Απασφάλισε ο Καμμένος… κατά ΕΥΠ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - Μίλησε και για το πολιτικό του τέλος
Σε συνέδριο που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ
Απασφάλισε στην… κυριολεξία ο Πάνος Καμμένος, αφού σε ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ επιτέθηκε κατά της ΕΥΠ, της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει σχετικά με τη συνέχιση της πολιτικής του καριέρας και για το λόγο αυτό οφείλει να πει αυτά που γνωρίζει.
Πάντως, η ομιλία του υπουργού Άμυνας εγείρει ερωτήματα και προκαλεί έντονο προβληματισμό σχετικά με τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους ενώ εντύπωση έκαναν οι αναφορές του στην ΕΥΠ η οποία άλλωστε ελέγχεται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το ακροατήριο αποτελούσαν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί ξένων χωρών, Ακόλουθοι Άμυνας, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών και Ινστιτούτων, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη δημοσίων φορέων, εν αποστρατεία στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιώτες καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Το θέμα που έφερε στη δημοσιότητα το armyvoice.gr κι έχει ενδιαφέρον διότι ασκεί κριτική στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ, το οποίο μάλιστα εγκαλεί για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ενώ απευθύνει νουθεσίες για το τι πρέπει να κάνει. Αποκαλύπτει δε ο ίδιος ότι και τα ελληνικά πλοία (τα πλοία μας αναφέρει χαρακτηριστικά) πραγματοποιούν έρευνες για ρωσικά υποβρύχια στην περιοχή της Μεσογείου. Κι αυτά τα λέει λίγες ημέρες μετά το ταξίδι του ίδιου στη Μόσχα και προτού πάει ο πρωθυπουργός να συναντήσει τον Βλ. Πούτιν.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στο συνέδριο, δήλωσε ότι η ΕΥΠ δεν μοιράζεται πληροφορίες με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τόσο σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα αλλά και τα θέματα που ενδεχομένως αφορούν στην τρομοκρατία, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τη διοίκηση της υπηρεσίας και τον τρόπο που λειτουργεί.
«Δεν μοιραζόμαστε πληροφορίες με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι υπηρεσίες πληροφορίες μοιράζονται πληροφορίες μόνο εάν το επιθυμούν με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων» είπε προσθέτοντας μάλιστα ότι χτύπημα δεν είναι «οι τρελοί ισλαμιστές μαχητές στη μέση μιας πόλης». Μεγάλο χτύπημα για τον Πάνο Καμμένο είναι «η χρήση ενός drone 500 ευρώ με βιολογικά ή χημικά όπλα 500 γραμμαρίων τα οποία μπορούν να καταστρέψουν μια ολόκληρη πόλη»
Σκληρές ήταν και οι αναφορές του για την Ευρωπαϊκής Ένωση. Όπως σημείωσε η Ε.Ε. είναι ανύπαρκτη για την αντιμετώπιση κρίσεων καθώς και ότι είναι καλή μόνο «για δεξιώσεις και συμφωνίες».
«Δεν είμαστε ετοιμοι να ενεργήσουμε μαζί» δήλωσε για τη συνεργασία στην Ε.Ε. και υποστήριξε πως υπάρχουν σε πολλές χώρες άνθρωποι που εκπαιδεύουν τρομοκράτες. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία τόνισε ότι σε αυτή όπως και αλλού «υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές από τη Συρία, πρώην πολεμιστές που εκπαιδεύουν μαθητές να γίνουν τρομοκράτες έχοντας ευρωπαική ταυτότητα»
Για το ΝΑΤΟ είπε πως επίσης δεν είναι έτοιμο. Το κατηγόρησε μάλιστα ότι ασχολείται πιο πολύ με τη Ρωσία παρά με τον κίνδυνο της τρομοκρατίας «Κάθε χρόνο κάνει σενάρια ρωσικής επίθεσης στην Βόρεια Ευρώπη και αφήνει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο χωρίς έλεγχο» είπε προσθέτοντας:
«Εδώ είναι οι τρομοκράτες, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, η παράνομη διακίνηση όπλων και η παράνομη διακίνηση ανθρώπων». «Τα πλοία μας συμμετέχουν στο παιχνίδι να ψάχνουν τα ρωσικά υποβρύχια» συνέχισε αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο ΝΑΤΟ.
«Αν δεν συνεργαστούμε με την Ρωσία στο θέμα της τρομοκρατίας» είπε «είμαστε γυμνοί απέναντι στη τρομοκρατία»,
Τέλος σημείωσε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει σχετικά με τη συνέχιση της πολιτικής του καριέρας και για το λόγο αυτό οφείλει να πει αυτά που γνωρίζει. Να πει την αλήθεια. «Είμαι ένα από τους πιο μεγάλους σε ηλικία υπουργούς Άμυνας στην Ευρώπη και δεν γνωρίζω εάν θα συνεχίσω την πολιτική μου καριέρα στο μέλλον, για αυτό και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας» κατέληξε.
Ακολουθεί μια απόδοση του κειμένου της ομιλίας του στα ελληνικά:
Το πρώτο ερώτημα είναι εάν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Και τρομοκρατικό χτύπημα δεν είναι ένα ισλαμιστικό χτύπημα στη μέση μιας πόλης.
Τρομοκρατική κρίση είναι ίσως ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε τρια πλοία στη μέση της Μεσογείου με την εμπλοκή διαφορετικών κρατών.
Πλοίο με σημαία Μάλτας, επιβάτες από τις ΗΠΑ και στην περιοχή ευθύνης της ελληνικής ακτοφυλακής.
Είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε αυτό το είδος της τρομοκρατικής επίθεσης;
Η απάντηση είναι όχι.
Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε μαζί στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας;
Έχουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής; Η απάντηση είναι όχι.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δουλειά, να συνεργαστούμε μαζί και να αλλάξουμε το σύστημα συνεργασίας στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας.
Η Ευρώπη υπάρχει για αυτές τις τρομοκρατικές κρίσεις; Η Ευρώπη είναι καλή για δεξιώσεις και για (σσ. οικονομικές) συμφωνίες.
Δουλεύουμε τη θεωρία αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε μαζί σε τέτοιες περιπτώσεις.
Θυμηθείτε στην περίπτωση της Λιβύης. Τρεις μήνες χωρίς επίλυση.
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ενεργήσει κατά της τρομοκρατίας;
Ας δούμε τι συμβαίνει.
Σε πολλές χώρες όπως η Γαλλία, αλλά και σε άλλες έχουν δασκάλους και καθηγητές από τη Συρία πρώην πολεμιστές που εκπαιδεύουν μαθητές να γίνουν τρομοκράτες έχοντας ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Προσπαθούμε να αντισταθούμε σε αυτά τα συστήματα. Το ευρωπαϊκό σύστημα εξακρίβωσης προσώπων παραμένει το δαχτυλικό αποτύπωμα.
Όλοι γνωρίζουν ότι εάν υπάρχει βούληση να εντοπίσουμε τους τρομοκράτες από μια βάση δεδομένων με 40 εκατομμύρια υπόπτους, θα χρειαστούμε μόλις 3 ώρες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία αλλά δεν δέχεται την πρόταση που έχει κατατεθεί στους υπουργούς άμυνας για έγκριση συστήματος που θα χρησιμοποιεί βιομετρικά χαρακτηριστικά.
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση;
Κάθε χρόνο κάνει σενάρια ρωσικής επίθεσης στην βόρεια Ευρώπη και αφήνει την νοτιοανατολική Μεσόγειο χωρίς έλεγχο.
Εδώ είναι οι τρομοκράτες! Η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. Η παράνομη διακίνηση όπλων. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.
Και η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Σουέζ, την Κύπρο, την Ελλάδα τη Μάλτα και Λιβύη είναι εκτός ελέγχου.
Τα πλοία μας συμμετέχουν στο παιχνίδι να ψάχνουν τα ρωσικά υποβρύχια.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο ΝΑΤΟ.
Αν δεν συνεργαστούμε με την Ρωσία στο θέμα της τρομοκρατίας, και δεν ανταλλάξουμε πληροφορίες για την τρομοκρατία στην περιοχή του Καυκάσου, είμαστε γυμνοί απέναντι στην τρομοκρατία.
Τι συμβαίνει στα Βαλκάνια; Όλοι το γνωρίζουν. Μιλάμε για συνεργασία, για νέες χώρες που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση….
Μοιραζόμαστε πληροφορίες για το οργανωμένο έγκλημα; Γνωρίζουμε ή όχι ότι τώρα οι τρομοκρατικές οργανώσεις ενεργούν μαζί με το οργανωμένο έγκλημα; Και ζητούν από εμάς, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, να αντισταθούμε. Πώς; Χωρίς πληροφόρηση;
Δεν μοιραζόμαστε πληροφορίες με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι υπηρεσίες πληροφοριών μοιράζονται πληροφορίες μόνο εάν το επιθυμούν με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων.
Και ρωτώ τους φίλους και συμμάχους. Εσείς παίρνετε στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών για αυτό το θέμα; Για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία;
Ποιος θα αντιμετωπίσει σε τρεις ώρες ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα;
Και το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα δεν είναι οι τρελοί ισλαμιστές μαχητές στη μέση μιας πόλης. Το τρομοκρατικό χτύπημα είναι η χρήση ενός drone των 500 ευρώ με βιολογικά ή χημικά όπλα 500 γραμμαρίων, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν μια ολόκληρη πόλη.
Τι κάνουμε γι αυτό;
Τίποτα!
Περιμένουμε απλά τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δεν συνεργαζόμαστε σε τίποτα με αυτές.
Οι πολιτικοί ηγέτες, είναι εκπαιδευμένοι να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις σε περίπτωση ασύμμετρης απειλής αέρος (αεροσκάφος «RENEGADE»);
Πόσες ασκήσεις για RENEGADE κάνουμε στο ΝΑΤΟ; Καμία!
Μόνο ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο και εάν ο υπουργός δεχθεί να κάνει τέτοιες μαζί με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.
Θυμηθείτε την περίπτωση του αεροσκάφους από την Αίγυπτο στην Κύπρο. Δαπανήσαμε πέντε ώρες για να αποφασίσουμε ποιος πρέπει να αποφασίσει. Και οι τρομοκράτες ήταν μέσα στο αεροπλάνο. Δεν ήταν αληθινοί τρομοκράτες, αλλά θα μπορούσαν να είναι.
Το λέω αυτό επειδή είμαστε σε κρίσιμες ώρες.
Είμαι ένα από τους πιο μεγάλους σε ηλικία υπουργούς Άμυνας στην Ευρώπη και δεν γνωρίζω εάν θα συνεχίσω την πολιτική μου καριέρα στο μέλλον, για αυτό και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας. Και δεν γνωρίζω εάν θα συνεχίσω την πολιτική μου καριέρα στο μέλλον. Γι αυτό και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας.
Με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ έχω εξαιρετική συνεργασία. Μοιραζόμαστε τις ευθύνες και αναλαμβάνει πολιτικές ευθύνες. Αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας.
Στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ αποφασίζουν χωρίς κανόνες. Αν κάποιος παίρνει πρωτοβουλία να αποφασίσει για renegade δεν προστατεύεται από το δικονομικό σύστημα. Ρωτήστε τι έγινε στην Κύπρο με το ατύχημα του Helios.
Σε αυτό το είδος των συναντήσεων προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, γιατί πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια μεγάλη κρίση. Και πάντως όπως ίσως γνωρίζετε καλύτερα από μένα, η λύση είναι να αλλάξουμε τη στρατιωτική ηγεσία και όχι να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις.