Τζιτζικώστας: Η πραγματικότητα για τη Μακεδονία είναι μία και μοναδική
Τα μηνύματα του περιφερειάρχη σε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα
«Καμία σκοπιμότητα, καμία σύγχρονη ιδεοληψία, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την ένδοξη Ιστορία μας, με τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη Μακεδονία. Καμία ‘συμφωνία’, καμία ‘λύση’ δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν δικαιώνει τον αγώνα τον προγόνων μας και δεν διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον και το μέλλον του τόπου μας. ‘Προσύμφωνα’ που αναγνωρίζουν για πρώτη φορά επιδιώξεις εις βάρος της ίδιας της πατρίδας μας, ‘προσύμφωνα’ που αναγνωρίζουν μακεδονική εθνότητα, γλώσσα και όνομα, δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτά».
Αυτό ήταν το μήνυμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στην κεντρική ομιλία του, στις σημερινές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα.
«Κανένας Έλληνας δεν δέχεται τετελεσμένα, κανένας Έλληνας δεν δέχεται παραχαράξεις, η ιστορική πραγματικότητα για τη Μακεδονία είναι μία και μοναδική, δεν αλλάζει, δεν ξεγράφεται, δεν παραγράφεται», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, που τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου και ακολούθησε η κεντρική ομιλία του για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα. Ακολούθως τελέστηκε τρισάγιο και ο κ. Τζιτζικώστας, με τους εκπροσώπους των Αρχών της πόλης κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, τονίζοντας ότι «ο Μακεδονικός Αγώνας αποτέλεσε το σημαντικότερο, τον πιο καθοριστικό κρίκο, στην αλυσίδα των εξεγέρσεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες, τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, γραμμένη με ηρωισμό αλλά και αίμα μαρτύρων. Σήμερα τιμούμε την ένδοξη Ιστορία της Μακεδονίας. Την Ιστορία, η οποία γράφτηκε από καθημερινούς ανθρώπους, που το θάρρος τους να διεκδικήσουν ένα μέλλον χωρίς δεσμά, τους μετέτρεψε σε ήρωες. Την Ιστορία που γράφηκε από τους προγόνους μας, το γηγενή πληθυσμό της Μακεδονίας που πολέμησε, αλλά και επί δεκαετίες σήκωσε το βάρος της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας. Την Ιστορία που γράφτηκε από τους υπόλοιπους Έλληνες, που κατέφθασαν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελεύθερης Ελλάδας, για να αγωνιστούν με αυταπάρνηση. Την Ιστορία που γράφτηκε από τους άμαχους, που συγκέντρωναν και μετέφεραν εφόδια, φαγητό, φάρμακα, όπλα, πληροφορίες, βοηθώντας με όλες τους τις δυνάμεις τον αγώνα. Την Ιστορία, που γράφτηκε από τους ιερείς και τους δασκάλους, που κράτησαν, χωρίς να υπολογίσουν κανένα απολύτως κόστος, άσβεστο το φως της πίστης και της ιστορίας. Αμέτρητοι είναι πραγματικά οι ήρωες, ανώνυμοι και επώνυμοι, που έδωσαν τη ζωή τους και ανάμεσά τους δεσπόζει η ιερή μορφή του Παύλου Μελά, του αγωνιστή που με τη θυσία του, στις 13 Οκτωβρίου του 1904, σφράγισε τη μελλοντική ελευθερία της Μακεδονίας. Και δεν ήταν ο μόνος. Σε μια εποχή μάλιστα που κανείς στην ελληνική κυβέρνηση δεν τολμούσε έστω και να μιλήσει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Όμως το θαύμα έγινε: Από τον απλό λαό της Μακεδονίας ξεκίνησαν τα πρώτα αντάρτικα σώματα. Πρωτοπόροι στον αγώνα στάθηκαν ο Ίων Δραγούμης, ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Καπετάν Κώττας, ο Καπετάν Άγρας, ο Βαγγέλης Στρεμπενιώτης και πολλοί άλλοι».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Ας αναλογιστούμε σήμερα το παράδειγμα εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας κι ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε το πρότυπο που μας μεταλαμπαδεύουν με των ηρωισμό τους:
-Το πώς κάτι που φαίνεται ανυπέρβλητο και αδύνατο, μπορεί να κατακτηθεί.
-Το πώς η πίστη και η θέληση μπορεί να υπερνικήσει εμπόδια και προβλήματα.
Γιατί όταν δεν έχεις συλλογική μνήμη ως Έθνος και ως κοινωνία, δεν έχεις ούτε τη δυνατότητα να κοιτάξεις το μέλλον. Γι’ αυτό κι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, αφενός για να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που έδωσαν το αίμα τους -όχι άδικα- και αφετέρου για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας στο μέλλον, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε σε όλους, παντού και πάντα, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».
Στις εκδηλώσεις παρέστη και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.