Γιατροί ΣΥΡΙΖΑ για πανωλεθρία στις εκλογές: Φταίνε Ξανθός – Πολάκης
Οι μεγάλες απώλειες το 2018, πρέπει να προβληματίσουν αυτούς που χαράσουν πολιτικές υγείας και ειδικά πολιτικές στο πρωτοβάθμιο σύστημα» αναφέρουν στη δήλωση τους
Στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας -με την οποία συμπορεύονταν μέχρι και τις εκλογές του 2014- χρεώνει η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών (ΑΜΓ), τη δραματική συρρίκνωση του ποσοστού της στις χθεσινές εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ).
Το ΑΓΜ στις προηγούμενες εκλογές είχε αναδειχθεί δεύτερη παράταξη με ποσοστό 15%, ενώ τώρα έλαβε μόλις 8%. Με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, περίπου 15 ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες στο ΟΑΚΑ και αναδείχθηκε η αυτοδυναμία της γαλάζιας παράταξης με επικεφαλής τον κ, Γιώργο Πατούλη, οι δύο γιατροί του ΑΓΜ που κατέλαβαν και τις ισάριθμες έδρες στον ΙΣΑ, ευχαριστούν όσους τους τίμησαν με την ψήφο τους αλλά παραδέχονται χωρίς περιστροφές την εκλογική πανωλεθρία της παράταξής τους.
"Τη σημαντική πτώση του ποσοστού του ΑΜΓ την χρεώνεται το υπουργείο υγείας. Ο τριπλασιασμός της δύναμης του από το 2011 στο 2014, δημιούργησε προοπτική ανόδου εκείνη την εποχή. Οι μεγάλες απώλειες το 2018, πρέπει να προβληματίσουν αυτούς που χαράσουν πολιτικές υγείας και ειδικά πολιτικές στο πρωτοβάθμιο σύστημα και στον ιδιωτικό τομέα" αναφέρουν στη δήλωση τους οι δυο γιατροί.
"Εμείς, ως εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών μας οργάνων το τελευταίο διάστημα και εν μέσω της προεκλογικής μας εκστρατείας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αυθαιρεσίες του υπουργού κ.Ξανθού, του γραμματέα του υπουργείου κ.Βαρδαρού με την πάντα «πρόθυμη» υποδ/τρια της 1ης ΥΠΕ κ.Κισκήρα, απέναντι στους γιατρούς της 1ηςΥΠΕ. Η αυθαίρετη και χωρίς λόγο διεύρυνση του ωραρίου στα ΚΥ, ο εξαναγκασμός των μελών μας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, η επικείμενη απόλυση 800 γιατρών τέλος του 2018 με τον νόμο Ξανθού, στάθηκαν εμπόδιο στην παράταξη , αλλά και σε εμάς προσωπικά" υπογραμμίζουν οι κκ. Ψυχάρες και Προβατάς.
Επίσης, καταγγέλουν και την άρνηση ανώτερων κυβερνητικών στελεχών γιατρών του υπουργείου υγείας και μελών του Αγωνιστικού Μετώπου να ανανεώσουν την εγγραφή τους στον ΙΣΑ, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν καν στις εκλογές. "Αυτό έδειξε περίτρανα και την απαξίωση τους απέναντι στην παράταξη" σημειώνουν.
Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
ΔΗΛΩΣΗ
Παναγιώτη Ψυχάρη και Σπύρου Προβατά 23/10/2018
Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας τίμησαν με τη ψήφο τους στις εκλογές του ΙΣΑ και του ΠΙΣ 21&22 Οκτωβρίου. Η επανεκλογή μας στην Διοίκηση του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, καθώς και η επανεκλογή μας ως εκπρόσωποι στον ΠΙΣ, με το Αγωνιστκό Μέτωπο Γιατρών-ΑΜΓ, μας τιμά και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αξιοπρέπεια ασθενούς και γιατρού.
Η μαζική συμμετοχή των γιατρών της ΠΦΥ στις εκλογές, δικαίωσε τους αγώνες μας, παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκαν οι γιατροί της ΠΦΥ, ειδικά τους τελευταίους μήνες, από το υπουργείο υγείας. Εμείς, ως εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών μας οργάνων το τελευταίο διάστημα και εν μέσω της προεκλογικής μας εκστρατείας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αυθαιρεσίες του υπουργού κ.Ξανθού, του γραμματέα του υπουργείου κ.Βαδαρού με την πάντα «πρόθυμη» υποδ/τρια της 1ης ΥΠΕ κ.Κισκήρα, απέναντι στους γιατρούς της 1ηςΥΠΕ.
Η αυθαίρετη και χωρίς λόγο διεύρυνση του ωραρίου στα ΚΥ, ο εξαναγκασμός των μελών μας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, η επικείμενη απόλυση 800 γιατρών τέλος του 2018 με τον νόμο Ξανθού, στάθηκαν εμπόδιο στην παράταξη , αλλά και σε εμάς προσωπικά. Επίσης καταγγέλουμε την άρνηση ανώτερων κυβερνητικών στελεχών γιατρών του υπουργείου υγείας και μελών του Αγωνιστικού Μετώπου να ανανεώσουν την εγγραφή τους στον ΙΣΑ, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν καν στις εκλογές. Αυτό έδειξε περίτρανα και την απαξίωση τους απέναντι στην παράταξη.
Τη σημαντική πτώση του ποσοστού του ΑΜΓ, την χρεώνεται το υπουργείο υγείας. Ο τριπλασιασμός της δύναμης του από το 2011 στο 2014, δημιούργησε προοπτική ανόδου εκείνη την εποχή. Οι μεγάλες απώλειες το 2018, πρέπει να προβληματίσουν αυτούς που χαράσουν πολιτικές υγείας και ειδικά πολιτικές στο πρωτοβάθμιο σύστημα και στον ιδιωτικό τομέα. Η άρνηση των νοσοκομειακών γιατρών να συμμετέχουν στις εκλογές πρέπει να προβληματίσει εκτός από το υπουργείο και την ηγεσία της παράταξης μας στην ΕΙΝΑΠ.
Η επίθεση που δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια οι αυτοαπασχολούμενοι και οι γιατροί της ΠΦΥ, η γιγάντωση του μεγάλου ιδιωτικού τομέα, η μαζική μετανάστευση νέων κυρίως γιατρών, είναι ζητήματα που θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του προβληματισμού μας και των δράσεων μας, ως μέλη του ΙΣΑ.
Οι επικείμενες απολύσεις 800 γιατρών με δικαστικές αποφάσεις στο τέλος του 2018, η εξυγίανση του ΤΣΑΥ, η συνεχόμενη εκπαίδευση με ευθύνη του κράτους, οι συνεχώς αυξανόμενες ιδιωτικώς δαπάνες για την υγεία, σε βάρος των πολιτών, θα είναι στην ατζέντα μας.
Δίνουμε την υπόσχεση οτι θα αγωνιστούμε δυναμικά, σεβόμενοι την ψήφο των γιατρών, για την αξιοπρέπεια μας και τη αξιοπρέπεια των ασθενών. Παναγιώτης Ψυχάρης Σπύρος Προβατάς