Η κρίση με Παπακώστα και το ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» για την ΕΛΑΣ
Η δυσφορία που επικρατεί στην ΕΛΑΣ και το άγνωστο παρασκήνιο
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης ξέσπασε στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτή τη φορά, το πρόβλημα ξεκίνησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα απείλησε με παραίτηση εξαιτίας των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ.
Το θέμα των κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία είχαν αναδείξει τα «Παραπολιτικά» με ρεπορτάζ στην έκδοση του Σαββάτου (εκτάκτως κυκλοφόρησε την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου):
«Σενάρια για έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. µε κοµµατικά κριτήρια τις επόµενες ηµέρες -πιθανόν µέχρι τις 3 Νοεµβρίου- έχουν διαλύσει τις Αρχές ασφαλείας. Λίγες ηµέρες µετά την επιδροµή στο Αστυνοµικό Τµήµα Οµονοίας, τις επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» και την εικόνα ανοµίας, η ηγεσία της Λεωφόρου Κατεχάκη ετοιµάζεται για «βαθιές τοµές» και εκδίωξη αξιωµατικών. Μια πρωτοφανής αναστάτωση λίγες ηµέρες πριν από τις επετείους του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, όπου σηµειώνονται εκτεταµένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Οµως, αυτή την ειδική περίοδο ύψιστου συναγερµού, η ηγεσία της Κατεχάκη µε τις «ευλογίες» του Μαξίµου και υπό την πίεση του «µηχανισµού» του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές σε κρίσιµα πόστα. Κάτι που ήδη έχει προκαλέσει ανασφάλεια και δυσφορία σε όλη την ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ. και θα έχει οδυνηρές συνέπειες σε θέµατα αστυνόµευσης, κατανοµής των αστυνοµικών δυνάµεων και ασφάλειας των πολιτών.
Τα πρόσωπα
Κορυφαίοι αξιωµατικοί του Σώµατος, όπως ο επιτελάρχης Μιχάλης Καραµαλάκης, µπορεί να οδηγηθούν εκτός ΕΛ.ΑΣ. Ζητούµενο είναι τι θα συµβεί µε τη Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία είναι γενική επιθεωρητής Αστυνοµίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, έχει χειρισθεί κρίσιµες πτυχές του προσφυγικού προβλήµατος και χαίρει γενικής εκτίµησης. Παρότι πιθανόν ο αρχικός σχεδιασµός του νέου αρχηγού, Αριστείδη Ανδρικόπουλου, φαίνεται να περιελάµβανε την αποχώρηση της κ. Τσιριγώτη από την ΕΛ.ΑΣ., κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν πιθανό, λόγω των ερεισµάτων που έχει η πρώτη γυναίκα στρατηγός και στην Κατεχάκη και στο Μαξίµου. Ακόµη, ζητούµενο είναι τι θα συµβεί µε τον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, Χρήστο ∆ραγατάκη, ενώ οι αλλαγές ίσως περιλαµβάνουν και τη θέση του διοικητή της Ασφάλειας Ατικής, που κατέχει ο πρώην προϊστάµενος των ΕΚΑΜ Γιώργος Ψωµάς. Επιπλέον, αναµένεται να παραµείνει στην ΕΛ.ΑΣ. ο επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, Ανδρέας Αποστολόπουλος.
Οι αξιωµατικοί που θα αναλάβουν τα καίρια πόστα θα έχουν ως χρόνο προσαρµογής τον «καυτό Νοέµβριο». Και θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΛ.ΑΣ. που υπάρχουν έκτακτες µε το… ζόρι κρίσεις τέτοια περίοδο. Και αυτό παρά τις αντιδράσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας, ενώ πολλοί µιλούν για κοµµατικά παιχνίδια στην ΕΛ.ΑΣ. εν όψει πρόωρων εκλογών.
Ολα ξεκίνησαν, λοιπόν, από αιφνιδιαστική προώθηση σχεδίου Προεδρικού ∆ιατάγµατος της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, στο Συµβούλιο της Επικρατείας για δυνατότητα έκτακτων κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση επιλογής νέου αρχηγού στην Ελληνική Αστυνοµία. Πρόκειται ουσιαστικά για την «ικανοποίηση» της µόνιµης απαίτησης του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αρ. Ανδρικόπουλου, ο οποίος ανέλαβε αυτό το πόστο αιφνιδιαστικά, µετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την αποχώρηση του πρώην αρχηγού, Κ. Τσουβάλα, που φαίνεται να πλήρωσε τα «συγχαρητήρια» που µοίρασε στην Αστυνοµία λίγα 24ωρα µετά την εκατόµβη θυµάτων. Ο κ. Ανδρικόπουλος -τη µοιραία 23η Ιουλίου ήταν σε καλοκαιρινή άδεια-, που φαίνεται να έχει «ερείσµατα» στον κοµµατικό µηχανισµό του ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγµή πίεζε να γίνουν έκτακτες καλοκαιρινές κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., προκειµένου «να υπάρξει κάθαρση στο Σώµα και να έχει γύρω του ανθρώπους της προσωπικής επιλογής του». Αυτός ήταν ο λόγος που δεν προχωρούσε σε εσωτερική αναπλήρωση της θέσης του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., µετά την προώθηση του ίδιου στη θέση του µέχρι τότε αρχηγού, επιζητώντας κρίσεις «εδώ και τώρα».
Οι εξελίξεις
Στα τέλη Σεπτεµβρίου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., λόγω των επιθέσεων του «Ρουβίκωνα», των αντιεξουσιαστών, των ληστειών στους δρόµους, της αδιαφορίας των αστυνοµικών φρουρών κ.λπ., απέδιδε ανικανότητα σε αστυνοµικούς που είναι σε κρίσιµα πόστα. Ενώ, πάντως, φαινόταν ότι η κατάσταση είχε ηρεµήσει, το σενάριο των έκτακτων αλλαγών ήλθε στο προσκήνιο µετά τη διαπίστωση ότι είχε προωθηθεί στο Συµβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό ∆ιάταγµα για έκτακτες κρίσεις, που ετοιµαζόταν µυστικά. Τώρα πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η «αντίρρηση» της κ. Γεροβασίλη στη βούληση του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ήταν εικονική και όλοι προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο. Η προώθηση του ∆ιατάγµατος στο Συµβούλιο της Επικρατείας θεωρείται ότι µπορεί να είναι «ασπίδα» από πιθανές προσφυγές που αναµένονται όταν γίνουν τέτοιες κρίσεις και την οργή που επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/10/2018