Το νέο τροπάριο της κυβέρνησης: Προϋπολογισμός με τσουνάμι παροχών και υποσχέσεων
Αλλάζει επειγόντως την ατζέντα το Μαξίμου μετά το «ιερό» φιάσκο, πανηγυρίζοντας για «προϋπολογισμό χωρίς λιτότητα»
Μετά το φιάσκο και την άτακτη υποχώρηση στην υπόθεση της Εκκλησίας, το Μαξίμου αλλάζει επειγόντως τροπάριο: Η κατάθεση του προϋπολογισμού από τον Γιώργο Χουλιαράκη (άφαντος εξακολουθεί να είναι ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος) δημιουργεί νέες ελπίδες στην κυβέρνηση για αλλαγή της ατζέντας με παροχές, επιδόματα και μπόνους κάλπης.
Από κοντά και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Πέμπτης που πανηγυρίζει έναν προϋπολογισμό χωρίς μέτρα, όπως υποστηρίζει, αγνοώντας προφανώς ότι χτίστηκε πάνω σε ένα θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπει μαχαίρι στις Δημόσιες Επενδύσεις και ακόμα περισσότερα φέσια από πλευράς Δημοσίου. Απαρατήρητο περνά το γεγονός ότι μήνα με το μήνα αυξάνονται οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Βασικός στόχος του καθαρά προεκλογικού προϋπολογισμού είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των απωλειών στην κάλπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει το 2018 στο 3,98% του ΑΕΠ δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο ύψους 885 εκατ. ευρώ για φέτος τα οποία θα μοιραστούν προφανώς με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος τα Χριστούγεννα.
Γκρίνια και στην Κομισιόν
Ο προϋπολογισμός πέρασε με αστερίσκους από την Κομισιόν, η οποία βγάζει κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα, κυρίως ως προς το σκέλος των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν γίνει: «Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», τονίζει πιστοποιώντας πως «η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας». Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή «γκρινιάζει» για δεσμεύσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί αναφέροντας χαρακτηριστικά θέματα που αφορούν το προσωπικό της ΑΑΔΕ, την εκκαθάριση των οφειλών προς ιδιώτες, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και των κεντρικών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης, το νομικό πλαίσιο των NPEs και του νόμου Κατσέλη, τις διαδικασίες αδειοδότησης, τη μεταφορά του Ολυμπιακού Κέντρου στο Υπερταμείο, τον διορισμό γραμματέων.
Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» από τον ΟΟΣΑ για αναιμική ανάπτυξη έως το 2020
Επιδομάτα, προσλήψεις, νέοι φόροι
Με το βλέμμα στις κάλπες, ο προϋπολογισμός μοιράζει βοηθήματα και προσλήψεις. Πέραν του κοινωνικού μερίσματος για φέτος, προβλέπονται για το 2019, προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ακόμη μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Το στεγαστικό επίδομα απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και δανειολήπτες. Τα κριτήρια ένταξης είναι εισοδηματικά, περιουσιακά (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.
Προβλέπεται μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών.
Μείωση ΕΝΦΙΑ: Το μέτρο συνίσταται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.
Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών: Το μέτρο αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.
Τα νούμερα, πάντως, δείχνουν ότι θα αυξηθούν οι φόροι κατά περίπου 1 δις ευρώ. Συγκεκριμένα για φέτος προβλέπονταν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού 50,17 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 51,26 δισ. ευρώ (1,1 δισ. επιπλέον), ενώ για το 2019 προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο 50,19 δισ. και πλέον ο στόχος ανεβαίνει στα 51,11 δισ. ευρώ (επιπλέον 920 εκατ.ευρώ).
Για τις κοινωνικές παροχές προβλέπονται να δοθούν το 2019 μόλις 1,676 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στο Μεσοπρόθεσμο να δοθούν 2,425 δισ. ευρώ . Επεσε ψαλίδι κατά 800 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων το 2019.