Από το Σύνταγμα στις κάλπες: Δρόμος γεμάτος πόλωση και «δόγμα Πολάκη»
Τι αποκάλυψε η μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση
Το κλίμα που επικρατήσει τους επόμενους μήνες αποκάλυψε η πρώτη συζήτηση στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε αρχικά να φανεί συναινετικός, στη συνέχεια όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πάνος Καμμένος άνοιξαν τα χαρτιά τους ξεδιπλώνοντας το «δόγμα Πολάκη» με αναφορές σε σκάνδαλα και διαφθορά.
Άλλωστε, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η συζήτηση, είχε γίνει γνωστό το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του, του αδελφού του και των υπουργών Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου.
Την κίνηση αυτή δεν άφησαν ασχολίαστη, τόσο ο Κώστας Σημίτης, όσο και οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Βαγγέλης Μαλέσιος.
Επί της διαδικασίας: Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για μια σειρά ζητήματα, όπως το άρθρο 16, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την ιερή συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας και του Κράτους.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «η κυβέρνηση συστηματικά και επίμονα διχάζει την ελληνική κοινωνία. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους».
«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό. «Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε. Δεν είναι το Σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη διαδικασία, με τον κ. Μητσοτάκη να τον προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να επιστρέψει να «συριζοποιηθεί» η διαδικασία.
Φυσικά από την κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών δεν έλειψαν και προσωπικές αναφορές, με τον παράγοντα του Εδεσσαϊκού, να γίνεται «μήλον της έριδος» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Οι προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση
Όπως αποσαφήνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε ένα Σύνταγμα να λιτό, που θα ενισχύει το κοινοβούλιο, θα θωρακίζει τη Δικαιοσύνη και θα απεμπλέκει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ των Παραπολιτικών της 10ής Νοεμβρίου 2018
Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει:
- Την εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
- Τον εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας
- Την ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης
-Τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την ταχύτερη απονομή της, τη θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος
– Την ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδιωτικών ιδρυμάτων υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής
– Την καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης
-Οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος της ηλικίας τους και επί μία τριετία δεν θα μπορούν να είναι σύμβουλοι της πολιτικής ηγεσίας
- Συνταγματικό «κόφτη» στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Οι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι ή εντός των στόχων που τίθενται.
Σε επίπεδο... αντιπροέδρου Εδεσσαϊκού η απάντηση Τσίπρα
Ελλείψει επιχειρηματολογίας για την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε επίπεδο αντίστοιχο με του αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού, Θωμά Μάτσιου.
Πιο συγκεκριμένα, χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη τη θέση της ΝΔ σχετικά με τη Συνταγματική αναθεώρηση: «Με συγχωρείτε αλλά αυτό δεν είναι θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεχομένως είναι στάση και θέση του πρώην προέδρου του Εδεσσαϊκού, αλλά δεν είναι θέση και στάση του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα τόσο κρίσιμο θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, απάντησε στον κ. Τσίπρα: «Φοβάμαι κ. Τσίπρα ότι από τα πιο ελαφρά στα πιο σοβαρά, κάνετε συνέχεια λάθη. Δεν ήταν πρόεδρος του Εδεσσαϊκού, ήταν αντιπρόεδρος» τόνισε.
Διαβάστε επίσης:
Το πικρό... εσπρεσάκι του Τσίπρα στη Βουλή (pics)
«Ασπίδα» Γεννηματά σε Σημίτη και αιχμές κατά της Κυβέρνησης
«Σφαλιάρα» της Γεννηματά σε Τσίπρα στη Βουλή
Θεοδωράκης: Ανάγκη για νέο Σύνταγμα χωρίς λαϊκισμούς