Στην Ολομέλεια η Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι προτάσεις-έκπληξη της ΝΔ
Ξεκινά η διαδικασία στην Ολομέλεια - Τι περιλαμβάνεται στη «γαλάζια» πρόταση για την κορυφαία στιγμή του Πολιτεύματος
Την αναλυτική πρότασή της για μια «μεγάλη και γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος» καταθέτει η Νέα Δημοκρατία, καθώς αργά το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να τοποθετηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μια πρόταση που θα προσφέρει πραγματική αναπτυξιακή προοπτική, θα καταργήσει αναχρονιστικούς θεσμούς, θα κάνει το Σύνταγμά μας πιο λιτό, θα απαλείψει αδικαιολόγητα προνόμια, θα εγγυηθεί επί της ουσίας ένα μοντέλο μιας νέας, λειτουργικής Δημοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τον βασικό κορμό της πρότασης στους βουλευτές του κόμματος, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την περασμένη Τρίτη, στην οποία χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση «επικίνδυνες», «ατελέσφορες» και «θεσμικά διαλυτικές» και κατήγγειλε το Μαξίμου ότι «θέλει να συριζοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα».
Το πρωί της Τετάρτης θα προηγηθεί η τοποθέτηση του εισηγητή του κόμματος, Κώστα Τασούλα. Όπως έγραψαν τα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στο τελικό κείμενο που θα παρουσιάσει η ΝΔ με τα άρθρα προς αναθεώρηση, είναι πιθανό να υπάρξουν πέντε «εκπλήξεις», με προτάσεις δηλαδή που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Στο σχετικό ρεπορτάζ του Κώστα Παπαχλιμίντζου αναφέρεται σχετικά:
«Η πρώτη αφορά στην ενίσχυση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας στη Βουλή, στον αυξημένο ρόλο και τις δυνατότητες δηλαδή που θα έχει η αντιπολίτευση. Η δεύτερη είναι ότι οι ανώτατοι δικαστές θα επιλέγονται από τη Βουλή (κάτι που ήδη ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης), αλλά παράλληλα θα προβλεφθεί περιορισμός ως προς το εύρος των επιλογών, ώστε να μην μπορεί να γίνει, δηλαδή, «βουτιά» στην επετηρίδα κατά την ανάδειξη της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων.
Τρίτον, η θεσμοθέτηση του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» ή «κανόνα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», που θα υποχρεώνει νομικά και την κυβέρνηση αλλά και τους δήμους και τις περιφέρειες να διαμορφώνουν και να εκτελούν ισοσκελισμένους, αν όχι πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
Τέταρτη «έκπληξη» είναι η αναθεώρηση του Αρθρου 110, στο σημείο που προβλέπει ότι «δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης», με τη μείωση του χρόνου σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Η πέμπτη πρόταση, που επίσης εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή. Η απόφαση να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εθνικών εκλογών είναι ειλημμένη. Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί όχι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά μια ενδιάμεση λύση: να εκλέγεται σε μια τέτοια περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα άλλο εκλεκτορικό σώμα, το οποίο θα αποτελείται από βουλευτές και πολλούς ακόμα εκλεγμένους παράγοντες.»