Οι διεθνείς «άκρες» του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η ενδυνάµωση της ελληνικής επιρροής στα Βαλκάνια είναι µία από τις βασικές προτεραιότητες της Ν∆
Με πίστη στην ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισµό, έµφαση στις σχέσεις µε τα κράτη της Αν. Μεσογείου, ανάδειξη της χώρας µας ως ενεργειακού κόµβου και διεκδίκηση ηγετικού ρόλου στα Βαλκάνια κινείται το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη για τη νέα ελληνική εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος της Ν.∆. επισκέφθηκε προ ηµερών το Βελιγράδι, για δεύτερη φορά από τότε που εξελέγη στην ηγεσία του κόµµατος, δείχνοντας την πρόθεσή του να «επιστρέψει» η Ελλάδα στα Βαλκάνια. «Εάν εκλεγώ πρωθυπουργός, σκοπεύω να ενδυναµώσω περαιτέρω τη σχέση Ελλάδας – Σερβίας, την οποία θεωρώ στρατηγικής σηµασίας για τη σταθερότητα των Βαλκανίων», τόνισε χαρακτηριστικά. Η «επιστροφή» αυτή συνοδεύεται από σύσφιγξη των σχέσεων µε τις χώρες των ∆υτικών Βαλκανίων, ενδυνάµωση της ελληνικής επιρροής στην περιοχή, υποστήριξη της ενταξιακής τους πορείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων στα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα, σύµφωνα µε τον κ. Μητσοτάκη, έχει «τα πολιτικά, διπλωµατικά, οικονοµικά αλλά και πολιτισµικά ερείσµατα που της επιτρέπουν να αξιοποιεί τη θέση της υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή». Στα ακανθώδη ζητήµατα της βαλκανικής «γειτονιάς», η Ν.∆. παίρνει ξεκάθαρα θέση κατά της Συµφωνίας των Πρεσπών, τονίζει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ προειδοποιεί τα Τίρανα ότι η πορεία τους προς την Ε.Ε. εξαρτάται και από τον σεβασµό που δείχνουν στην ελληνική µειονότητα της Αλβανίας.
Σε σχέση µε την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης, σύµφωνα µε πληροφορίες, διαθέτει διαύλους επικοινωνίας µε τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επαναλαµβάνει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα µας επιδιώκει καλές και παραγωγικές σχέσεις µε την Αγκυρα. Πάγια, δε, θέση είναι η πιστή εφαρµογή του ∆ιεθνούς ∆ικαίου ως προϋπόθεση για τη δηµιουργία ενός περιβάλλοντος συνύπαρξης και συνεργασίας µεταξύ των δύο χωρών.
Σε συνέντευξή του σε σερβικό µέσο ενηµέρωσης, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε για πρώτη φορά για τις ελληνορωσικές σχέσεις και η απάντησή του έδωσε ένα καθαρό µήνυµα: «Η χώρα µας έχει έναν ακλόνητο και σαφή δυτικό προσανατολισµό. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις µας µε τη Ρωσία είναι παραδοσιακές. Αυτό µας επιτρέπει να βρίσκουµε σηµεία επαφής και επικοινωνίας που µπορούν να εκτονώσουν εντάσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποφεύγονται µονοµερείς ενέργειες, που µπορούν να πλήξουν όσα σηµαντικά έχουν οικοδοµηθεί επί αιώνες». Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας έχει η Ν.∆. µε τον Λευκό Οίκο, µε πρόσωπο-κλειδί τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρµόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.
«Ξεχωριστή στρατηγική σηµασία έχει η στέρεη, ουσιαστική και αποτελεσµατική σχέση και συνεργασία µας µε τις ΗΠΑ», έγραψε πρόσφατα στο περιοδικό «Foreign Affairs» ο τοµεάρχης Εξωτερικών της Ν.∆., Γ. Κουµουτσάκος, σε ένα άρθρο που διαβάστηκε από όλες τις µεγάλες πρεσβείες στην Αθήνα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση της ατζέντας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής διαδραµατίζουν επίσης ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Θ. Μπακόλας και ο διπλωµατικός του σύµβουλος Κ. Αλεξανδρής. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισµός της χώρας µας είναι αδιαπραγµάτευτος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ισχυρή Ελλάδα σε µια ισχυρή Ευρώπη», είναι το µότο που του αρέσει να χρησιµοποιεί. Η Ελλάδα πρέπει, σύµφωνα µε τη θεώρησή του, να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ε. Ε. και της ευρωζώνης και στην πρώτη γραµµή της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ο πρόεδρος της Ν.∆. παρακολουθεί µε προβληµατισµό τις µεγάλες αλλαγές στην Ε.Ε. που έρχονται ως συνέπεια του Brexit, της διένεξης Βρυξελλών-Ρώµης και της ανόδου δυνάµεων του λαϊκισµού και της Ακροδεξιάς και «ποντάρει» ιδιαίτερα στις άριστες σχέσεις του µε την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος και ιδίως µε τον υποψήφιο για την προεδρία της Κοµισιόν, Μάνφρεντ Βέµπερ. Επίσης, βλέπει µε καλό µάτι την προοπτική ενίσχυσης της κοινής πολιτικής άµυνας της Ευρώπης, ένα θέµα που άνοιξε την περασµένη εβδοµάδα αρχικά ο Εµανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια η Αγκελα Μέρκελ. «Οι επενδύσεις στην άµυνα, όσο περισσότερο εντάσσονται σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, τόσο αυξάνουν και τη δική µας διαπραγµατευτική δύναµη και τόσο τα ζητήµατα ασφάλειας της Ελλάδας γίνονται και ζητήµατα ασφάλειας της Ευρώπης», έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας τα οφέλη που βλέπει από την προοπτική αυτή που ανοίγεται.
Στην Αν. Μεσόγειο, η Ν.∆. υποστηρίζει µε θέρµη την πολιτική σύσφιγξης σχέσεων µε το Ισραήλ και την Αίγυπτο -θυµίζοντας παράλληλα ότι φέρει τη δική της «σφραγίδα»- και εκτιµά ότι, σε συνδυασµό µε την Κύπρο, δηµιουργείται ένα τετράγωνο συνεργασίας, οικονοµικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής σταθερότητας. Τέλος, να σηµειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί δύο φορές το Ισραήλ και διατηρεί καλή προσωπική σχέση µε τον κ. Νετανιάχου, ενώ, φυσικά, έχει τακτική επικοινωνία µε τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 17/11/2018