και αυτό που λέει είναι: όλοι σας πλέον θα έχετε να κάνετε με μένα. Βλέπει τον εαυτό του σαν το κεντρικό ρουλεμάν και όλους τους υπόλοιπους να γυρίζουν γύρω του.»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης και αυτό δεν το έχει αντιληφθεί το ελληνικό κατεστημένο, που πάντοτε παρέμενε στη λογική του «γαλλογερμανικού άξονα». Όμως, ο γαλλογερμανικός άξονας δεν υπάρχει πλέον, υποστήριξε.

Για την κατάσταση των τραπεζών, επανέλαβε ότι οι τράπεζες είναι σταθερά πτωχευμένες από το 2008, λόγω των «κόκκινων δανείων» και ότι παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των «κόκκινων δανείων» δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Είπε χαρακτηριστικά: «Τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων είναι σαν να ρίχνεις νερό σε μια κατσαρόλα που στον πάτο της έχει μια τρύπα». 

Για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το θέμα των «κόκκινων δανείων», επανέλαβε την πρόταση του πολιτικού του φορέα ΜέΡΑ25:

«Ιδρύεις μια εταιρεία διαχείρισης δανείων, ακόμα και ψηφιακή. Τα πιο 'κόκκινα' των κόκκινων δανείων των τραπεζών απλά μεταφέρονται στα βιβλία αυτής της δημόσιας εταιρείας και αυτό που παίρνουν από αυτή την εταιρεία οι τράπεζες για να καλύψουν τις 'τρύπες' τους, είναι υποσχετικές της δημόσιας εταιρείας. Αν είναι η πρώτη κατοικία πληρώνεις σε αυτή την εταιρεία ένα ενοίκιο ανάλογα με το εισόδημά σου οπότε δεν γίνεται ο πλειστηριασμός σε περίοδο κρίσης. Δεν κάνουμε πλειστηριασμούς σε περίοδο κρίσης είναι ανοησία, και όταν οι τιμές συνέλθουν τότε έρχεται η δημόσια εταιρεία και σου λεει: 'Αν το πουλήσουμε τώρα έχεις αποπληρώσει το δάνειο σου, έχεις την ευκαιρία είτε να το πουλήσουμε τώρα ή μπορούμε να σου κάνουμε νέες ευκολίες πληρωμής για να το ξαναγοράσεις'. Αυτό που συζητάνε για ένα σύστημα εγγύησης των κόκκινων δανείων από το κράτος χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι από το μαξιλάρι του 3ου μνημονίου, αυτό το σύστημα δοκιμάστηκε στην Ιταλία και απέτυχε παταγωδώς.»