Παρά την προσπάθεια που καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου να ρίξει τους τόνους γύρω από την υπόθεση Καμμένου – Κοτζιά, η κυβέρνηση «βράζει». Και αγωνιά για το επόμενο χτύπημα ενός από τους δύο απρόβλεπτους «παίκτες» οι οποίοι πλέον έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις του ενός έναντι του άλλου.

Σύμφωνα με το in.gr όσο κι αν επιχειρείται να εμφανιστεί μια κυβέρνηση σε ηρεμία και ένα κλίμα ότι ξεπεράστηκε η κρίση, στην πραγματικότητα επικρατεί έντονος προβληματισμός. Κυρίως για το γεγονός ότι ακόμη και η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου –το πρώτο αίμα στην αρένα- καλύφτηκε από την σφοδρή σύγκρουση του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον πρώην ΥΠΕΞ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που ο Νίκος Κοτζιάς ανοίγει το στόμα του εξαπολύει «χειρουργικές» ατάκες. Ακόμη και η αποκάλυψη ότι γνώριζαν οι Τούρκοι για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια έφερε αναστάτωση στο Μαξίμου. Κι αυτό διότι φάνηκε ότι οι σκληρές ανακοινώσεις του νέου… ΥΠΕΞ, Αλέξη Τσίπρα, ήταν για τα μάτια του κόσμου μιας και όλοι ήταν κοινωνοί της απόφασης να ανακοινωθεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Αλλά ήταν και μια απόδειξη από πλευράς του Νίκου Κοτζιά, ότι ξέρει πολλά και ότι κρατά στο χέρι του τον Αλέξη Τσίπρα.

Μηνύματα επιβίωσης και κυριαρχίας στέλνει ο πρώην ΥΠΕΞ στη λογική «αν συνεχίσετε να έχετε ανεξέλεγκτο τον Πάνο Καμμένο και όσους με διαβάλλουν, θα σας κάψω».

Είναι φανερό, επίσης, ότι κάθε φορά που θα μιλάει ο υπουργός Άμυνας, την επόμενη θα βγαίνει ο Νίκος Κοτζιάς και θα δίνει μια ακόμη είδηση, μια ακόμη προειδοποίηση.

Μπορεί, βεβαίως να υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όμως, μέχρι πότε; Οι διαφοροποιήσεις του από εδώ και στο εξής θα είναι πολλές και θα επιβεβαιώνουν ότι ο Κοτζιάς θέλει αυτόνομο ρόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μια διακριτή συνιστώσα που θα βάζει όρους στη συνεργασία και κυρίως «δεν θα το βουλώνει». Ηδη οι πρώτες κινήσεις του έχουν γίνει με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη στήριξη που θα προσφέρει σε πρόσωπα που πιθανότατα δεν θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης θέμα χρόνου είναι να καταθέσει η κίνηση «Πράττω», τις προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, προτάσεις που μπορεί να μην ταυτίζονται με όσα θα πει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του άλλου απρόβλεπτου «παίκτη» του Πάνου Καμμένου, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι μπορούν να τον «μαντρώσουν». Τον εκρηκτικό χαρακτήρα του φοβούνται και τις προκλήσεις που θα δεχθεί για να μιλήσει. Αν ο Κοτζιάς ή το περιβάλλον αυτού τον χτυπήσει τότε και ο υπουργός Αμυνας θα μπει στην αρένα για μάχη. Και τότε η μόνη που θα ζημιωθεί θα είναι η κυβέρνηση.
Γιατί όλα αυτά

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, κι ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από το υπουργικό συμβούλιο της «μαύρης συμφοράς» για την κυβέρνηση, το ερώτημα που πλανάται είναι ένα: Αφού δεν έγινε τίποτε σοβαρό, τότε γιατί παραιτήθηκε ο Κοτζιάς;

Ο Χρ. Σπίρτζης είπε ότι δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε. Οι άλλοι υπουργοί έχουν πιεί το αμίλητο νερό, ο πρωθυπουργός δεν έχει πει κουβέντα ενώ ο Πάνος Καμμένος, αφού πρώτα είπε ότι δεν ανέφερε τα περί Σόρος, στη συνέχεια αποκάλυψε ότι μίλησε για τον μεγαλοεπενδυτή αλλά όχι για τα 50 εκατ. που μπορεί να έδωσε στην κυβέρνηση, αλλά για την εμπλοκή του με εταιρεία που συνδέεται με βίζες και ανέλαβε έργο για το υπουργείο Εξωτερικών επί Ν. Κοτζιά.

Αν είναι αυτή η υπόθεση τότε είναι γελοία δικαιολογία για να παραιτηθεί ένας κορυφαίος βουλευτής. Αλλωστε η Βουλή εδώ κι ένα μήνα βοούσε ότι ο φάκελος με την υπόθεση των βιζών είχε φτάσει στο Μαξίμου, την γνώριζαν όλοι αλλά δεν έδωσαν καμιά σημασία.

Επομένως, δεν είναι αυτή η αιτία της παραίτησης Κοτζιά. Τι να οδήγησε άραγε έναν πολιτικό που επί τέσσερα χρόνια είχε στα χέρια του την εξωτερική πολιτική της χώρας. Και που ήταν όνειρο ζωής να αναλάβει το ΥΠΕΞ;

Προφανώς ήταν κάτι πολύ σοβαρότερο από αυτά που είπε ο Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο. Και μόνο αν μιλήσει κάποιος για όσα ειπώθηκαν θα βγουν στο φως τα πραγματικά γεγονότα.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης είναι απόρρητα και οδηγούνται κατευθείαν στα αρχεία του κράτους για 30 χρόνια. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Σε λίγους μήνες θα γίνουν εκλογές κι ενδεχομένως να προκύψει άλλη κυβέρνηση. Πόσο «μυστικά» θα μπορούσαν να μείνουν αυτά τα πρακτικά, όταν η ΝΔ θα στήσει εξεταστικές επιτροπές για το αν δωροδοκήθηκε η κυβέρνηση ή μέλη αυτής για να περάσουν τη συμφωνία των Πρεσπών;