«Τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ»: Οι Πρέσπες μετά την παραίτηση Κοτζιά
Στον «αέρα» η Συμφωνία καθώς η ΠΓΔΜ πάει σε εκλογές
Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε όσους θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια να υλοποιηθεί ο «Οδικός Χάρτης» που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Μεταξύ αυτών είναι και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι η επιλογή του να τεθεί επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».
Έστειλε μάλιστα και το δικό του μήνυμα στην Αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, το γνωστό VMRO, λέγοντας: «Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος» διαμηνύοντας ότι «άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα συμμετέχει (ΕΕ, ΝΑΤΟ) με Συνταγματική Ονομασία, Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ουσιαστικά χρησιμοποίησε το ίδιο αφήγημα με αυτό του Ζάεφ από τη μία («δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία»), αλλά και του διεθνούς παράγοντα από την άλλη (ΕΕ, ΗΠΑ) ότι η Αντιπολίτευση πρέπει να ψηφίσει στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τις συνταγματικές αλλαγές, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν -σε ένα μακρινό μέλλον- οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η «κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις». Κοινώς, η Αθήνα θα φέρει στη Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία. Μάλιστα σε ανταπόκριση του Reuters γίνεται αναφορά στη βεβαιότητα του Μαξίμου ότι έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει πλέον και από την Ελλάδα η Συμφωνία.
Πάντως, σύμφωνα με την Αυγή, ο Τσίπρας και Ζάεφ είχαν μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο πρωθυπουργός εξέφρασε το θαυμασμό του για το κουράγιο και την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που και οι δύο αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή.
Ωστόσο, τα μηνύματα από τα Σκόπια δεν είναι ελπιδοφόρα. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι στον «αέρα», καθώς ο Ζόραν Ζάεφ -παρά τις διαρροές- δεν φαίνεται να καταφέρνει να λυγίσει τους απαραίτητους βουλευτές του VMRO (τη μόνη δεξαμενή ψήφων) για τον αριθμό των 80 εδρών που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Η Αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να πει τίποτε άλλο στο θέμα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, απαιτώντας από τον Ζόραν Ζάεφ να παραδεχθεί την ήττα του. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές, εκτός και αν στην ψηφοφορία των επόμενων ημερών (η προθεσμία της όλης διαδικασίας λήγει την ερχόμενη εβδομάδα) αλλάξουν ξαφνικά τα πράγματα.
Η πραγματικότητα είναι ότι σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ η Συμφωνία πλέον στηρίζεται από τους δύο πρωθυπουργούς. Φυσικά, οι εξωτερικές πιέσεις-ασφυκτικές εδώ και μήνες- θα συνεχιστούν.