Στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου σκόνταψε το ιστορικό αίτημα της Αριστεράς για χωρισμό «Εκκλησίας και Κράτους», ο οποίος στην πορεία βαφτίστηκε «εξορθολογισμός» με ολίγη από «θρησκευτική ουδετερότητα». 

Η τελευταία σκόνταψε και αυτή στις αντιρρήσεις του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος εξέφρασε απορίες για το τι ακριβώς θα πει αυτό. Αυτό που τελικά έμεινε ήταν το ζήτημα των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε Εκκλησία και Κράτος.

Με μια κίνηση τακτικής ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να χαϊδέψει αφτιά των στελεχών και ψηφοφόρων του κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο όσον αφορά τις αμοιβές των κληρικών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο η Πολιτεία αναλαμβάνει να δίνει στην Εκκλησία τα 198 εκατ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν στο κόστος της μισθοδοσίας των κληρικών και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Δημοσίου-Εκκλησίας, στη βάση της συμφωνίας που είχε νομοθετηθεί ήδη από το 2013.

Με την έγκριση του Πάνου Καμμένου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τα 15 σημεία της συμφωνίας Εκκλησίας – Κράτους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, χθες λίγο πριν την «αιφνιδιαστική» επίσκεψη του Ιερώνυμου στον Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος είχε ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία δεν έκλεισε σε ένα 24ωρο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η σχέση που έχει αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο από τις αρχές της πρωθυπουργίας του. Τον Απρίλιο του 2015, λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του, είχε προτείνει με επιστολή του στον Ιερώνυμο να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία, ειδικά το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας.

Παρά τις κόντρες που κατά καιρούς προέκυψαν, Τσίπρας και Ιερώνυμος επικοινωνούσαν για να πέφτουν οι τόνοι. Ακόμα και στα χρόνια Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας (τότε που άνοιξε η υπόθεση των Θρησκευτικών) τελικά απομακρύνθηκε ο Νίκος Φίλης και τα Θρησκευτικά παρέμειναν στη θέση τους.

Πάντως, οι κληρικοί έχουν ήδη εκφράσει την οργή τους για τη συμφωνία. «Η Ιεραρχία δεν θα περάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Τσίπρας-Ιερώνυμος» εκτίμησε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Γεώργιος Βαμβακίδης.

Έκανε λόγο για κάκιστη συμφωνία για τους κληρικούς. Διερωτήθηκε μάλιστα ποιος εγγυάται ότι το Κράτος θα επιδοτεί τους μισθούς των ιερέων, ποιος θα τους καλύπτει ιατροφαρμακευτικά και ποιος θα τους δίνει τις συντάξεις.

Αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη, όπως την αποκαλεί, υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορα τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. 

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορα τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθέωρησης αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποιηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με την Εκκλησία ασκεί στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα κάνει λόγο για «ακόμη μία μεγαλοπρεπή kolotoumba» ενώ συμπληρώνει πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε δεν είναι προς την κατεύθυνση των διακριτών ρόλων Πολιτείας - Εκκλησίας.

Τα βασικά σημεία:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.


6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/afta-simfonisan-tsipras-ieronimos-gia-tis-schesis-kratous-ekklisias